Split postaje veliko gradilište: Vlast ulaže milijune eura u građevinske projekte!

Split se nalazi na prekretnici postajući epicentar značajnih infrastrukturnih i građevinskih inicijativa koje ciljaju na modernizaciju grada i poboljšanje kvalitete života njegovih stanovnika. U nizu ambicioznih projekata, od izgradnje javnih garaža do razvoja tehnoloških parkova, grad demonstrira svoju predanost transformaciji u dinamično središte koje je istovremeno održivo i inovativno. Kroz ulaganje milijuna eura, Split se ne samo suočava s trenutnim izazovima urbanog života, već i postavlja temelje za budućnost koja obećava bolji standard i napredak zajednice.

Grad Split prolazi kroz razdoblje značajnog infrastrukturnog razvoja, što se ogleda u nizu ključnih projekata koji transformiraju urbani pejzaž i poboljšavaju kvalitetu života stanovnika. Sanacija dviju javnih garaža, Zagorski put i Smiljanićeva, predstavlja kritične korake u poboljšanju gradskog parkiranja, osiguravajući siguran i obnovljen prostor za oko 500 korisnika.

“Ovaj tjedan završava se sanacija na dvije javne garaže Zagorski put te Smiljanićeva… Oko ukupno 500 korisnika u obje garaže sada na raspolaganju ima u potpunosti renoviranu garaže sigurne za korištenje,” ističu iz gradske tvrtke Split parking, investitora oba projekta sanacije. Ovi projekti, uz buduće planove za dodatne sanacije, pokazuju kontinuiranu predanost Grada Splita u modernizaciji i održavanju infrastrukture.

Paralelno s poboljšanjem parkirališne infrastrukture, Tehnološki park Split – Dračevac postaje epicentar inovacija i tehnološkog razvoja, s centralnom zgradom koja će ugostiti visokotehnološke laboratorije, co-working prostore, i različite sadržaje namijenjene potpori start-upova i tehnoloških poduzeća. Nakon održanog tehničkog pregleda za centralnu zgradu Tehnološkog parka Split – Dračevac ishođena je uporabna dozvola. Centralna zgrada prostire se na 168 tisuća metara četvornih te je u njoj smješteno 8 kompletno uređenih i namještenih ureda za najam.

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture dodatno naglašava angažman Grada na zaštiti okoliša i održivom razvoju. Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin investicija je ukupne vrijednosti 237.807.499,19 eura, a od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 188.387.880,03 eura, 129.446.550,25 eura, odnosno 68,71 posto financirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Preostalih 49.419.619,16 eura ili 31,29 posto sufinancirat će se nacionalnim sredstvima. Radovi obuhvaćaju izgradnju i sanaciju kanalizacijskih sustava, poboljšanje vodoopskrbe, i izgradnju novih crpnih stanica, čime se osigurava pročišćavanje otpadnih voda na razini koja zadovoljava EU standarde.

Sastanak održan 28. veljače 2024. godine između gradonačelnika Grada Splita Ivice Puljka i predsjednice Hrvatske komore arhitekata gđe. Rajke Bunjevac fokusirao se na aktualnosti vezane uz praksu provođenja urbanističko arhitektonskih natječaja. Diskusija je obuhvatila detalje koji povezuju Pravilnik o natječajima s područja arhitekture i urbanizma i Zakon o javnoj nabavi, kao i specifičnosti objavljivanja natječaja na internet platformi EU – Tenders electronic daily.

Potvrđena je obostrana zainteresiranost za nastavak prakse provođenja urbanističko arhitektonskih natječaja s ciljem osiguranja proceduralno najkvalitetnije podloge za provedbu predstojećih urbanističko arhitektonskih natječaja za gradske projekte poput Stari Hajdukov plac, Kopilica, Poljud, Brodarica, Duilovo i druge.

Kroz detaljno izložene projekte i inicijative, Split demonstrira svoju predanost razvoju, modernizaciji, i održivosti, istovremeno štiteći okoliš i osiguravajući bolju budućnost za svoje građane. Suradnja s profesionalnim udruženjima i transparentnost u planiranju urbanih projekata ključni su za održivi razvoj i zadovoljenje potreba zajednice, naglašavajući Split kao model urbanog razvoja usmjerenog na budućnost.Ulaganjem u ključne infrastrukturne projekte, Split se nezaustavljivo kreće prema viziji modernog, funkcionalnog i održivog grada.

Ovi projekti nisu samo odgovor na trenutne potrebe građana, već su i ulaganje u budućnost koje postavlja Split kao primjer uspješne urbane transformacije. Suradnjom između gradske vlasti, stručnjaka i zajednice, Split se razvija u grad koji ne samo da prati korak s vremenom već i predvodi u inovacijama i održivom razvoju. Kako se radovi nastavljaju, jasno je da će Split postati još privlačniji za život, rad i posjet, dokazavši da su velika ulaganja u građevinske projekte ključna za izgradnju bolje budućnosti.

Fotografije: Službene stranice grada Splita

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
Zidne tapete postale su iznimno popularne posljednjih godina, što i nije teško razumjeti. One su...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top