Kako profesionalno obojiti dom: Savjeti i preporuke za ljepše zidove

Za krečenje vam je potrebno samo nekoliko osnovnih stvari: boja, valjak i malo dobre volje. Iako angažiranje profesionalaca za bojanje zidova može biti brzo i efikasno rješenje, to također zahtijeva veći financijski izdatak. Ako nikada prije niste sami bojali zidove, ne bojte se započeti – nije toliko teško kako se može činiti. Korištenje valjka i četke je prilično jednostavno, a inspiracija za boje i tehnike može se naći svuda oko vas. Samostalnim bojanjem zidova možete temeljito promijeniti izgled interijera, dodajući mu osobni dodir. Međutim, kako biste izbjegli da krečenje postane izvor stresa, važno je poslušati savjete iskusnih majstora. Pripremite sve potrebne materijale i alate, zasučite rukave i počnite s radom. 

Za izbor prave nijanse boje važno je koristiti veće uzorke. Uzorak veličine nokta neće vam pružiti realnu sliku kako će boja izgledati na vašem zidu. Preporučljivo je koristiti uzorak veličine najmanje 25 cm x 25 cm, koji biste trebali isprobati direktno na zidu nakon što pripremite željenu boju. Kada je riječ o kvaliteti boje, svakako se isplati investirati u kvalitetniji proizvod. Jeftinije boje mogu izgledati privlačno dok su mokre, ali njihov izgled često biva razočaravajući kada se osuše, što može zahtijevati dodatne slojeve i veću potrošnju.

Osim toga, moderne boje imaju prednost brzog sušenja, ponekad u roku od samo 30 minuta, što omogućuje brže nanošenje sljedećih premaza. Što se tiče alata za bojanje poput četki i valjaka, mudro je uložiti nešto više novca. Jeftini alati mogu neadekvatno rasporediti boju ili ostaviti dlačice na zidu. Iako nije nužno birati najskuplje opcije, dobro je informirati se i pronaći optimalan odnos kvalitete i cijene. Kvalitetna boja i pravi alati ključni su za ostvarenje vaših kreativnih ideja u uređenju doma.

Prije nego što počnete s kupovinom boje, izmjerite prostor koji planirate bojiti. Izračunajte potrebnu količinu boje tako što ćete dužinu i visinu najdužeg zida pomnožiti, a zatim rezultat pomnožiti s četiri. Ako planirate nanijeti dva sloja boje, udvostručite izračunatu količinu. Ne zaboravite uzeti u obzir i bojenje stropa. Uobičajeno je da četiri litre boje pokrivaju oko 37 kvadratnih metara zida, dok neke moderne boje pokrivaju približno 4 kvadrata po litri, ali precizni podaci o potrošnji trebaju biti navedeni na etiketi boje.

Priprema prostora za bojenje je izuzetno važna za postizanje dobrih rezultata i smanjenje potrebe za kasnijim čišćenjem. Zaštitite rubove zidova ljepljivom trakom i pokrijte podove novinama ili velikim komadima najlona kako biste ih zaštitili od boje. Nove boje su izdržljivije i teže se uklanjaju s neželjenih površina, stoga je važno zaštititi podove prije početka bojenja. Prije nanošenja boje zidove treba temeljito očistiti, osobito u kuhinji gdje su česte masne mrlje.

Za čišćenje prljavih mrlja koristite sredstvo za odmašćivanje, a potom zidove isperite vodom. Ako na zidovima postoje manje pukotine ili neravnine, obrusite ih brusnim papirom. U trgovini se savjetujte oko odabira odgovarajućeg brusnog papira kako ne biste oštetili zidove. Nakon brušenja, površine obrišite krpom kako biste uklonili prašinu. Ako nemate specijalnu krpu za prašinu, možete improvizirati omatajući ljepljivu traku oko neke drške i na taj način pokupiti prašinu. Također je korisno zidove prebrisati ljepljivom ili specijalnom krpom, ili ih jednostavno usisati.

Za bojenje većih površina preporučljiv je veći valjak, dužine 35 do 45 cm, jer može zadržati više boje i omogućava brže prekrivanje velikih površina. Za manje, detaljnije radove, poput bojenja oko vrata i prozora, idealan je valjak od 23 cm. Početak bojenja treba biti od kutova i rubova prostorije.

Iskusni majstori najprije premazuju ove dijelove, a zatim nastavljaju sa širim zidnim površinama dok je boja na rubovima još uvijek svježa. Najefikasnije je bojati u paru gdje jedna osoba radi na rubovima i kutovima, a druga boja veće zidne površine. Izbjegavajte stvaranje grudica u boji tako što nećete valjak uranjati previše duboko, do samog drška, kako boja ne bi kapala. Međutim, valjak treba biti dovoljno natopljen bojom kako bi se prekrile sve nepravilnosti na zidu. Preporučuje se nanijeti dva sloja boje, pri čemu je bitno da se prvi sloj temeljito osuši prije nanošenja drugog.

Ako niste uspjeli završiti bojanje u jednom danu, dobro zatvorite boju u kantama, a sljedeći dan boju procijedite prije nastavka kako biste izbjegli grudice. Pri bojenju zidova može doći do različitih izazova, čak i za iskusne majstore. Novi zidovi zahtijevaju drugačiji pristup u odnosu na one sa već višestruko nanesenim slojevima boje. Problemi poput plijesni i gljivica također mogu zahtijevati posebna rješenja, a o tome kada koristiti perivu boju i u kojim slučajevima ona nije neophodna možete pročitati dalje u tekstu.

Crnilo na zidovima u kupaonicama, kuhinjama, iza ormara, pod tapetama, oko prozora i iza namještaja nije samo ružno za vidjeti, već predstavlja i zdravstveni rizik. Plijesan se obično pojavljuje na mjestima s lošom cirkulacijom zraka, poput kutova prostorija i iza namještaja koji je prislonjen uz zidove. Sanacija plijesni može se izvesti i bojenjem, posebno u prostorijama koje se ne griju dovoljno. Čak i uz često provjetravanje, u njima se može razviti plijesan.

Postupak uklanjanja plijesni uključuje:
1. Nanijeti otopinu fungicida kistom tako da prodre duboko u podlogu kako bi uništila micelije plijesni.
2. Ostaviti da se otopina suši otprilike 12 sati. U težim slučajevima, postupak se može ponoviti kako bi se osiguralo potpuno uništenje plijesni.
3. Ne primjenjujte otopinu samo na zahvaćena mjesta, već i na šire područje nezaraženog zida za potpunu sanaciju.
4. Nakon što se otopina osuši, odstraniti mrtve ostatke plijesni struganjem ili četkanjem, a zatim dobro otprašiti zid.
5. Ukoliko je podloga vrlo upojna ili neujednačeno upija, potrebno je dodatno impregnirati površinu.
6. Ispraviti neravnine i oštećenja na zidu korištenjem kita.

Nakon pripreme podloge, nanijeti dva sloja fungicidne boje krznenim valjkom, ostavljajući između slojeva pauzu od 4 do 6 sati. Takva zaštita može trajati godinama.

Za zidove koji su stalno izloženi vodi, visokoj kondenzaciji pare ili se moraju redovito prati i dezinficirati, kao što su zidovi oko bazena, u laboratorijima, bolnicama ili u prehrambenoj industriji, preporučuje se upotreba posebne boje koja zadržava fungistatično djelovanje i pod ekstremnim uvjetima.

Prilikom sanacije plijesni budite oprezni i obavezno koristite osobnu zaštitnu opremu poput naočala, rukavica i radnog odijela. Ne preporučuje se skidanje plijesni sa zida struganjem prije sanacije jer se time mogu osloboditi žive spore plijesni koje mogu kontaminirati okolinu i hranu. Najsigurniji i najučinkovitiji način uklanjanja plijesni je utrljavanje specijaliziranih sredstava u zid pomoću četke.

Sredstva raspršena po zidu predstavljaju zdravstveni rizik zbog mogućnosti udisanja aerosola i nekontroliranog širenja kapljica. Povećana kondenzacija i vlažnost na određenim mjestima mogu biti posljedica konstrukcijskih problema, kao što su neadekvatna toplinska izolacija ili oštećenja na vanjskom zidu. U takvim slučajevima, za trajno rješenje problema, najbolje je konzultirati stručnjaka.

 

Kako spriječiti pojavu plijesni?

Prvi korak je utvrđivanje uzroka plijesni: je li prostorija dovoljno provjetravana? Postoji li stalna vlažnost zraka? Je li toplinska izolacija pravilno izvedena? Ima li oštećenja na vanjskom zidu? Često je za odgovore na ova pitanja potrebna pomoć stručnjaka. Novim građevinama tijekom prve sezone grijanja treba osigurati intenzivno grijanje i provjetravanje zbog povišene vlage u zraku. Namještaj ne bi trebalo postavljati uz vanjske zidove.

Ako to nije moguće izbjeći, namještaj s većim stražnjim površinama postavite malo dalje od zida kako bi zrak mogao slobodno cirkulirati. Prostorije je potrebno temeljito i često provjetravati, otvaranjem prozora nekoliko puta dnevno na nekoliko minuta. Izbjegavajte dugotrajno provjetravanje tijekom zime jer to može dovesti do hlađenja zidova i kondenzacije. Prostorije na sjevernoj strani kuće zimi treba jače grijati. Vlažne prostorije, kao što su kupaonice nakon tuširanja ili prostori gdje se suši rublje, treba odmah provjetravati.

Sanacija vodenih i nikotinskih mrlja na zidovima

Vodene i nikotinske mrlje te ostala onečišćenja topiva u vodi mogu prodrijeti kroz svježe nanesene slojeve disperzijske boje na zidovima i stropovima. Postoje posebni premazi na bazi akrilne smole u organskom otapalu koji služe kao osnovni premaz za blokiranje ovakvih mrlja. Ovi premazi brzo se suše, otprilike unutar jednog sata, i efikasno blokiraju mrlje, omogućavajući daljnje ličenje disperzijskim bojama. Prije nanošenja ovog sredstva, površina mora biti čvrsta i suha.

Potrebno je ostrugati sve labave ili oštećene stare slojeve boje do zdrave podloge, te zatim podlogu dobro otprašiti. Sredstvo za blokiranje nikotinskih i vodenih mrlja nanosi se kistom ili krznenim valjkom, na cijelu površinu ili samo na zahvaćena područja. Obično je dovoljno nanijeti jedan sloj, ali u težim slučajevima može se nanijeti i dva do tri sloja. Nakon što je površina sanirana, može se konačno premazati bilo kojom bojom za unutarnje radove.

Zaštita i dekoracija unutarnjih zidova perivim bojama

Perive boje se koriste za zaštitu i dekoraciju područja unutarnjih zidova i stropova koji su izloženi većim opterećenjima, kao što su kuhinje, kupaonice, hodnici, dječje sobe i slično. Površina na koju se boja nanosi mora biti čvrsta, čista i suha. Pripremljenu površinu najprije treba impregnirati, a zatim nanijeti boju kistom i ostaviti da se suši 4-5 sati. Manja oštećenja na zidovima treba popraviti kitom ili gotovom disperzijskom masom. Za konačno bojanje prostorija koje su izložene većim opterećenjima, kao što su kuhinje i kupaonice, koristi se periva boja.

Za manje opterećene površine, poput hodnika i javnih prostora, treba odabrati drugu vrstu specijalizirane perive boje. Kod upotrebe perivih boja u intenzivnim bojama, prilikom pranja zaprljanih mjesta može doći do formiranja mrlja uslijed skidanja pigmenata s površine. Stoga, za zidove koji su često izloženi prljanju, bolje je odabrati svjetlije (pastelne) tonove.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
Zidne tapete postale su iznimno popularne posljednjih godina, što i nije teško razumjeti. One su...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top