Brzo, lako, čisto: Gips ploče kao rješenje za svaki dom

Postavljanje gipsanih ploča sve je popularnija metoda u procesu gradnje ili renovacije. U ovom ćemo članku razmotriti kako se postavljaju gipsane ploče te ćemo dati savjete kada bi one mogle biti korisne u vašem projektu.

Postavljanje gipsanih ploča može biti jednostavan zadatak čak i za one koji se prvi put susreću s ovakvom vrstom radova. Važno je razumjeti osnovne korake i slijediti propisana pravila kako bi krajnji rezultat bio uspješan.

Priprema konstrukcijskog okvira

Prvi korak u postavljanju gipsanih ploča je planiranje i priprema konstrukcijskog okvira. Gipsane ploče se mogu montirati na različite vrste okvira, uključujući drvene i metalne konstrukcije. Za metalne konstrukcije koriste se specijalizirani profili za suhu gradnju, koji su posebno dizajnirani za ovu namjenu. Profile je potrebno izrezati na željenu dužinu, što se obično radi pomoću škara za lim.

Sastavljanje okvira i montaža gipsanih ploča

Nakon pripreme, slijedi sastavljanje okvira. Profili za suhu gradnju imaju unaprijed izbušene rupe koje olakšavaju montažu i pričvršćivanje na zidove, stropove ili podove. Metalni okvir može se dodatno ojačati potpornim elementima koji se vijcima pričvršćuju na profile. Uobičajeno, točke pričvršćivanja trebaju biti raspoređene na udaljenosti od oko 60 do 80 cm.

Rezanje gips ploča na mjeru

Kada je okvir spreman, sljedeći korak je rezanje gipsanih ploča na potrebne dimenzije. Dimenzije se prvo označavaju na prednjoj strani ploče, koristeći ravnalo ili profil. Rezanje se vrši pažljivo, s obzirom na krhkost materijala. Za preciznije rezanje može se koristiti posebna pila za gipsane ploče. Ako je potrebno dodatno prilagoditi veličinu, može se koristiti strugalica za gips ploče kako bi se postigla točna dimenzija. Slijedeći ove korake, postavljanje gipsanih ploča može biti efikasno i uspješno.

Postavljanje i pričvršćivanje gips ploča

Nakon što su gips ploče izrezane na mjeru, pričvršćuju se na konstrukciju koristeći specijalizirane samorežuće vijke. Za montažu na drvenu konstrukciju koriste se vijci duljine 20 mm, dok za montažu na metalni okvir treba koristiti kraće vijke duljine 10 mm. Važno je započeti pričvršćivanje od centra ploče i nastaviti prema rubovima kako bi se izbjeglo oštećenje materijala i osigurala ravnomjernost pritiska. Ploče treba montirati tako da glava vijka bude poravnata s površinom ploče, a preporučena udaljenost između vijaka je 20 do 25 cm, s minimalnim razmakom od 1 do 1,5 cm od ruba ploče.

Završna obrada

Kada su sve ploče postavljene, pristupa se završnim radovima koji uključuju postavljanje rubnih profila, poravnavanje spojeva i mjesta gdje su vijci, te brušenje. Za obradu spojeva koristi se posebna masa koja se nanosi špahtlom. Nakon postavljanja rubnih profila nanosi se dodatni sloj glete i površina se brusi. Po želji, završni korak može uključivati i bojanje gips ploča.

Prednosti korištenja gips ploča

Gips ploče nude mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne metode gradnje. One omogućuju bržu i jednostavniju instalaciju, proizvode minimalnu količinu građevinskog otpada i omogućavaju jednostavno postavljanje instalacijskih vodova. Gips ploče su također lako izolirati, pružajući dobru toplinsku i zvučnu izolaciju.

Primjena gips ploča

Gips ploče su izuzetno korisne za razne aplikacije u interijeru:

1. Pregradni zid: Mogu se koristiti za dijeljenje većih prostorija ili stvaranje novih prostora kao što su radni kutak, spavaća soba, ormar ili skladište. Za bolju zvučnu izolaciju između dva sloja ploča može se postaviti mineralna vuna.

2. Zidna obloga: Idealno rješenje za prikrivanje nepravilnosti zidova ili skrivanje instalacija. Osim što poboljšava izolaciju, zidna obloga pruža čist i uredan izgled. Međutim, postavljanje gips ploča nije preporučljivo na zidovima od nabijače (blata) jer oni zahtijevaju mogućnost disanja, što gips ploče mogu ometati.

Praktična i estetska primjena gips ploča na stropovima

Gips ploče su odličan izbor za oblikovanje stropova, čineći ih ne samo praktičnim nego i estetski privlačnim. Ako se želi smanjiti previsok strop, gips ploče su idealno rješenje jer omogućuju jednostavno smanjenje visine stropa i poboljšanje toplinske izolacije. Osim toga, gips ploče pružaju odlične mogućnosti za dekoraciju; na primjer, ugrađivanje različitih svjetlosnih efekata u strop je jednostavno i efektivno.

Obloga potkrovlja gips pločama

Gips ploče su također izvrsne za uređenje neiskorištenih prostora kao što su potkrovlja ili tavan. Ovakvo rješenje omogućava transformaciju potkrovlja u korisne životne prostore poput dnevne sobe, radnog prostora, gostinjske sobe ili dječje sobe. Korištenjem izolacijskih materijala kao što su kamena vuna, staklena vuna ili reflektirajuće folije, možete znatno poboljšati toplinsku izolaciju vašeg doma.

Suha žbuka s gips pločama

Primjena gips ploča kao suhe žbuke omogućava brzo i lako oblačenje zidova cigli i blokova. Ovaj metod eliminira potrebu za naknadnim gletanjem i brušenjem jer površina postaje spremna za daljnje obrade poput bojanja ili postavljanja tapeta čim se ljepilo stegne.

Faktori koji utječu na cijenu radova s gips pločama

Cijena postavljanja gips ploča može varirati ovisno o mnogim faktorima, što ponekad otežava unaprijednu procjenu bez detaljne analize na licu mjesta. Među čimbenicima koji utječu na cijenu su vrsta gips ploče (obična, protupožarna, vodootporna), uvjeti u prostoriji kao što su vlažnost i temperatura, vrsta montaže (na strop, pod ili zid), te stanje zidne površine i potreba za dodatnom izolacijom.

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
Zidne tapete postale su iznimno popularne posljednjih godina, što i nije teško razumjeti. One su...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top