Otkrivamo: Kako ljeto utječe na građevinske radove u turističkim središtima

Dok se turistička sezona na našim obalama užurbano razvija, javlja se sveprisutna dilema: kako uskladiti živahnu gradnju s potrebom za mirnim i opuštajućim okruženjem koje turizam zahtijeva. U ovom članku istražujemo kako lokalne zajednice upravljaju ovim izazovom, uspostavljajući regulative koje ograničavaju građevinske aktivnosti tijekom ljetnih mjeseci ne samo zbog komfora posjetitelja, već i zbog sigurnosti radnika. Saznajemo kako se različita područja nose s ovim izazovom, od Hrvatske do Italije, i kako se odluke donose s ciljem očuvanja turističke privlačnosti dok se istovremeno podržava lokalna ekonomija. 

Obustava radova

Već dugi niz godina u turističkim mjestima duž naše obale provodi se praksa zabrane određenih građevinskih radova tijekom turističke sezone. U mnogim mjestima zabrana radova stupa na snagu od 15. lipnja do 15. rujna, dok u nekim područjima, kao što su Opatija, Ičići, Ika, Pobri i Oprič, počinje još ranije, 1. lipnja. Ova praksa je slična i u drugim mediteranskim turističkim destinacijama, poput Malte, gdje zabrana traje do 30. rujna. Iako ova mjera ne nailazi na odobravanje među građevinarima, turistički poduzetnici i njihovi gosti su veoma zadovoljni. Mirno poslijepodnevno odmaranje ili duže jutarnje spavanje nespojivi su s bukom bušenja, čekićanja, rušenja i ostalih zvukova koji prate građevinske radove.

Tko donosi odluku?

Prema trenutno važećem Zakonu o gradnji (NN 153/13, 20/17, 39/19, 125/19), članak 132. omogućava predstavničkom tijelu lokalne samouprave da, uz konzultacije s turističkom zajednicom, donese odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova u određeno vrijeme, na specifičnim lokacijama ili za pojedine vrste objekata. Međutim, ova zabrana ne može se primijeniti na radove koji su od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku ili na one koji se provode temeljem inspekcijskih naloga.

Slična pravila vrijede i u Italiji, gdje lokalne vlasti postavljaju propise. Na primjer, u turističkom području blizu Ravenne, građevinski radovi su dopušteni tijekom sezone između 7:30 i 19:30, ali uz pauzu od 13 do 14:30.

Što se tiče prigovora na odluke o obustavi, građani se mogu obratiti lokalnom komunalnom redarstvu, koje je zaduženo za provođenje tih odluka. Ako netko želi uložiti žalbu na samu odluku, to može učiniti obraćanjem tijelu koje je odluku donijelo. Vrijedi napomenuti da se takve odluke obično donose na kraju godine za sljedeću godinu, pa je to pravo vrijeme za eventualne prigovore.

Zašto je to tako?

Građevinski radovi tijekom turističke sezone nisu dobrodošli. Problem nije samo buka, već i neugodni mirisi, prašina, neurednost, te građevinski materijali koji ometaju prolaz ulicama.. No, postavlja se pitanje je li pravedno da se sve ostale aktivnosti zaustave zbog turizma?

Važno je također uzeti u obzir sigurnost; rad na visokim temperaturama koje su tipične za ljetne mjesece može biti opasan za radnike. U velikim gradovima radovi često nastavljaju tijekom ljeta, koliko to vremenski uvjeti dopuštaju, pri čemu ni turisti ni mještani, u gradovima poput Berlina, Rima ili Barcelone, nisu pošteđeni građevinskih neugodnosti.

Obzirom da se naša priobalna turistička mjesta fokusiraju na opuštanje turista u mirnom okruženju Jadranskog mora, važno je da lokalne vlasti donose pažljivo izbalansirane odluke. Trebaju pronaći način kako omogućiti rad oba sektora, postižući ravnotežu između potreba turizma i građevinske industrije.

Zabrana građevinskih radova tijekom ljetnih mjeseci u turističkim destinacijama nije samo stvar komfora turista, već i sigurnosti radnika. Ljetne vrućine predstavljaju značajan rizik za zdravlje i sigurnost građevinskih radnika, a buka i nered koji prate građevinske aktivnosti mogu značajno narušiti iskustvo odmora turista koji traže mir i opuštanje.

Stoga je važno pronaći ravnotežu koja će omogućiti održavanje gospodarskih aktivnosti, a istovremeno očuvati kvalitetu turističke ponude i osigurati sigurne radne uvjete. Ova praksa pokazuje kako lokalne odluke mogu imati širok utjecaj na turizam i građevinarstvo, dva sektora ključna za gospodarstvo mnogih područja.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top