Automatizacija doma: Kako pametna kuća olakšava život

Suočeni s modernizacijom, načini upravljanja stambenim objektima i prostorima također su se unaprijedili. U posljednjih nekoliko godina, tržište je obogaćeno različitim vrstama pametnih domova koji pružaju podršku u održavanju naših životnih prostora. U daljnjem tekstu u sklopu građevinskog portala saznajte što su točno pametne kuće, kako funkcioniraju pametni sustavi u domaćinstvu te kakvi su troškovi povezani s njima.

S obzirom na to da je tehnologija postala neizostavan dio svakodnevice, u posljednje vrijeme ona značajno oblikuje i naš domaći prostor kroz koncept pametnih kuća. Pametna kuća ili inteligentni dom označava stambeni objekt koji se može upravljati i kontrolirati putem aplikacija na pametnom telefonu, tabletu ili računalu.

To omogućava integrirano upravljanje različitim kućnim instalacijama, poznatim kao pametne instalacije. Takve instalacije obuhvaćaju kontrolu rasvjete, sjenila, sustava grijanja, sigurnosnih alarma, ventilacije, rashladnih sustava i računala. Ukratko, pametna kuća pruža sveobuhvatnu kontrolu nad instalacijskim sustavima koji doprinose komforu življenja.

Prednosti pametnog doma

Pametne instalacije omogućuju centralizirano i jednostavno upravljanje svim aspektima kućanstva. Na primjer, iz udobnosti kreveta možete isključiti svjetla bez potrebe za ustajanjem. Još jedna prednost takvih instalacija je mogućnost daljinskog upravljanja, što omogućava prilagodbu, poput povećanja temperature grijanja nekoliko sati prije povratka doma. Ovo omogućava uštedu energije jer kuća ne mora biti neprekidno grijana ako nikoga nema, ali istovremeno osigurava toplinu po vašem povratku.

Pametne instalacije također nude automatizaciju koja dodatno povećava komfor i sigurnost. Primjerice, sjenila se mogu automatski spustiti uvečer i podići ujutro, bez vaše intervencije. Slično, električne utičnice u dječjoj sobi mogu se isključiti na daljinu, čime se povećava sigurnost vašeg djeteta. Ako se soba previše zagrije zbog sunca, sjenila se automatski spuštaju. Kada su prozori ili vrata otvorena, sustav može pauzirati grijanje ili hlađenje kako bi se izbjeglo nepotrebno trošenje energije.

Stalni nadzor u pametnoj kući uključuje i dojavu u slučaju požara, poplave ili curenja plina, čime se pametni domovi pokazuju sigurnijima u usporedbi s tradicionalnim kućama. Pametne kuće, zahvaljujući svojim mogućnostima samoupravljanja, pružaju ne samo veću funkcionalnost već i veću sigurnost.

Učinkovitost i ekonomičnost pametnih kuća

Jedna od ključnih prednosti pametne kuće je smanjenje troškova zahvaljujući efikasnom upravljanju resursima. Tijekom ljetnih mjeseci, kada sunce jako sija, pametna kuća automatski aktivira markize ili spušta vanjska sjenila kako bi se smanjio ulazak sunčeve svjetlosti u prostorije.

Ovim se značajno smanjuje potreba za hlađenjem prostora, što dovodi do značajne uštede energije. Ova automatizacija je posebno korisna jer osigurava precizno upravljanje koje je teško postići ručno, pogotovo kada niste prisutni.

Pametna kuća omogućuje i jednostavno daljinsko upravljanje, što je velika prednost u usporedbi s klasičnim instalacijama koje ne nude integrirani sustav upravljanja. Pri planiranju gradnje, važno je odlučiti želite li implementirati pametne instalacije od samog početka, jer se planovi za pametne kuće razlikuju od onih za klasične instalacije.

Ako je poznato da će objekt biti opremljen kao pametna kuća, projektanti mogu prilagoditi planove za lakšu i bržu implementaciju. Svi sustavi u pametnoj kući povezani su do centralnog ormarića, gdje se kontroliraju putem upravljačkih sustava, što pojednostavljuje instalaciju i ne produžuje proces gradnje.

Cijena

Prednosti pametne kuće dolaze uz određene troškove. Cijena pametne kuće varira ovisno o tipu sustava koji se instalira, kao i o veličini kuće. Međutim, pametne instalacije nisu jedini izdatak; potrebno je uzeti u obzir i cijenu svih uređaja, posebno dizajniranog namještaja i opreme koja omogućuje učinkovito upravljanje i funkcionalnost pametne kuće. U prosjeku, troškovi za pametnu kuću kreću se  između 3300 i 5600 eura.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top