Bazen čist kao suza bez muke: Sustav za samočišćenje bazena

Budimo otvoreni: ideja o posjedovanju bazena u našim vrtovima je nešto o čemu mnogi sanjaju, ali misao na redovito čišćenje može umanjiti entuzijazam. Postoje vlasnici koji su ispunili taj san i imaju prekrasne bazene, ali ih rijetko koriste zbog truda koji je potreban da bi bazen uvijek bio savršeno čist. Upravo zato je vrijedno razmotriti ugradnju sustava za automatsko čišćenje bazena.

Takav sustav omogućava potpuno neovisno održavanje i garanciju da će vaš bazen biti u izvrsnom stanju bez ikakvog truda s vaše strane. Uz sustav za automatsko čišćenje, možete biti sigurni da će vaš bazen uvijek biti čist i spreman za upotrebu, oslobađajući vas dodatnih briga i posla. Evo detaljnog uvida u sve što biste trebali znati o sustavu za automatsko čišćenje.

Sustav za samočišćenje bazena je tehnologija čišćenja koja automatski uklanja otpad i prljavštinu iz bazena. Poznat je i pod nazivima sustav čišćenja ugrađen u pod ili pametni bazen. Koristi glave za čišćenje koje su strateški postavljene na dnu bazena.

Kada se sustav aktivira, te glave za čišćenje iskaču kako bi cirkulirale i filtrirale vodu, a zatim se povlače natrag nakon završetka. Sustav za samočišćenje bazena je potpuno nenametljiv: uređaji za čišćenje koji se pojavljuju ugrađeni su u ravnini s površinom bazena, tako da ne smetaju prilikom plivanja.

Glavne komponente sustava za samočišćenje

Sustav za samočišćenje bazena sastoji se od tri glavna dijela: glave za čišćenje, odvod za otpad ili zona za prikupljanje otpada i spremnik za otpad. Svaka iskačuća glava sadrži mlaznicu koja usmjerava vodu prema odvodu ili zoni za prikupljanje. Programiranje mlaznica omogućava im da se izmjenjuju, čisteći jedan po jedan dio bazena u nizu.

Otpad se usmjerava prema odvodu koji je postavljen na dubljem kraju bazena, odakle dalje putuje do spremnika za otpad koji se nalazi na rubu bazena. Slično kao i iskačuće čistače, spremnik za otpad postavljen je tako da se lako može ukloniti s ruba bazena. Nakon što je čišćenje završeno, ispraznite spremnik, isperite filter i vratite ga na mjesto.

Ovisno o veličini vašeg bazena, vaš sustav za samočišćenje može zahtijevati od 10 do 15 iskačućih čistača ili čak više. Čistači obično rade od plićeg prema dubljem kraju, ali svaki sustav može se prilagoditi specifičnostima i veličini vašeg bazena.

Koliko je ova metoda efektivna?

Kada promatrate sustav za samočišćenje bazena u akciji, možda ćete se zapitati koliko je učinkovit. Radi tiho i ne zahtijeva cijevi ili dodatne uređaje, no koliko su zapravo efikasni? Kao i kod sve tehnologije, dokaz je u podacima.

Prvo, sustav za samočišćenje bazena čisti 99% vašeg bazena. Možete instalirati iskačuće čistače u svaki dio bazena, uključujući zidove, stepenice i klupe. Rezultat je temeljitije čišćenje nego što je to moguće s drugim metodama čišćenja bazena.

Drugo, sustav za samočišćenje bazena koristi do 30% manje kemikalija za dezinfekciju vašeg bazena. Umjesto velikih količina kemikalija, sustav koristi snažne mlazove vode koji usmjeravaju otpad prema odvodu i ravnomjernije raspoređuju kemikalije za čišćenje bazena u vodi.

Budući da sustav za samočišćenje bazena ravnomjerno cirkulira vodu, može vam uštedjeti znatne iznose na troškovima energije. Zapravo, s sustavom za samočišćenje bazena možete uštedjeti do 30% na računu za struju. Dobro cirkulirajući bazen brže se zagrijava, eliminira hladne točke i sprječava prekomjerni gubitak topline. To ga čini odličnim za spa funkcije u vašem bazenu, tako da možete uživati u opuštanju bez trošenja bogatstva na račune za energiju.

Prednosti sustava za samočišćenje bazena

Pored ovih neusporedivih prednosti, sustav za samočišćenje bazena nudi mnoge druge koristi, uključujući:

1. Prostor oko bazena bez nereda
Sustav za samočišćenje bazena je nevidljiv—sve automatski funkcionira i besprijekorno je integrirano u vaš bazen. Nema potrebe za crijevima ili opremom na vašem posjedu.

2. Ušteda vremena
Što manje vremena trošite na pakiranje i raspakiranje opreme za čišćenje bazena, to više vremena imate za uživanje u bazenu. To je posebno važno ako često koristite svoj bazen, kao što je tijekom ljeta kada bazen može zahtijevati dnevno čišćenje.

3. Prevencija mrlja
Mrlje u bazenu izravna su posljedica prljavštine i otpada koji predugo ostaju u vašem bazenu. Čak i uz redovito čišćenje, teško dostupna mjesta u bazenu i dalje su sklona mrljama. Sustav za samočišćenje bazena brine se o svakoj površini vašeg bazena kako bi ostao besprijekorno čist.

4. Čišća i sigurnija voda
S manje kemikalija i boljom cirkulacijom vode, vaš bazen automatski postaje sigurnije mjesto za uživanje s prijateljima i obitelji.

5. Mnogo dostupnih opcija boja
Možete prilagoditi sustav za samočišćenje bazena kako bi se uklopio s vašom estetikom. Iskačuće glave za čišćenje i sustav odvodnje mogu se uskladiti s podom vašeg bazena ili čak imati kontrastne boje kao privlačan detalj.

Mane sustava za samočišćenje bazena

Početni troškovi
Instalacija sustava za samočišćenje bazena može biti prilično skupa. Ovisno o veličini i obliku vašeg bazena, sustav može koštati više od 5.000 dolara. Sustav za samočišćenje bazena značajna je investicija za vlasnike kuća, ali se definitivno isplati na duže staze.

Pokrivalo za bazen preporučuje se za najbolje rezultate
Sustav za samočišćenje bazena tipično radi na dnu vašeg bazena, pa će bilo koji otpad na površini zahtijevati ručno čišćenje. Pokrivalo za bazen dobra je alternativa za to.

Teško je otkriti kvarove
Zbog svog nenametljivog i automatiziranog dizajna, može biti teško znati kada sustav za samočišćenje bazena ne funkcionira ispravno. Ako jedna iskačuća glava za čišćenje prestane raditi, ostatak sustava može naići na probleme. Da biste osigurali da to ne postane problem za vas, koristite profesionalnog graditelja bazena ne samo za kvalitetnu instalaciju, već i za potrebno održavanje sustava.

Sustav za samočišćenje bazena u usporedbi s drugim opcijama čišćenja bazena

Postoji nekoliko drugih načina čišćenja vašeg bazena, ali kao što ćete vidjeti u nastavku, sustav za samočišćenje nadmašuje svaku od njih.

a) Samočišćenje naspram ručnog čišćenja
Iako je ručno čišćenje bazena najpovoljnija metoda, zahtijeva puno više vremena i truda ako to radite sami—a dodatni je trošak ako angažirate profesionalnog čistača bazena. Sustav za samočišćenje štedi vaše vrijeme, novac i energiju.

b) Samočišćenje naspram robotskog čišćenja
Robotski čistač bazena je opcija koja zahtijeva manje rada, ali ti uređaji i dalje moraju biti unutar bazena, premještani i očišćeni nakon upotrebe. S sustavom za samočišćenje sve što trebate je isprazniti spremnik na rubu bazena, što traje samo nekoliko minuta.

c) Samočišćenje naspram čišćenja usisavanjem
Čistač bazena na usisavanje također je automatizirana metoda koja koristi pumpu vašeg bazena za izvlačenje i filtriranje otpada iz vašeg bazena. Međutim, takvi se sustavi mogu biti komplicirani za instalaciju i još uvijek zahtijevaju cijevi i crijeva da bi funkcionirali. Samočišćenje je ugrađeno u vaš bazen, tako da nisu potrebni dodatni uređaji.

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top