Budućnost Kranjčevićeve: Novi planovi za staru slavu

Stadion u Zagrebu, poznat kao Stadion Kranjčevićeva, izgrađen je 1921. godine za potrebe kluba Concordia. Od izgradnje do danas, stadion je prošao kroz brojne obnove, a posljednja je bila 2018. godine kada su obnovljene lože, postavljen novi hibridni travnjak te povećan broj sjedećih mjesta. Ipak, i dalje postoje problemi poput nenatkrivenih dijelova tribina i izlizanog travnjaka, što dovodi do čestih ozljeda nogometaša, posebno jer teren dijele brojni klubovi koji igraju u HNL-u. Nedavno, prije manje od dvije godine, najavljena je temeljita obnova stadiona. Idejni projekt kreirali su sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, a nakon toga je gradska uprava raspisala javni natječaj. Pobjedu je odnio tvorac osječke Opus Arene, unatoč prigovorima od strane Arhitekture koji su odbijeni kao neosnovani.

Nogometni stadion ‘Zagreb’, često zvan po adresi na kojoj se nalazi, ‘stadion Kranjčevićeva‘, već duže vrijeme je spreman za sveobuhvatnu obnovu. Smješten na ulici Silvija Strahimira Kranjčevića, u staroj zagrebačkoj četvrti Trešnjevka, ovaj stadion je izgrađen 1921. godine i bio je tada najveći u Zagrebu, namijenjen klubu Concordia. Kroz godine, stadion je doživio brojne manje i veće promjene na svojoj infrastrukturi, ali problemi poput izlizanog travnjaka i nenatkrivenih tribina čine da mu je već neko vrijeme potrebna temeljita obnova.

Krajem 2022. godine,  zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet objavio je planove za novi projekt na stadionu Kranjčevićeva, koji bi trebao riješiti dugotrajne probleme infrastrukture. Unatoč obnovama 2018. godine koje su uključivale povećanje kapaciteta sjedećih mjesta i postavljanje novog hibridnog travnjaka, stadion je i dalje patio od dijelom nenatkrivenih tribina i prekomjernog korištenja. Stadion, koji je niz godina bio domaćin više klubova uključujući NK Lokomotivu, NK Rudeš i NK Hrvatski Dragovoljac, nije uspio riješiti probleme koji su proizašli iz čestih utakmica. Najnoviji projekt, koji je Luka Korlaet predstavio, predviđa financiranje od strane Grada Zagreba, HNS-a i UEFA-e.

Godinu dana nakon što je najavljena obnova stadiona u Kranjčevićevoj, projekt još uvijek nije započeo. Prvobitno je zagrebački Arhitektonski fakultet izradio idejni projekt, nakon čega je gradska uprava raspisala javni natječaj za izradu glavnog i izvedbenog plana rekonstrukcije. Natječaj je privukao četiri valjane prijave, a izbor je sužen na dva glavna kandidata: Arhitektonski fakultet i osječku tvrtku Sirrah. Nakon razmatranja, kao ekonomski najpovoljnija opcija odabrana je ponuda tvrtke Sirrah d.o.o. iz Osijeka.

Planirana investicija za ovaj projekt iznosit će malo manje od 20 milijuna eura. Sredstva su već osigurana u proračunu, a očekuju se i sufinanciranje od UEFA-e uz podršku HNS-a. Cilj je da stadion zadovolji 4. kategoriju UEFA-e kako bi mogao ugostiti sve međunarodne susrete, uključujući Ligu prvaka i službene utakmice nacionalne reprezentacije. Također, u planu je da se GNK Dinamo privremeno preseli na ovaj novi stadion u Kranjčevićevoj dok se na mjestu starog stadiona u Maksimiru izgradi novi. Razgovori s Dinamom i Vladom su u završnoj fazi.

Nakon što je izvođač projekta za obnovu stadiona u Kranjčevićevoj odabran, situacija se zakomplicirala zbog žalbe zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. Fakultet je nezadovoljan rezultatom javnog natječaja podnio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). DKOM je krajem siječnja odbacio žalbu Arhitektonskog fakulteta, čime je omogućeno potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljem. Ugovor za izvedbu projekta konačno je dodijeljen tvrtki Sirrah Projekt d.o.o., nakon što gradska uprava nije potpisala ugovor dok se žalbeni postupak nije završio.

Povijesni značaj stadiona u Kranjčevićevoj

Iako nije široko poznato, prve sportašice na stadionu u Kranjčevićevoj bile su igračice hazene, ženskog timskog sporta koji je iz Češke stigao u naše krajeve. Hazena, slična rukometu, bila je u 1920-im i 1930-im jedini popularni ženski ekipni sport na ovom prostoru. Godine 1922., HŠK Concordia osnovala je sekciju hazene, a članice su uglavnom bile studentice Učiteljske škole u Medulićevoj i stanovnice zgrada u Tratinskoj ulici. Među prvim članicama bile su Marijana Klokočki, sestre Milica i Ranka Mrkobrada, Božica Bossig, Vilma Veselić, te Nada Merkadić i Lela Haraminčić iz Tratinske. Sekciju je vodila profesorica Erna Skulje.

Concordia je postajala sve ozbiljniji klub, a između 1928. i 1933. godine, odigrale su 72 utakmice bez poraza. Posebno se ističe utakmica iz 1931. godine kada su na stadionu u Kranjčevićevoj pobijedile najbolji svjetski hazena klub, Slaviju iz Praga, s rezultatom 7-5. Ove igračice bile su i okosnica jugoslavenske reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na III. ženskim Svjetskim igrama 1930. u Pragu i zlatnu medalju na IV. ženskim Svjetskim igrama 1934. u Londonu, pod vodstvom trenera Bogdana Cuvaja.

Foto: Grad Zagreb

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...
Deficit visokokvalitetnih poslovnih prostora u Zagrebu postaje sve izraženiji, pa nije iznenađujuće...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji stambeni prostor...
Scroll to Top