Detaljan vodič: Kako pronaći i pročitati vlasnički list?

Kada razmatramo investiciju u nekretnine, bilo da je riječ o stambenom prostoru, poslovnom objektu, ili pak zemljištu, pravilno informiranje o pravnim aspektima takve investicije ključno je za sigurnost i uspješnost transakcije. Jedan od temeljnih dokumenata u ovom procesu svakako je vlasnički list, koji služi kao službena potvrda vlasništva nad nekretninom.

Provjeru vlasništva nad nekretninom možete izvršiti posjetom web stranice oss.uredjenazemlja.hr i navigacijom do dijela pod nazivom Ministarstvo pravosuđa. Ovdje ćete pronaći izbornik s opcijama koje vam omogućavaju pregled zemljišnih knjiga ili knjige položenih ugovora. Važno je utvrditi je li nekretnina registrirana u zemljišnim knjigama s odgovarajućim ZK brojem, ili se informacije o njoj nalaze samo u knjizi položenih ugovora.

Unosom svih potrebnih informacija može se pristupiti vlasničkom listu željene nekretnine. Ako niste upoznati s brojem vlasničkog lista nekretnine koju tražite, ali znate njezinu adresu, moguće je pronaći ju koristeći se tom adresom, pod uvjetom da je nekretnina upisana u zemljišne knjige s pripadajućim ZK brojem. Za to je prvo potrebno identificirati broj katastarske čestice na kojoj se nekretnina nalazi, koristeći se web stranicom geoportal.dgu.hr i unosom adrese nekretnine.

Nakon pronalaska broja katastarske čestice, trebate se vratiti na već spomenutu stranicu za pretraživanje vlasničkog lista i odabrati opciju za pregled katastarskog operata pod karticom Državna geodetska uprava. Potrebno je unijeti informacije kao što su katastarski ured (grad gdje se nekretnina nalazi), katastarska općina i broj katastarske čestice. Nakon toga, odaberite opciju za dobivanje izvatka iz ZK.

Ovim postupkom dobit ćete pristup vlasničkom listu za nekretninu na određenoj adresi. Bez obzira na način pronalaska, vlasnički list uvijek sadrži određene podatke: grad i katastarsku općinu gdje se nekretnina nalazi, Z broj za postupke uknjižbe ako postoje, te informacije o bilo kojim aktivnim plombama. Na desnoj strani list dokumenta nalazi se ZK broj uloška, odnosno broj vlasničkog lista. Informacije o nekretnini su podijeljene u tri segmenta i nalaze se u većem polju na listu.

Ako vam ove upute nisu dovoljno jasno precizne, u nastavku donosimo detaljan vodič kako doći do vlasničkog lista u dva izvora.

Izvadak vlasničkog lista preko interneta uključuje sljedeće korake:

Moguće je jednostavno i brzo dobiti vlasnički list putem interneta (oss.uredjenazemlja.hr) bez potrebe za posjetom gruntovnici. Iako je riječ o neoficijelnoj kopiji, ona obuhvaća sve bitne informacije. Potrebne zemljišnoknjižne podatke možete naći u postojećem vlasničkom listu ili drugim dokumentima poput ugovora o kupoprodaji, darovnom ugovoru, rješenju o nasljeđivanju, ili ugovoru o kreditu. Zapamtite ključne podatke kao što su naziv suda ili zemljišnoknjižnog odjela, katastarsku općinu, broj ZK uloška ili katastarske čestice, te broj suvlasničkog dijela ako postoji etažno vlasništvo.

 1. Za pristup vlasničkom listu preko interneta, u Google tražilici upišite ključne riječi “gruntovnica” ili “zemljišne knjige”. Otvorit će se niz rezultata, među kojima trebate odabrati poveznicu označenu kao “Pregled glavne knjige – Zajednički informacijski sustav” za daljnje korake.
 2. Za pregled vlasničkog lista u glavnoj knjizi, potražite odjeljak označen crveno kao “PREGLED GLAVNE KNJIGE”. Ispod naslova “Općinski sud/ZK odjel:”, koristite simbol povećala za otvaranje izbornika s listom zemljišnoknjižnih odjela. Navigirajte kroz izbornik koristeći plavu strelicu na dnu za listanje, odaberite željeni zemljišnoknjižni odjel klikom, a zatim potvrdite svoj odabir klikom na gumb “Odaberite” koji se nalazi u donjem desnom kutu izbornika.
 3. Pod odjeljkom “Glavna knjiga”, koristite simbol povećala za pristup padajućem izborniku koji sadrži listu katastarskih općina unutar izabranog zemljišnoknjižnog odjela. Navigacija kroz ovaj izbornik omogućena je klikom na plavu strelicu na njegovom dnu. Nakon što pronađete odgovarajuću katastarsku općinu, označite je klikom te potvrdite odabir pritiskom na gumb “Odaberite”, koji se nalazi u donjem desnom kutu izbornika.
 4. U polje “Broj kat. čestice:” unesite broj katastarske čestice, ili u polje “Broj ZK uloška:” unesite broj zemljišnoknjižnog uloška. Neovisno o tome koji podatak odaberete za unos, nakon toga kliknite na “Pregledaj” smješteno u donjem desnom kutu za nastavak procesa.
 5. Nakon što unesete podatke, pojavit će se mali prozor u kojem ćete upisati simbole prikazane na ekranu za kontrolni broj, ne brinući se o velikim ili malim slovima. Zatim kliknite na gumb “Potvrdi” koji se nalazi u donjem desnom kutu prozora.
 6. Ako se vaša nekretnina nalazi unutar etažirane zgrade s više suvlasničkih jedinica, prikazat će se prozor za odabir vašeg specifičnog suvlasničkog dijela. Trebate označiti svoj dio klikom, a zatim potvrditi izbor klikom na gumb “Potvrdi” lociran u donjem desnom kutu prozora.
 7. Završite proces tako što ćete preuzeti vlasnički list odabirom opcije “Preuzmi PDF” koja se nalazi u gornjem desnom kutu ekrana. Jednom kada preuzmete dokument, on je spreman za ispis ili za spremanje među vašim elektroničkim dokumentima.

Izvadak vlasničkog lista putem sustava e-građani:

Korištenjem sustava e-građani možete pristupiti vlasničkom listu te provjeriti popis svih nekretnina koje se nalaze u vašem vlasništvu. Ovaj digitalni servis omogućava brzu i efikasnu provjeru imovinskog stanja bez potrebe za fizičkim odlascima u uredske prostore. Evo kako:

 1.  Posjetite stranicu e-Građani i prijavite se koristeći osobne podatke.
 2.  Nakon prijave, koristite opciju za filtriranje usluga kako biste pronašli sve dostupne. Bez unosa dodatnih podataka, prikažite sve rezultate usluga.
 3. U popisu usluga odaberite Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastar (ZIS OSS) i pratite upute za prijavu kroz NIAS sustav.
 4. Odaberite opciju “Moje nekretnine” za pregled vlasništva, i koristite povećalo pored željene nekretnine za preuzimanje vlasničkog lista, koji potom možete pregledati, spremiti ili isprintati.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top