Gradnja najvećeg skloništa za životinje u Dalmaciji: Projekt koji spašava!

U srcu Dalmacije, odvija se impresivan projekt izgradnje novog skloništa za pse i mačke. Kada se završi, ovo sklonište bit će najveće u regiji, pružajući skrb za napuštene i ozlijeđene životinje iz cijele županije. S posebnim fokusom na dobrobit životinja, sklonište će nuditi kako zatvorene tako i otvorene prostore za smještaj, zajedno s naprednim prostorima za socijalizaciju i posebne prostore za agresivnije životinje. Financiranje i razvoj projekta preuzeli su lokalne vlasti i specijalizirane građevinske tvrtke, osiguravajući da svaki aspekt skloništa bude izveden s najvišom razinom stručnosti i pažnje. 

Pored Briševa, snažno se razvija veliki projekt. U toku je izgradnja novog, modernog skloništa za pse i mačke, koje će biti najveće u regiji Dalmaciji. Već je vidljivo kako bi objekt mogao izgledati. Zauzimati će veliki prostor od 10 tisuća kvadratnih metara i sigurno će se izdvajati u odnosu na okolnu pustoš uz cestu. Postavljeni su temelji, a dio nosivih zidova već stoji. U tijeku je izgradnja ostalih zidova koji će činiti ograde za bokseve životinja, dok krov još nije postavljen na dijelove koji će biti pokriveni. Plan je da se krov postavi krajem sljedećeg mjeseca. Radovi su još uvijek u ranoj, gruboj fazi, poznatoj kao “AB” faza, ali sve napreduje kako treba. Što se tiče prostora namijenjenog za smještaj životinja, trenutno se izvode radovi na konstrukciji, a paralelno se radi i na infrastrukturi.

Izgradnja novog skloništa za životinje napreduje brzo u osamljenoj zoni nedaleko od Briševa. Ovaj velik poduhvat obuhvatit će zatvorene i otvorene prostore za životinje, kao i prostorije za osoblje i volontere. Trenutno se unutar prostorija za osoblje postavljaju keramičke pločice. Ova izgradnja odgovara dugogodišnjoj potrebi za skloništem koje će služiti za zbrinjavanje napuštenih i ozlijeđenih pasa i mačaka širom županije. Projekt je započeo početkom listopada 2023. godine i, prema riječima šefa gradilišta Matka Krečaka, radovi su trebali biti gotovi u studenom iste godine.

Gradilište trenutno nema pristup struji niti vodi, stoga se električna energija dobiva iz generatora, a voda se doprema cisternama koje su postavljene na lokaciji. Krečak ističe kako je najveći izazov bila sama lokacija, koja je pri dolasku bila prazna parcela, identična okolnoj pustopoljini. Kada sklonište bude završeno, glavni izvor energije bit će solarni paneli, a generatori će biti korišteni kao rezervni izvor. Što se tiče vode, dopremanje cisternama osigurat će potrebne zalihe koje će se čuvati u dvije velike komore, sa zalihama dovoljnim za dva do tri mjeseca. Mreža hidranata će biti uspostavljena za zaštitu od požara te za sanitarne potrebe.

U novom skloništu, životinje će tijekom zimskih mjeseci kada vladaju jaki vjetrovi moći uživati u toplini svojih bokseva zahvaljujući podnom grijanju. Sklonište je dizajnirano s misijom pružanja vrhunske skrbi za životinje u moderno izrađenim prostorima. Ovo sklonište će biti jedinstveno po svojem prostranom području namijenjenom za socijalizaciju životinja, te će imati zaseban prostor za agresivne pse koji će se postupno socijalizirati tokom boravka. Obilazak sa šefom gradilišta otkrio je impresivan broj različitih prostorija koje sklonište planira imati.

Na ulazu, lijevo, smjestit će se prijemna stanica za životinje, uz koju će biti veterinarska ambulanta za početne preglede. Također, sklonište će obuhvatiti prostor za njegu, kuhinju i prostor za odvajanje lešina s hladnjakom, kako navodi Krečak. Sklonište će također imati parkirališta za dostavna vozila i dovoljno parkirnih mjesta za automobile zaposlenika ispred ulaza. Velik kapacitet skloništa ne samo da će pružiti dom mnogim životinjama, već će olakšati pritisak na postojeća skloništa u Žmirićima i Privlaci, čime će unaprijediti dobrobit životinja i zadovoljstvo ljudi koji ih vole. Izgradnju skloništa za životinje financira Zadarska županija, a ukupna vrijednost projekta, uključujući PDV, iznosi 2.187.339 eura. Projekt je razvijen u suradnji s tvrtkom “Konus consulting” iz Dobropoljane, dok se građevinski radovi povjeravaju tvrtki “Alfaplan građenje” iz Dubrovnika.

Foto: Službena stranica Zadarske županije

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top