Hrvatska jača svoj farmaceutski sektor: Nova era za imunološki zavod

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je prošli mjesec da je za izgradnju tvornice za proizvodnju protuotrova za zmije u poslovnoj zoni Rugvica odabran najpovoljniji ponuđač. Ova tvornica, čija izgradnja sada počinje, prva je od tri planirane nove tvornice u sklopu revitalizacije imunološkog zavoda i vrijedna je 4,8 milijuna eura.

Ministarstvo zdravstva je objavilo da su, nakon nekoliko postupaka javne nabave, od dva kvalificirana ponuđača za izradu dokumentacije i izgradnju, odabrali ponudu Zajednice ponuditelja. Ugovor s njima će biti potpisan nakon što se dobije odobrenje Vlade, a zatim će započeti realizacija projekta.

U Rugvici će se u poslovnoj zoni graditi nove tvornice za proizvodnju protuotrova za zmije, preradu krvne plazme i izradu lijekova iz nje, kao i proizvodnju virusnih cjepiva koristeći postojeću MRP tehnologiju i mRNA tehnologiju. Iz Ministarstva zdravstva napominju da će oživljavanje proizvodnje u imunološkom zavodu doći nakon gotovo trideset godina teškoća.

Planirano je da gradnja pogona za proizvodnju antitoksina protiv zmijinih ugriza počne u listopadu ove godine, čim se dobije građevinska dozvola, a završetak cijelog projekta očekuje se unutar dvije godine.

Paralelno s tim, započet će izgradnja upravne zgrade imunološkog zavoda i ostale prateće infrastrukture. Tvornice za obradu krvne plazme i proizvodnju virusnih cjepiva planirane su za izgradnju između 2025. i 2028. godine.

Za izgradnju svih proizvodnih objekata imunološkog zavoda predviđen je ukupan iznos od oko 90 milijuna eura bez PDV-a. Specifično, 4,8 milijuna eura namijenjeno je za tvornicu protiv zmijskog otrova, oko 30 milijuna eura za obradu plazme i proizvodnju lijekova, te 48 milijuna eura za tvornicu cjepiva. Dodatno, 2,4 milijuna eura određeno je za izgradnju objekata za smještaj laboratorijskih i uzgojenih životinja te biološkog laboratorija, dok je za upravnu zgradu predviđeno tri milijuna eura.

Ravnatelj imunološkog zavoda Vedran Čardžić izjavio je da su sredstva za izgradnju modula za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica osigurana od strane samog Zavoda, dok će druga faza, koja uključuje izgradnju i opremanje modula za proizvodnju krvnih derivata, većinom biti financirana kroz dodijeljena sredstva iz Operativnog programa koherentnost i kohezija.

Financiranje izgradnje upravne zgrade, tvornice za proizvodnju virusnih cjepiva, centralne zgrade s odjelima za osiguranje i kontrolu kvalitete, istraživačke aktivnosti, modula za punjenje i finalizaciju te skladišta bit će osigurano iz državnog proračuna.

Ministar zdravstva tehničke vlade Vili Beroš istaknuo je da revitalizacija imunološkog zavoda i započinjanje proizvodnje zmijskog protuotrova, lijekova iz krvne plazme i virusnih cjepiva donosi veliku korist za hrvatski zdravstveni sustav. Naglasio je kako to pridonosi većem stupnju samodostatnosti u proizvodnji lijekova i medicinskih pripravaka za potrebe hrvatskog zdravstva i pacijenata, smanjujući ovisnost o inozemnim dobavljačima.

Foto: Ministarstvo zdravstva

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top