Izgradnja Jabilovog Centra u Osijeku, završetak u 2024?

U Poduzetničkoj zoni Nemetin trenutno se provodi najznačajnija privatna investicija u povijesti Grada Osijeka. “Jabil”, američka tvrtka, gradi Centar izvrsnosti za proizvodnju, predviđen za otvaranje više od 1.500 radnih mjesta, čime će postati jedan od vodećih poslodavaca u regiji Slavonije i Baranje. Tvornica će se fokusirati na proizvodnju medicinskih protetskih dijelova, mikročipova i matičnih ploča za autoindustriju.

Radovi su započeli u kolovozu 2023 godine a 4. studenoga iste godine, bivši župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa suradnicima posjetili su gradilište. Josip Špoljarić, nadzorni inženjer gradilišta, upoznao ih je s trenutnim stanjem na gradilištu, ističući vidljiv napredak u oblikovanju buduće tvornice.

Foto: Grad Osijek

Bivši župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić čestita svima koji su sudjelovali u projektu, posebno Gradu Osijeku te poručuje:

“Bez snažnog razvoja Grada Osijeka i robustnog gospodarstva, Slavonija i istok Hrvatske ne mogu postati proaktivni i snažni. Vjerujem da će ova investicija biti ključna za transformaciju ne samo ekonomskih prilika već i demografske situacije u Osijeku, koji predstavlja epicentar gospodarskog i demografskog progresu istočne Hrvatske. Primjerice, tvrtka Jabil, sa svojih 260.000 zaposlenih diljem svijeta, predstavlja iznimnu snagu. Njihovo prisustvo ovdje ne samo da će pridonijeti stvaranju mnogo radnih mjesta, već će i imati značajan utjecaj na demografski i ekonomski oporavak te razvoj Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Kao odgovor na to, Osječko-baranjska županija preuzima konkretne obveze, uključujući obrazovanje kvalificiranog kadra putem Elektrotehničke i prometne škole Osijek, povećanje upisnih kvota te provođenje prekvalifikacija kako bi osigurala radnu snagu potrebnu Jabilu.  Dolazak Jabila nije samo investicija nego i politička poruka i potvrda onoga što želimo, a to je da su politička situacija i okolnosti na području OBŽ kvalitetni, dobri i obećavajući, a tvrtke koje poput Jabila i druge odluče ovdje investirati upravo to gledaju kao jedan od razloga da li, kada i gdje investirati na području Republike Hrvatske.”

Gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić, izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da najznačajnija investicija u posljednja tri desetljeća u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji napreduje prema predviđenom rasporedu te će biti dovršena tijekom ove godine.

“Sada smo na parceli od 17 hektara, na kojoj se planira izgraditi objekt površine 48.000 m2. Tvrtka Log Expert Five je prethodno stekla pravo građenja, a do sada je za zemljište uplatila 240.000 eura, sukladno gradskom proračunu. Važno je naglasiti da je Grad Osijek ukinuo komunalni doprinos za sve poduzetnike koji grade gospodarske objekte, te smo spojili devet parcela u jednu.

Krajem rujna smo objavili natječaj za prodaju tih 17 hektara, a tvrtka Log Expert Five se javila s ponudom od 5,37 milijuna eura, što premašuje procijenjenu vrijednost i istovremeno predstavlja najvišu cijenu zemljišta koju je Grad prodao u posljednjih 30 godina. Na sljedećem sastanku Gradskog vijeća predložit ćemo usvajanje odluke o prodaji.”

Kazao je gradonačelnik te je istaknuo izvrsne ekonomske pokazatelje Grada, s naglaskom na razvoju gospodarstva, privlačenju investicija i stvaranju novih radnih mjesta.

U posljednjih 10 godina bilježi se iznimno visoka zaposlenost i rekordno niska nezaposlenost, s više od 1.000 novih zaposlenih samo u usporedbi s rujnom prethodne godine. Dolaskom tvrtke “Jabil”, ovakvim obimom zapošljavanja i izgradnjom objekta, Grad Osijek postao je prepoznatljiv na investicijskoj karti Europe i svijeta.

Grad je već zatražio darovanje dodatnih 360.000 m2 zemljišta od Ministarstva gospodarstva u Zoni Nemetin, a očekuje se brz odgovor. Također, gradonačelnik najavljuje značajan napredak u pregovorima s drugim investitorima, dok istovremeno nastavljaju s opremanjem Zone. S ciljem privlačenja novih investitora za iduću godinu, planira se dodatno ulaganje od 500.000 eura za komunalnu i prateću infrastrukturu u Zoni te 1,2 milijuna eura za 2025. godinu.

“Trenutno radimo na glavnom objektu površine 48.000 m2 na parceli od 17 hektara, a radovi se odvijaju prema planiranoj dinamici. Svaki dan je angažirano oko 200 radnika. Izvođači i rukovodstvo projekta uložili su značajan trud kako bi osigurali da se projekt odvija prema planu te da se završi do 2024. godine. Trenutno se izvode radovi na završetku monolitne armirano-betonske konstrukcije, istovremeno se provode montaža konstrukcije, fasaderski i krovopokrivački radovi, a također su u tijeku i radovi na prometnim površinama.” Naglasio je Josip Špoljarić, nadzorni inženjer gradilišta.

Foto: Grad Osijek

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top