Iznenadit ćete se koliko je lako imati savršen travnjak!

Tek što su velike vrućine označile početak ljeta, njihova snaga počinje uništavati zelenu travu, pripremajući teren za  košnje i uređivanje u susjedstvu. No, prije nego što se pokrene košnja u vlastitom vrtu, potrebno je prvo posijati travu. Iako su danas travne role popularne za manje površine, veliki travnjaci i dalje se uglavnom postavljaju tradicionalnim sijanjem sjemena. To zahtijeva određeni trud, ali s odgovarajućim alatima, ovaj zadatak može postati pravo ugodno iskustvo.

Cijena savršenog travnjaka

Ovdje je sažetak potencijalnih troškova. Ne radi se o jednostavnom jednokratnom iznosu. Sljedeće stavke treba uzeti u obzir prilikom proračuna:

  • najam motokultivatora,
  • najam mašine za uklanjanje postojećeg travnjaka ili kosilice (ukoliko je potrebno odstraniti stari sloj trave),
  • nabava sita za zemlju,
  • kupnja početnog gnojiva,
  • najam ili kupnja valjka za travnjak,
  • troškovi za sjeme,
  • te najam ili kupovina rasipača sjemena.

Cijena kvalitetnog sjemena za travnjake obično iznosi oko 30 eura za 100 kvadratnih metara, ovisno o proizvođaču i vrsti mješavine. Iako skuplje mješavine sjemena sporije niču i rastu, stvaraju gustoću trave koja je vrlo robusna. Kvalitetnije sjeme također obično zahtijeva manju količinu po kvadratnom metru, što može opravdati višu cijenu. Važno je ne držati sjeme travnjaka predugo na skladištu; određene vrste, poput crvene vlasulje, mogu izgubiti sposobnost klijanja već sljedeće godine.

Kada je najbolje vrijeme za sijanje travnjaka?

Vrijeme sijanja travnjaka ovisi prvenstveno o temperaturi tla. Za klijanje većine vrsta trava potrebna je temperatura tla od najmanje 8°C, uz optimalnu temperaturu zraka između 14°C i 25°C. Također, bitna je i dostatna vlažnost tla. Ovi uvjeti najčešće se nalaze krajem ljeta ili početkom jeseni, što čini ovaj period idealnim za sijanje travnjaka. U rujnu tlo još uvijek zadržava toplinu, a veće su šanse za kišu zbog vremenskih uvjeta. Međutim, važno je ne sijati travnjak prekasno u jesen, jer nekim vrstama trava treba tri do četiri tjedna da izniknu, a mlade trave obično su otporne na mraz kao i zrele.

Drugi razlog zašto je jesen povoljno doba za sijanje je taj što se ako se priprema tla obavi na proljeće, korovi koji rastu tijekom ljeta mogu se lako iščupati ručno s površine i tako se spriječi njihovo trajno useljavanje. Ovaj način je radno zahtjevan, ali vrlo učinkovit i štiti tlo.

Ako ne želite čekati do jeseni, travu je moguće posijati i u proljeće. Tada se odgovarajuća temperatura tla za klijanje obično postiže tek u travnju. Najbolje vrijeme za sijanje je od sredine travnja do početka svibnja, ali pazite da tlo bude dovoljno vlažno. Visoke temperature koje nastupaju početkom lipnja mogu štetiti mladom travnjaku i umanjiti uspjeh vašeg truda.

Koja vrsta trave je najbolja za vaš vrt?

Ljepota travnjaka ovisi o individualnim preferencijama, što znači da postoji širok izbor različitih sorti trave. Neki preferiraju izrazito fino pokošen, uniforman engleski travnjak bez cvijeća ili bilja. Oni koji imaju djecu trebali bi odabrati vrstu trave koja je otporna i može podnijeti intenzivno gaženje. Drugi pak žele travnjak na kojem rastu razne ljekovite biljke i poljsko cvijeće. Nekima su posebno drage djeteline i tratinčice. Različite specijalizirane mješavine trave dostupne su za kupnju, ovisno o vašim potrebama.

Vrtlari često nude savjetovanje o najboljim mješavinama trave i cvijeća za vaš travnjak, što može biti vrlo korisno. Prvo što trebate učiniti je razmisliti o položaju vašeg travnjaka i njegovoj namjeni. To će vam pomoći odabrati najprikladniju sortu za vaš vrt.

Priprema tla prije sijanja travnjaka

Prije nego što započnete s sijanjem travnjaka, ključno je temeljito pripremiti tlo. Prvi korak uključuje uklanjanje korova i prekopavanje zemljišta. Ako već postoji stari sloj travnjaka koji se ne planira koristiti, trebate upotrijebiti uređaj za uklanjanje travnjaka ili kosilicu za otklanjanje istog. Nakon toga, područje je potrebno detaljno prekopati, što se može obaviti motikom ili, za one koji preferiraju ručni rad, lopatom.

Važno je obratiti pažnju na gornji sloj tla, koji je bogat humusom i hranjivim tvarima, i obično se proteže do dubine od 20 cm. Ako kopate dublje od toga, doći ćete do sloja siromašnijeg hranjivim tvarima, stoga je preporučljivo kopati samo do navedene dubine kako biste sačuvali energiju. Ako je humusni sloj tanji od 20 cm, preporučuje se dodavanje humusa ili gornjeg sloja zemlje kako bi trava imala dovoljno bogatog tla za uspješno ukorjenjivanje.

Tijekom kopanja važno je ukloniti sve korove, ostatke korijenja i kamenje. Ovisno o tipu tla na kojem radite, možete ga dodatno poboljšati dodavanjem određenih materijala. Na primjer, teška glinena tla mogu se poboljšati dodavanjem riječnog ili kvarcnog pijeska, dok se lakša pješčana tla mogu obogatiti humusom od kore. Za tla standardne kvalitete možete koristiti posebnu zemlju za travnjake.

Prije nego što započnete sa sijanjem, dobra je ideja provjeriti pH vrijednost tla kako biste utvrdili potrebu za vapnenjem. Ako je pH vrijednost preniska, to ukazuje na kiselo tlo, koje može ometati rast biljaka. Za pješčana tla, pH vrijednost ne bi trebala biti niža od 5,5, dok za glinena tla ne bi trebala padati ispod 6,5. Za tla umjerene teksture, optimalna pH vrijednost je 6,0.

Nakon što je tlo iskopano, opušteno i poboljšano, trebalo bi ga ostaviti da odmara najmanje dva tjedna, idealno i duže, kako bi se slegnulo. Nakon ovog razdoblja odmora, površinu ćete možda trebati izravnati grabljama i usitniti sve grumene veće od jednog centimetra. Također, poželjno je ukloniti sve korove koji su niknuli tijekom ovog procesa, kao i kamenje koje se nalazi na površini.

Neposredno prije sijanja, tlo bi trebalo ponovno izravnati upotrebom valjka za travnjak kako bi se uklonile sve nove neravnine. Valjak možete kupiti ili unajmiti u specijaliziranim trgovinama. Ako ne poravnate gornji sloj tla valjkom, novi travnjak će biti neravan, a sjeme korova koje leti okolo lakše će se uhvatiti za grubu površinu tla.

Sijanje travnjaka: Upotreba posipača za optimalnu distribuciju sjemena

Nakon što se buduće područje travnjaka izravna pomoću valjka, spremni ste za početak sijanja. Sjeme travnjaka možete rasporediti što ravnomjernije, ručno ili uz pomoć posipača. Preporučujemo upotrebu posipača jer on omogućava ravnomjerniju distribuciju sjemena. Posipač će vam kasnije koristiti i za razbacivanje gnojiva, stoga je investicija isplativa. Uobičajena preporuka je da se po kvadratnom metru rasporedi oko 20 – 25 grama sjemena, iako to može varirati ovisno o tipu travnjaka, pa je važno pročitati upute proizvođača na pakiranju. Po rubovima područja povećajte količinu sjemena kako biste osigurali čvrst rub travnjaka.

Nakon sijanja, pažljivo prekrijte sjeme tankim slojem zemlje pomoću grablji. To će spriječiti da vjetar ili ptice odnesu sjeme.

Da biste izbjegli stvaranje neravnina nakon što se tlo slegne, preporučuje se ponovno izravnavanje tla. Ponovno korištenje valjka po cijelom području smanjit će površinu na kojoj se korov može uhvatiti i osigurati da sjeme bude čvrsto usađeno u tlo.

Osnovna njega travnjaka nakon sijanja

Nakon što ste posijali travu, bitno je osigurati dovoljno vode za klijanje i rast travnjaka. U ovoj ranim fazama, ključno je održavati tlo konstantno vlažnim, što znači da će zalijevanje biti često potrebno. Idealno bi bilo koristiti travnjak prskalicu koja omogućuje da tlo primi otprilike 10 litara vode dnevno po kvadratnom metru. Naravno, za kišnih dana zalijevanje nije potrebno. Slične količine vode potrebne su i za travu postavljenu u rolama.

Preporučujemo da na našem blogu potražite vodič za izradu vlastite cisterne i pumpe za kišnicu, što može biti praktično rješenje za navodnjavanje. Prve izdanke trave možete očekivati već unutar prvih 10 dana. Budući da su mlade sadnice vrlo osjetljive, izbjegavajte hodanje po travnjaku u tom periodu. Može proći i do tri tjedna dok sve sjeme ne nikne. Kada travnjak postane potpuno zelen, možete smanjiti učestalost zalijevanja. To potiče travu da razvije dubok korijenski sustav koji će vlaku crpiti iz dubljih slojeva tla, čime travnjak postaje otporniji i zahtijeva manje vode tijekom ljetnih mjeseci.

Savjeti za prvu košnju travnjaka

Kada trava naraste do 8 do 10 cm, vrijeme je za prvu košnju. Prije košnje, provjerite je li trava dovoljno stabilna i jaka, jer postoji rizik da kosilica može istrgnuti mlade travke. Ako se to dogodi, pričekajte još nekoliko dana prije sljedećeg pokušaja košnje.

Za prvu košnju, postavite kosilicu tako da trava ostane visoka 5 cm. To smanjuje isparavanje vode iz tla i omogućava travkama da apsorbiraju dovoljno svjetlosti za razvoj snažnog korijenskog sustava. Za sljedeće košnje, možete kositi malo niže: ukrasni travnjaci trebali bi biti visoki između 4 i 6 cm, a zatim skratiti na 2 do 3 cm. Za izdržljive, rekreacijske i sportske travnjake, visina od 3 do 4 cm je optimalna. U sjenovitim područjima, visina košnje ne bi trebala biti manja od 5 cm.

Oprez pri prvoj gnojidbi!

Mladi travnjak treba pažljivu njegu, uključujući i gnojidbu, ali s mjerom, posebice ako je travnjak još vrlo mlad. Prekomjerna upotreba gnojiva može „spaliti“ mladu travu, stoga je važno ne gnojiti prerano ili preobilno. Ako ne ostavljate travne ostatke kao malč, redovito gnojite travnjak specijaliziranim gnojivom, koristeći posipač kako bi se gnojivo ravnomjerno rasporedilo, i to kako u okomitom tako i u vodoravnom smjeru. Ne gnojite travnjak odmah nakon košnje!

Za održavanje zdravog i zelenog travnjaka potrebno je osigurati dovoljno hranjivih tvari, vode i kisika. Redovito uklanjajte sloj mahovine i mrtve biljne ostatke, idealno jednom godišnje, najbolje krajem ožujka.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...
Deficit visokokvalitetnih poslovnih prostora u Zagrebu postaje sve izraženiji, pa nije iznenađujuće...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji stambeni prostor...
Scroll to Top