Jesu li montažne kuće idealna opcija? Istražili smo opcije i cijene

 

U današnjem svijetu gdje su brzina, praktičnost i održivost od suštinskog značaja, montažne kućice postaju sve traženije kao stambeno rješenje. Ovi kompaktni domovi donose osvježavajući pristup načinu kako sagledavamo naš prostor za život. Tržište montažnih kuća u Europi u 2022. godini vrijedi 23.23 milijarde dolara, a predviđa se da će do 2029. godine porasti na 32.71 milijarde dolara. U nastavku otkrijte koliko koštaju montažne kuće i koje su prednosti ovog inovativnog stambenog koncepta.

Što su montažne kuće?

Montažne kuće su inovativno rješenje za brzo i efikasno stvaranje idealnog doma. Ovaj koncept podrazumijeva korištenje prefabriciranih elemenata koji se proizvode u kontroliranim uvjetima, što garantira visoku kvalitetu i preciznost. Nakon proizvodnje, elementi se brzo montiraju na lokaciji izgradnje, omogućavajući vam da brzo uživate u svom novom domu.

Jedna od ključnih prednosti montažnih kuća je brzina izgradnje. Za razliku od tradicionalnih zidanih kuća, montažne kuće se postavljaju znatno brže, što znači da vam neće trebati dugo čekati na svoj novi dom. Također, sve karakteristike kuće se unaprijed dogovaraju i ugovaraju, što vam omogućava jasnu sliku o troškovima i rokovima izgradnje.

Uz montažnu kuću dobivate ne samo kvalitetan dom, već i ugodno iskustvo gradnje. Sve je pažljivo isplanirano i izrađeno kako bi udovoljilo vašim potrebama i željama, pružajući vam savršeni dom iz snova. Budite jedan od mnogobrojnih zadovoljnih vlasnika montažne kuće i uživajte u modernom i funkcionalnom domu koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Montažne kuće: Savršeno rješenje za brzu i efikasnu gradnju

Montažne kuće su sve popularniji izbor za one koji žele brzo i efikasno riješiti svoj stambeni prostor. Iako se možda čini da su montažne kuće skuplje od tradicionalnih zidanih kuća, istina je da se cijene ne razlikuju previše. Uz to, montažne kuće nude mnoge prednosti nad tradicionalnom gradnjom.

Cijena montažne kuće varira ovisno o veličini, materijalima, dizajnu i dodatnim značajkama. U Hrvatskoj, cijene se kreću od nekoliko desetaka tisuća eura za manje modele do nekoliko stotina tisuća eura za veće i luksuzne verzije. Troškovi uključuju teren, temelje, priključke na vodu i struju te troškove montaže.

Usporedba s tradicionalnom gradnjom pokazuje da su montažne kuće ekonomičnije i brže za izgradnju, omogućujući vlasnicima veću kontrolu nad budžetom.

Važnost izbora prilikom kupnje montažne kuće

Visoki Rohbau ili ključ u ruke predstavlja važan izbor prilikom kupovine montažne kuće. Ovdje se odlučujemo između potpuno završene montažne kuće ili Visokog Rohbaua, gdje je kuća završena izvana, ali unutarnji radovi ostaju za kupca.

Montažne kuće koje se kupuju kao Visoki Rohbau često imaju nižu cijenu od potpuno završenih kuća. Dodatno, ove kuće se mogu dobiti vrlo brzo, ponekad već u roku od mjesec dana. Međutim, ukoliko ima potrebe za dodatnim prilagodbama, cijena može porasti za 10-15%.

Odluka o Visokom Rohbau ili ključ u ruke zavisi od preferencija i mogućnosti kupca. Važno je uzeti u obzir sve faktore prilikom odabira – cijenu, brzinu dobivanja kuće, kao i želju za dodatnim prilagodbama.

Što je potrebno za izgradnju montažne kuće?

Za izgradnju montažne kuće, kao i klasične, potrebno je imati građevinsku dozvolu te kuća mora biti projektirana i usklađena s prostornim planom i Zakonom o gradnji. Osim toga, temeljni zahtjevi uključuju mehaničku otpornost i stabilnost, energetsku učinkovitost, protupožarne elemente, te higijenske standarde. Cijela procedura započinje procjenom uvjeta gradnje na građevinskom zemljištu, a zatim slijede izrada projekta, građevinska dozvola, sama gradnja te uporabna dozvola koja se izdaje na kraju.

Kada je riječ o troškovima, za obiteljsku montažnu kuću od 200 kvadratnih metara, mogli bi se troškovi za dobivanje građevinske dozvole kretati oko 20.000 eura. Ovi troškovi obuhvaćaju izradu glavnog projekta, geodetski projekt, izdavanje građevinske dozvole, priključak za plin, priključak za vodu, priključak za struju i komunalni i vodni doprinos.

Za kvalitetan i udoban život u montažnoj kući, važno je uzeti u obzir mnogo više od same građevinske dozvole. Prema procjenama stručnjaka, ukupna cijena gradnje montažne kuće od 200 kvadratnih metara iznosi oko 116.000 eura. U ovoj investiciji se isplati razmišljati dugoročno i osigurati visok standard kvalitete kako bi vaš dom bio siguran i udoban prostor za život.

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top