Jesu li pločice najbolji izbor za kuhinju?

Iako se često smatraju standardnim rješenjem, keramičke pločice zapravo nisu najbolja opcija za podove u kuhinji. Umjesto toga, postoji niz atraktivnih i praktičnih alternativa koje vrijedi uzeti u obzir.

Premda upotreba pločica u centralnom dijelu vašeg doma donosi određene prednosti, one se ne smatraju idealnim izborom za pod u kuhinji za svaku obitelj. Tipično proizvedene od kompozitnih materijala poput keramike, betona, stakla i kamena, pločice nude čvrstu i otpornu na vodu opciju koja se razlikuje od tradicionalnih drvenih podova. Iako pločice u srcu doma imaju svoje prednosti, nisu uvijek najpogodnija opcija za podove u kuhinji za svako kućanstvo. Obično izrađene od različitih kompozitnih materijala, uključujući keramiku, beton, staklo i kamen, pločice pružaju izdržljivu i vodootpornu alternativu u odnosu na konvencionalne podove od tvrdog drva.

U prostoru primarno namijenjenom za pripremu obroka, podovi koji su otporni na vodu i bakterije ključni su za jednostavno održavanje čistoće. Kuhinje su često obložene pločicama i kamenom, ne samo na podovima već i na zidovima te radnim površinama, i to iz dobrog razloga. Pločice su popularan izbor za kuhinje jer su izdržljive, jednostavne za čišćenje i održavanje. Također, imaju sposobnost manjeg akumuliranja topline, što može doprinijeti smanjenju temperature u vašem domu. Zato su podovi obloženi pločicama posebno korisni u toplijim klimama, gdje pridonose stvaranju hladnijeg ambijenta koji pomaže u održavanju ugodne temperature unutar doma.

Postoji nekoliko razloga zašto pločice možda nisu najbolji izbor za pod u kuhinji. Prvo, zbog svoje tvrdoće mogu biti neudobne za dugotrajno stajanje. Ako često provodite mnogo vremena kuhajući ili radeći stojeći, pod od pločica može negativno utjecati na vaša stopala, koljena i leđa, ukoliko ne koristite gumene prostirke za ublažavanje. Pored toga, pločice su sklonije pucanju ukoliko nisu pravilno postavljene ili ako na njih padne nešto teško, što u kuhinji nije rijedak slučaj. Čak i bez razmatranja ove podložnosti oštećenjima, postoji i estetski aspekt – svijetle pločice i fuge mogu s vremenom pokupiti prljavštinu, što dovodi do neurednog izgleda. Također, hladnoća pločica nije uvijek poželjna osobina, posebno u domovima u hladnijim klimatskim uvjetima ili tijekom zimskih mjeseci, kada hladni podovi mogu biti neugodni za hodanje.

Ako još uvijek razmišljate o alternativama pločicama za kuhinjske podove, ovdje su neke izvrsne opcije:

Obojeni drveni podovi: Ako tražite alternativu pločicama, obojeni drveni podovi mogu biti odličan izbor. Pružaju toplinu, mekoću i bolje apsorbiraju udarce, što je korisno ako vam predmeti padaju. Štoviše, ako poželite promjenu, jednostavno ih možete prebojati.

Podovi od gumenih ploča: Prema mišljenju stručnjaka, gumene ploče predstavljaju modernu alternativu tradicionalnim pločicama u kuhinji. Dostupni su u različitim stilovima, a gumene ploče pružaju udobnost, lakoću čišćenja te su otporne na toplinu i mrlje.

Laminat: Kao višeslojna podna obloga, laminat je odličan u oponašanju izgleda drugih materijala. On je ne samo udoban i funkcionalan, već i izdržljiv, atraktivan i estetski prihvatljiv. Laminat može efikasno imitirati drvo, kamen i druge materijale, nudeći pritom širok spektar dizajnerskih opcija.

Podovi od pluta i bambusa: Za one koji traže ekološki održivu opciju, podovi od pluta ili bambusa su idealan izbor. Ovi materijali su ekološki prihvatljivi i nude bolju udobnost za vaša stopala u odnosu na tradicionalne materijale, budući da nisu toliko tvrdi. Podovi od pluta i bambusa kombiniraju održivost s komforom, pružajući topao i prijatan osjećaj pod nogama.

Cementni podovi: Za one koji teže modernijem izgledu kuhinje, cementni podovi su izvrsna opcija. Zahvaljujući napretku u tehnologiji, danas je moguće odabrati iz široke palete boja i tekstura. Cementne podove možete bojati, ukrasiti reljefnim detaljima, polirati ili brusiti, omogućavajući vam da kreirate jedinstven i privlačan izgled.

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top