Koja je razlika između katastra i gruntovnice?

Građevinski portal objavljuje pregledan vodič o glavnoj razlici između katastra i gruntuvnice. U ovom vodiču možete saznati sve bitne informacije o zemljišnim knjigama i katastarskim evidencijama, te koje korake trebate poduzeti kako bi vaši dokumenti za nekretnine bili uredni i valjani. Zbog kompleksnosti teme, donosimo pojednostavljeno objašnjenje razlika između ovih termina kako bismo olakšali snalaženje u svijetu nekretninskih prava i obveza.

Povijest prava vlasništva nad zemljištem prolazila je kroz znatne transformacije, s najznačajnijim prekretnicama u posljednjim desetljećima koje uključuju eliminaciju koncepta društvene imovine, procese privatizacije i denacionalizacije, te uvođenje novih zakonskih okvira koji reguliraju prava i promjene u vlasničkim strukturama.

Razumijevanje dokumentacije vezane za nekretnine ključno je za sve sudionike na tržištu nekretnina, bilo da se radi o kupcima u potrazi za novim domom, prodavačima koji žele prodati svoj objekt, ili osobama koje jednostavno žele urediti svoje vlasničke papire. Česti izvori zabune su pojmovi kao što su katastar, zemljišne knjige, vlasnički list i izvadci iz zemljišne knjige, koji su ključni za razumijevanje kako se vodi evidencija o nekretninama.

Katastar?

Katastarski ured je službena instanca koja vodi evidenciju o zemljištima, uključujući informacije o parcelama, objektima koji se nalaze na, ili ispod zemlje, te o zakonskim odredbama koje se primjenjuju na te parcele. Informacije o vašoj katastarskoj parceli ili planu moguće je dobiti u regionalnim katastarskim uredima koji pripadaju Državnoj Geodetskoj Upravi, u gradskim uredima zaduženim za katastar i geodetske aktivnosti, kao što je onaj u Zagrebu, ili putem internetske stranice Državne Geodetske uprave.

Gruntovnica?

Gruntovnice su institucije gdje se može zatražiti i dobiti vlasnički list, koji je ključan dokument za dokazivanje vlasništva nad nekretninom. Za podnošenje zahtjeva za izdavanje vlasničkog lista koristi se službena web stranica oss.uredjenazemlja.hr, gdje je moguće samostalno pristupiti i pregledati vlasničke listove koji su od interesa.

Usklađenost dokumentacije

Proces usklađivanja podataka između katastra i gruntovnice predstavlja važan korak ka osiguravanju točnosti evidencije nekretnina u Hrvatskoj. Iako je većina katastarskih općina usklađena, još uvijek postoje primjeri gdje se informacije u katastru i zemljišnim knjigama ne podudaraju.

Razlozi za ovu neusklađenost leže u povijesnim praksama izbjegavanja poreza pri kupoprodaji zemljišta, pri čemu transakcije nisu bile zabilježene u gruntovnicama. Kao rezultat, moguće je da postoje valjani kupoprodajni ugovori koji, međutim, nisu formalno provedeni.

Problemi nastaju kada se izgube originalni ugovori ili kada potpisi na ugovorima nisu ovjereni kod javnog bilježnika, što takve dokumente čini nevaljalima za registraciju vlasništva. U takvim situacijama, potrebno je kontaktirati prodavatelja i obnoviti te ovjeriti kupoprodajni ugovor.

No, često se događa da je prodavatelj preminuo ili je na drugi način nedostupan, što komplicira situaciju. Čak i ako postoji valjani kupoprodajni ugovor, bez mogućnosti upisa u vlasnički list, prodaja nekretnine postaje teška.

Kako bi se riješile ove poteškoće, preporučuje se dobivanje posjedovnog lista iz katastra i vlasničkog lista iz gruntovnice te usporedba podataka o površini parcela. Ako podaci nisu usklađeni, to upućuje na problem neusklađenosti koji je potrebno riješiti.

Ostale važne upute

Važno je imati na umu da katastar ne odražava vlasništvo nad nekretninom, već samo posjed. Za utvrđivanje prava vlasništva ključni su podaci zabilježeni u zemljišnim knjigama. Stoga, ako katastarski zapis pokazuje da posjedujete 550 m², a u zemljišnoj knjizi je evidentirano 250 m², pravno valjana površina s kojom možete raspolagati iznosi 250 m². Prije prodaje ili izgradnje na toj površini nužno je provesti usklađenje tih podataka.

Proces usklađenja obavlja ovlašteni geodetski stručnjak. Ako kuća stoji u katastru, ali nije upisana u zemljišnu knjigu, potrebno je izraditi geodetski elaborat za usklađivanje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka. U elaborat se uključuje i valjana dokumentacija koja dokazuje legalnost izgradnje objekta.

U situaciji kada ne raspolažete potrebnom dokumentacijom za kuću izgrađenu bez građevinske dozvole, potrebno je zaposliti projektanta koji će provesti legalizaciju objekta. Nakon plaćanja potrebnih doprinosa, moguće je nastaviti s procesom upisa kuće u zemljišne knjige, čime se osigurava pravna zaštita vlasništva.

Informacije  u katastarskim i zemljišnoknjižnim evidencijama su dostupne javnosti?

Informacije o katastarskim česticama dostupne su putem web stranice katastar.hr. Za stjecanje ovjerenih dokumenata, možete se obratiti katastru kako biste dobili kopiju katastarskog plana te preslik posjedovnog lista. Posjedovni list prikazuje identitet osobe koja koristi određenu parcelu, uključujući detalje poput broja parcele, namjene korištenja, veličine te opisa struktura prisutnih na parceli.

Ova isprava je javnog karaktera, što omogućava svakome da zatraži informacije o vlasniku i drugim pravima registriranim na određenoj katastarskoj parceli. U gruntovnici također možete dobiti pojašnjenja o svim pitanjima povezanim sa stanjem nekretnina koje vas zanimaju, kao i preporuke za rješavanje bilo kakvih problema.

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top