Održana konferencija: Kuće koje štede više vrijede

Viša vrijednost energetski učinkovitih domova, bila je tema konferencije održane 8. ožujka 2024. godine u zagrebačkom hotelu Westin, koja je privukla mnoštvo sudionika. Među istaknutim govornicima našli su se Branko Bačić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, te Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na skupu održanom 8. ožujka 2024. u zagrebačkom hotelu Westin, nazvanom “Kuće koje štede više vrijede”, sudjelovali su ključni akteri, uključujući potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana te Luku Balena, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministar Bačić naglasio je dekarbonizaciju kao ključni cilj, spomenuvši kako inicijative za energetsku sanaciju obiteljskih domova i financiranje obnove zgrada pomoću EU sredstava čine osnovu za postavljanje novih standarda. Do sada je obnovljeno oko 1.400 objekata, a u tijeku je obnova 387 zgrada ugroženih energetskim siromaštvom.

Bačić je također istaknuo da će predstojeća konferencija i planirani javni poziv, financirani nacionalnim sredstvima, markirati značajan napredak u energetskoj obnovi, pridonoseći energetskoj neovisnosti Hrvatske i poboljšanju životnog standarda građana. Pored toga, obnova zgrada oštećenih u potresima vidi se kao prilika za energetsku obnovu, s osiguranim sredstvima od 2,5 milijardi eura, naglašavajući izazov brzog trošenja tih sredstava i potrebu za dovoljnim brojem kvalificiranih stručnjaka.

Ministar Habijan podvukao je da rezultati, uključujući programe energetske obnove, svjedoče o energetskoj tranziciji zemlje, s fokusom na povećanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uključujući vjetar, solar i geotermalni potencijal, uz znatna EU sredstva dodijeljena za istraživanje.

Direktor Fonda Luka Balen naglasio je dvadesetogodišnji doprinos Fonda zelenoj i održivoj gradnji, s posebnim fokusom na energetsku obnovu kao sredstvo za financijske uštede i poboljšanje kvalitete života, najavivši novi poziv vrijedan 120 milijuna eura.

Konferencija, koja je bila mjesto razmjene znanja o trenutnim energetskim performansama zgrada i potrebi za njihovom obnovom, organizirana je u suradnji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Večernjeg lista, ističući važnost eko gradnje za održivu budućnost.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top