Osječko-baranjska županija nastavlja s programom subvencija kamata za stjecanje stanova i kuća

Svi stanovnici Osječko-baranjske županije koji su zaposleni unutar iste županije imaju pravo na subvencije, bez obzira na svoje godište, jer starost ne predstavlja uvjet niti ograničenje za korištenje ovih subvencija.

Od početka veljače 2019., Osječko-baranjska županija subvencionira kamate na stambene kredite, podržavajući tako 553 građanina u kupnji 255 stanova i 298 kuća kroz projekt “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”. Za ovu svrhu, iz proračuna Županije izdvojeno je više od 500.000 eura, dok su lokalne jedinice samouprave doprinijele s preko 440.000 eura, pridružujući se projektu s dodatnim postotnim bodom subvencije kamate. U projekt su uključeni gradovi:

Osijek, Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice, Valpovo i općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Draž, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Petlovac, Petrijevci, Punitovci, Strizivojna, Vladislavci i Vuka.

Za nastavak ovog projekta pod optimalnim uvjetima, v.d. župana Mato Lukić potpisao je jučer 11.03.2024. dodatak sporazumu s 22 jedinice lokalne samouprave. Budući da je iskorišten izvorni kreditni kapacitet od gotovo 30 milijuna eura, Županijska skupština je 31. siječnja ove godine odlučila povećati ga na 50 milijuna eura. Projekt će se nastaviti u suradnji s četiri banke:

Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka i Privredna banka Zagreb.

Ovogodišnje peto obilježavanje projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” uključuje predstavljanje novog logotipa nazvanog “Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji”. V.d. župana Mato Lukić istaknuo je ovaj projekt kao jedan od najuspješnijih, koji se provodi u suradnji s 22 lokalne jedinice samouprave i četiri poslovne banke. Zahvaljujući ovom projektu, ostvarena je kupnja 553 nekretnina, čime se ne samo poboljšava stambena situacija, već se doprinosi i očuvanju radnih mjesta te demografskoj stabilnosti regije. Lukić je također naglasio da projekt nastavlja s radom, spomenuvši povećanje kreditnog kapaciteta s izvornih 6,6 milijuna eura u 2019. na 50 milijuna eura u siječnju ove godine, prethodno povećano s 30 milijuna eura.

Ivana Katavić Milardović, vodeća službenica za gospodarstvo u Osječko-baranjskoj županiji, izrazila je iznenađenje visokim odazivom na program subvencija za stambene kredite, ističući da broj zainteresiranih osoba neprestano raste.

“Za pravo na subvencije kvalificiraju se svi stanovnici Osječko-baranjske županije zaposleni unutar županije, bez obzira na dob. Postupak uključuje podnošenje zahtjeva preko poslovnih banaka, a potom se dokumentacija proslijeđuje našem odjelu. Cijeli proces odvija se brzo, a sve potrebne informacije dostupne su na web stranici projekta ‘Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji'”, naglasila je.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka, Jasenka Crnković, pohvalila je suradnju grada s projektom od njegovog početka 2019., istaknuvši zadovoljstvo što građani mogu ostvariti kupnju nekretnina uz pomoć subvencija.

Ove godine planiramo izdvojiti 180.000 eura iz proračuna, anticipirajući nastavak uspješne realizacije projekta. Do sada je u Osijeku subvencijama podržana kupnja preko 300 nekretnina”, rekla je Crnković.

Gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, spomenuo je kako je njegov grad među prvima podržao inicijativu, s 14 realiziranih kupovina nekretnina zahvaljujući projektu.

“Beli Manastir pruža dodatnu potporu za prvu kupnju nekretnina, doprinoseći na taj način stambenom zbrinjavanju u našem području”, istaknuo je Rob.

Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac, naglasio je atraktivnost Antunovca i Ivanovca kao mjesta za život, spominjući brzu prodaju dostupnih nekretnina.

“Zahvaljujući županijskom projektu, mlade obitelji sada imaju veću mogućnost stjecanja vlastitih domova, što je naš krajnji cilj – razvijati projekte koji privlače i potiču doseljavanje”, zaključio je Tubanjski.

S povećanjem financijskih sredstava za kredite i potpisivanjem dodatnih sporazuma s lokalnim jedinicama, stvoreni su uvjeti za kontinuiranu provedbu programa, uz očekivanje novih zahtjeva. Zahtjevi za subvencioniranje kamata mogu se podnositi tijekom cijele godine, sve do iskorištenja dostupnih sredstava.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top