Otkrivamo cijenu izgradnje doma iz snova: Pripremite se za iznenađenje!

Za mnoge, izgradnja doma predstavlja jednu od najvećih financijskih obaveza. Prije početka realizacije projekta, nužno je detaljno osmisliti financijski plan. Postoji niz metoda i opcija za procjenu potrebnih sredstava za gradnju. Trošak izgradnje varira u zavisnosti od tipa materijala koji se koristi, dimenzija zgrade, te kompleksnosti izvedbe. Na portalu građevinski portal napravili smo grubu procjenu troškova za izgradnju standardne kuće.

Zbirni troškovi građevinskih i zanatskih poslova

Uzmimo kao primjer veliku obiteljsku kuću čija uporabna površina iznosi 200 m². Ova površina predstavlja dio kuće koji se koristi za stambene potrebe.

Kada govorimo o neto tlocrtnoj površini, koja je osnova za procjenu investicije, ona je nešto veća i iznosi 260 m². Dodatno, ako razmotrimo bruto površinu koja je tipično za 15% veća od uporabne, u ovom slučaju dolazimo do ukupne površine od 300 m².

Za izračunavanje troškova izgradnje nove kuće koristit ćemo stvarne cijene za građevinske i zanatske radove (GOI), pretpostavljajući da su svi radovi obavljeni legalno i bez uključivanja neregistriranog rada ili pomoći prijatelja i susjeda.

Cijena gradnje, prema uobičajenoj praksi, iznosi 230 EUR/m³. Za jednostavnu dvokatnicu s volumenom između 800 i 900 m³, konačna cijena bi se kretala oko 200.000 EUR.

Priprema terena i radovi na zemljištu – Prva faza gradnje

Pripremni i zemljani radovi, koji uključuju iskopavanje građevinske jame, obično predstavljaju oko 2% ukupnih troškova, što u ovom slučaju iznosi približno 3.000 EUR. Ova cijena se odnosi na iskop u širokom opsegu s nagnutim stranicama jame.

Ako prostor ne dozvoljava takav iskop i potrebno je napraviti jamu s vertikalnim zidovima koja zahtijeva dodatne mjere za sprečavanje klizanja, troškovi će biti veći u odnosu na standardni iskop.

Cijena uvelike zavisi od tipa tla; u našem slučaju, izračun je baziran na tlu 2. kategorije – prirodnoj zemlji. Cijena može varirati ako je iskop potreban u zahtjevnijim uslovima, na primjer u tlu 5. kategorije, što podrazumijeva kopanje u tvrdoj stijeni.

Postavljanje temelja – Druga faza izvođenja radova

Trošak postavljanja temeljne ploče i konstrukcije iznad nje procijenjen je na 4.700 EUR. Odlučili smo se za izgradnju temeljne ploče umjesto standardnog postupka nasipanja tla, s uobičajenom debljinom ploče između 25 i 30 cm. Postoje i alternativne metode za plitko temeljenje. Za veće nasipe koriste se trakasti temelji, dok se za izgradnju terasa i nadstrešnica primjenjuju točkasti temelji, koji su u pravilu skuplji od izvedbe temeljne ploče.

Izgradnja konstruktivnih elemenata – Treća etapa gradnje

Izvođenje građevinske konstrukcije čini najznačajniji dio investicije, zauzimajući između 70 i 75% ukupnih sredstava, odnosno 160.000 EUR. Ovaj iznos odnosi se na izgradnju srednje kvalitete, gdje troškovi temelja i ploče iznose 5.000 EUR, izgradnja vanjskih zidova debljine 30 cm u betonskoj skeletnoj konstrukciji košta 56.000 EUR, a izrada unutarnjih zidova debljine 20 cm 36.000 EUR, pri čemu se koriste klasične cigle ili porobeton.

Za izgradnju krova na jednostavnoj dvokatnici, uključujući i cijenu za dva krovna prozora, predviđeno je 12.000 EUR. Troškovi za izvedbu stropova i podova u našem primjeru iznose 33.000 EUR, dok suhi montažni sistemi, razni pričvrsni elementi i ostali povezani troškovi iznose 8.500 EUR.

Instalacije

Prilikom izgradnje, posebnu pažnju obratite i na sustave opskrbe, jer oni zauzimaju četvrtinu ukupnih troškova investicije, odnosno između 23% i 27% ukupne cijene izgradnje, što iznosi 54.200 EUR.

Od toga, najveći dio, 28.000 EUR, odvaja se za grijanje, uključujući troškove toplinske pumpe, izmjenjivača topline i podnog grijanja. Troškovi kanalizacije, vodovoda i plinovoda iznosili bi 16.000 EUR. Električne instalacije, uključujući jednostavne sisteme s alarmom i mogućnošću daljinskog upravljanja, koštale bi oko 12.000 EUR, s dodatnim troškovima od 3.000 EUR za napredne funkcije upravljanja.

Uređenje vani

Uobičajeno, troškovi vanjskog uređenja čine oko 10% ukupne investicije, no u slučajevima kada se uključi i bazen, ti troškovi mogu porasti na 15% od ukupnog iznosa investicije. U našem slučaju, vanjsko uređenje iznosilo bi 18.000 EUR.

To pokriva 400 m² radova na uređenju zemljišta te 100 m² površine popločane granitnim i betonskim pločama. Ako bi se radilo o uređenju veće površine zemljišta s asfaltiranjem, troškovi vanjskog uređenja bi se povećali za dodatnih 4.000 EUR.

Planovi i dokumentacija za projekt

Uključili smo i troškove povezane s izradom projektne dokumentacije za kuću. U skladu s trenutnim tržišnim cijenama, arhitektonski planovi bi vas iznosili 3.500 EUR, dok bi planovi za građevinsku konstrukciju stajali 1.000 EUR.

Za izradu planova tehničkih instalacija i elektroinstalacija, ukupni troškovi bili bi oko 1.000 EUR. Također je važno uzeti u obzir troškove financiranja projekta, uključujući naknade za odobravanje kredita, usluge javnog bilježnika itd. Troškovi upravljanja i vođenja projekta, kao i dodatni troškovi nadzora, iznosili bi ukupno 16.000 EUR.

Želimo naglasiti da su navedeni troškovi izgradnje kuće u ovom prikazu samo informativni te da možda ne moraju odgovarati vašem projetku. Svakako, konzultirajte se sa firmama gdje će te priložiti svoje želje te će te na temelju toga dobiti neku ponudu koja može ali i ne mora odgovarati ovim brojevim u članku.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top