Ova tvrtka gradi nove sunčane elektrane na zgradama unutar tri proizvodna pogona

Ulaganje od ukupno više od 5 milijuna eura sufinancirano je sredstvima Modernizacijskog fonda u visini od gotovo 3 milijuna eura.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je Cemexu Hrvatska ugovore za realizaciju triju projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora sufinancirana sredstvima Modernizacijskog fonda EU. Cemex će tako sagraditi nove sunčane elektrane u tvornicama cementa Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu i Sv. Kajo u Solinu te u zagrebačkom proizvodnom pogonu Podsused, ukupne vrijednosti preko 5 milijuna eura, od čega je gotovo 3 milijuna eura sufinancirano europskim sredstvima.

Cemex će pokriti krovove svojih pogona i zgrada sunčanim elektranama ukupne instalirane snage 6,34 MW. U tvornici Sv. Juraj u planu je postavljanje fotonaponskih sustava instalirane snage 3,79 MW ukupne vrijednosti 3 milijuna eura, a na krovove tvornice Sv. Kajo bit će postavljeni fotonaponski sustavi instalirane snage 2,14 MW vrijedni 1,7 milijuna eura. Obje ove investicije sufinancirane su sredstvima Modernizacijskog fonda u visini od 60 posto. U proizvodnom pogonu Podsused će biti postavljeni fotonaponski sustavi instalirane snage 0,41 MW, a 50 posto vrijednosti projekta od približno 318 tisuća eura također je sufinancirano europskim sredstvima.

„Uštede koje će nam donijeti ovi zahvati po pitanju utroška energije povećat će efikasnost naše proizvodnje, smanjiti emisije iz našeg poslovanja i potvrditi naš status proizvodnog poduzeća koje vrlo ozbiljno shvaća svoje obveze po pitanju energetske, a time i klimatske učinkovitosti. Ovo su samo neki u nizu projekata koje tek planiramo kako bismo ostvarili naše klimatske ciljeve“, rekao je Marijan Zekić, Cemexov voditelj projekata i osiguranja kvalitete.

Povećavanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora kompanija ulaže nova sredstva u energetsku učinkovitost te pravi novi korak prema ostvarenju ciljeva povećanja korištenja čiste energije u vlastitoj proizvodnji. Naime, globalni cilj Cemexovog klimatskog programa „Budućnost na djelu“ jest postati kompanija s neto nultom stopom emisija CO2 do 2050. Sve aktivnosti koje se provode usmjerene su na postizanje ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova, koji uključuju 55 posto manje emisija CO2 po toni cementnog materijala i 35 posto manje sadržaja ugljika u betonu do 2030., kao i postizanje razine korištenja energije iz niskougljičnih izvora od 65 posto udjela u potrošnji električne energije.

„Slijedeći ciljeve našeg programa dekarbonizacije, u Cemexu ulažemo ne samo u projekte energetske učinkovitosti, nego i u različite vrste tehnologija koje će nam osigurati klimatski učinkovitiju proizvodnju. Također, naš cilj je i razvoj niskougljičnih, a u konačnici i ugljično neutralnih cemenata, betona, agregata i primjesa, čime zaokružujemo svoj pristup stvaranju budućnosti gradnje uz manje emisija CO2 u cijelom lancu vrijednosti“, rekao je predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska Alen Voloder.

Cemex Hrvatska je u velikom investicijskom ciklusu usmjerenom na energetsku učinkovitost u posljednjih nekoliko godina uložio značajna sredstva u modernizaciju svojih pogona. Posljednji završen projekt energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijednosti približno 3 milijuna eura u tvornici Sv. Juraj sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 1,3 milijuna eura.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top