Počela velika revitalizacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, zajedno s ravnateljem Državne geodetske uprave Antonijem Šustićem, ravnateljicom Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije Irenom Križ-Šelendić, te drugim suradnicima iz Ministarstva, posjetio je Dubrovnik.

Tijekom posjeta, u suradnji s županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem te ostalim lokalnim dužnosnicima, potpisao je ugovore i odluke čija ukupna vrijednost iznosi 8,2 milijuna eura.

Katastarska izmjera je započela su za 3.925 objekata i 20.479 parcela u Općinama Blato, Konavle i Trpanj, s ukupnim financijskim okvirom od 4,75 milijuna eura. Ovi radovi su dio Godišnjeg programa za 2024. koji obuhvaća obnovu 60.054 parcela i 10.589 zgrada vrijednih 13,7 milijuna eura, sve u sklopu desetogodišnjeg plana katastarskih mjerenja koji traje od 2021. do 2030. godine.

Ministar Branko Bačić je istaknuo važnost ažurnog katastra za gospodarski razvoj, ističući da pravna pitanja vezana uz nekretnine često usporavaju proces dobivanja građevinskih dozvola. Naglasio je kako su katastarski podaci na jugu Hrvatske zastarjeli jer se temelje na mjerenjima iz 19. stoljeća. Ministar je dodao da je zbog toga donesen novi zakon koji omogućava provođenje ovih mjerenja sve do 2030. godine, te da je ovo treća godina kako se projekt provodi.

Uz to, već su završene katastarske izmjere u mnogim gradovima i općinama Dubrovačko-neretvanske županije, uključujući Dubrovnik, Metković i Ploče, s osiguranim financiranjem iz državnog i lokalnih proračuna u iznosu od 10,9 milijuna eura.

Odobrena su dva nova projekta u okviru programa za održivi povratak i razvoj potpomognutih područja, ukupne vrijednosti 70.000 eura. Projektima je cilj opremiti dječji vrtić u Općini Kula Norinska te urediti prometnu infrastrukturu u Općini Janjina. Ovi projekti su dio šireg programa koji je već odobrio financiranje za 38 projekata vrijednih 1,4 milijuna eura prema javnom pozivu iz 2023. godine.

Istovremeno, provedene su mjere za energetsku obnovu u javnom sektoru financirane kroz Mehanizam za oporavak i otpornost. U Gradu Dubrovniku, dodijeljene su odluke za obnovu Športske dvorane Gospino polje i OŠ Marina Držića. Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je važnost ovih projekata za poboljšanje kvalitete života i športskih aktivnosti u gradu. Napomenuo je da je energetska obnova škola i vrtića već uvelike provedena, a sada se nadovezuje obnova škole za djecu s posebnim potrebama.

Dodatno, Gradu Ploče i Općini Vela Luka dodijeljene su odluke za energetsku obnovu vatrogasnog doma, Dječjeg vrtića Ploče i upravno-poslovne zgrade u Vela Luci. Također, podržano je i financiranje izrade strategija zelene urbane obnove za Grad Dubrovnik, Grad Ploče, Grad Metković i Općinu Lastovo, s ukupnim iznosom od 103.258 eura, što je dio šireg plana s budžetom od 2,5 milijuna eura za ukupno 93 gradova i općina.

Predstavnici gradova i općina s područja Dubrovačko-neretvanske županije preuzeli odluke o sufinanciranju prostornih planova nove generacije. Grad Metković dobio je sredstva za izmjene i dopune svog prostornog plana, dok je Grad Opuzen dobio financiranje za promjene u svom planu te za urbanistički plan poslovne zone. Općina Smokvica dobila je potporu za transformaciju svog prostornog plana, uključujući i urbanistički plan Blaca, dok je Općina Ston dobila financiranje za transformaciju svog prostornog plana.

Ukupna vrijednost odluka o sufinanciranju iznosi 145.000 eura, a župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako digitalizacija prostornih planova i energetska obnova predstavljaju značajnu podršku lokalnim vlastima i korak naprijed u prostornom planiranju, što će ubrzati administrativne postupke.

Foto: Ministarstvo prostornog uređenja i državne imovine

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top