Prije nego što se odlučite za kupnju ili gradnju montažne kuće, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora.

Montažne kuće su sve popularnije u posljednje vrijeme, dok se tradicionalno građene kuće postupno povlače u drugi plan. Ovaj trend nije prisutan samo u SAD-u i zapadnoj Europi, već i kod nas. Zašto su montažne kuće postale toliko popularne i koje su njihove ključne prednosti i nedostaci? Saznajte više u nastavku.

Koji su ključni faktori koji razlikuju montažne kuće od klasičnih kuća? Montažne kuće se sastoje od već gotovih dijelova koji se sklapaju na licu mjesta, dok se tradicionalne kuće grade od nule na samoj parceli. Materijal od kojeg su napravljene je još jedna bitna razlika – montažne kuće se najčešće sastoje od drvenih elemenata, dok su tradicionalne kuće građene od opeke i betona.

U potrazi za savršenom parcelom za vašu montažnu kuću?

Važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora kako bi odabrali najbolje mjesto za vaš novi dom. Lokacija, pristupnost gradskim sadržajima i mogućnost građevinske namjene su samo neki od elemenata koje trebate uzeti u obzir. Ne zaboravite da prenamjena zemljišta može biti značajan dodatni trošak koji će uticati na vaš budžet. Zato je važno pažljivo istražiti i odabrati parcelu koja će odgovarati svim vašim potrebama.

Koliko traje montažna kuća i koliko traje izgradnja?

Montažna kuća se može izgraditi u roku od jednog do dva dana, što je jedna od glavnih prednosti ovog tipa gradnje. Ipak, sa prethodnim pripremama, proces izgradnje može trajati i do mjesec dana. Bez obzira na eventualne komplikacije, ovo je i dalje znatno brže od gradnje klasične kuće. Ako želite brzo useliti u novi dom, montažna kuća je odlično rješenje.

Trajnost je jedan od faktora koji može utjecati na odluku o kupovini montažne kuće. Treba pažljivo razmisliti o tome koliko vam je važno ovaj faktor. Ako planirate ostaviti kuću u nasljedstvo budućim generacijama, možda je bolje razmisliti o gradnji tradicionalne kuće. Naime, navodi se da trajnost montažne kuće može biti do 150 godina.

Prednosti i nedostaci montažnih kuća

Montažna kuća definitivno predstavlja jeftiniju opciju u odnosu na klasično građene kuće. Iako zahtijeva dodatno ispitivanje tla i pregled parcele prije početka izgradnje, konačna cijena montažne kuće je znatno niža. Dok bi za klasično građenu kuću trebali izdvojiti prosječno 1 100 eura po kvadratnom metru, cijena montažne kuće iznosi otprilike 600 eura po kvadratnom metru. Najveći dio troškova kod montažne kuće odlazi na temelj i krov.

Međutim, važno je napomenuti da montažne kuće, iako jeftinije u početnoj investiciji, s vremenom gube na vrijednosti zbog njihovog kraćeg vijeka trajanja. Stoga, ako tražite nekretninu kao dugoročnu investiciju, možda ova opcija nije najbolja za vas.

U svakom slučaju, prije donošenja odluke potrebno je pažljivo razmotriti sve prednosti i nedostatke montažnih kuća kako biste pronašli najbolje rješenje za svoje potrebe.

Koliko su montažne kuće zaista sigurne i kvalitetne?

Sigurnost je jedan od ključnih faktora koji se uzima u obzir prilikom razmišljanja o kupovini ili izgradnji nekretnine. Posebno je važno imati na umu posljedice nedavnog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Srećom, montažne kuće su izuzetno sigurne. U Japanu, gdje su česti jaki potresi, sve više ljudi se odlučuje za gradnju montažnih kuća zbog njihove pouzdanosti. Montažne kuće se grade od drva, materijala koji je otporniji na potrese u usporedbi s masivnim konstrukcijama. Osim toga, montažne kuće imaju odlične termalne i energetske karakteristike te omogućuju uštedu energije. Zbog tankih zidova, montažne kuće se brzo zagrijavaju, ali i brzo hlade. Iako je važno napomenuti da gradnja montažnih kuća nije preporučljiva u područjima s vrlo niskim temperaturama gdje su česte negativne vrijednosti.

Prilikom donošenja odluke o kupovini montažne kuće, ključno je provjeriti sve detalje u cijeni kako biste izbjegli neugodna iznenađenja kasnije. Važno je imati na umu da se neki radovi na gradilištu često ne uključuju u standardnu cijenu kuće. Zbog toga je važno pažljivo proučiti sve troškove i biti siguran da ste upoznati sa svim zahtjevima.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top