Privremeni kružni tok u Osijeku, modernizacija tramvajske infrastrukture!

Zbog početka radova na demontaži postojećeg i izgradnji novog tramvajskog sustava na državnoj cesti DC518 u križanju Ulice kneza Trpimira – Ulice cara Hadrijana – Ulice Europska avenija u Osijeku, u razdoblju od 8. veljače do 8. travnja 2024. godine, privremeno će se zamijeniti semaforizirano križanje kružnim tokom prometa.

Kako bi se omogućila kompleksna privremena regulacija prometa, prethodno je bilo potrebno ukloniti dva stupa tramvajskog napajanja, srušiti rubnjake i privremeno proširiti kolnik. Radovi na uspostavi privremene regulacije prometa, uključujući iscrtavanje horizontalnih oznaka i postavljanje vertikalne prometne regulacije koja je počela još u četvrtak 8. veljače 2024.

Tijekom radova na privremenoj regulaciji prometa, očekuju se zastoji i otežano odvijanje prometa. Grad Osijek i PU Osječko-baranjska će pokušati fizičkom regulacijom prometa putem prometnih radara i službenika PU privremeno preusmjeriti sudionike prometa na obilazne pravce.

Projekt obnove i modernizacije tramvajske infrastrukture u Osijeku predstavlja značajan korak naprijed za gradski prijevoz. U okviru ovog ambicioznog projekta, vrijednog 267 milijuna kuna, planira se modernizacija 9,5 kilometara tramvajske pruge, uključujući i izgradnju nove te obnovu dviju postojećih ispravljačkih stanica. Također, bit će modernizirana i kontakt mreža te obnovljeno 23 tramvajska stajališta. Radovi, koji su započeli u ožujku ove godine, trenutno su u punom jeku na različitim lokacijama u centru Osijeka.

Ovaj projekt, koji predstavlja jedan od najznačajnijih i najvrjednijih infrastrukturnih poduhvata u povijesti Gradskog prijevoza putnika (GPP) i samog Grada Osijeka, ima za cilj poboljšati javni gradski prijevoz i privući veći broj korisnika. Krajnji rezultat ovih radova bit će ne samo unapređenje gradskog prijevoza, već i značajno poboljšanje kvalitete života stanovnika Osijeka, čime se doprinosi općem razvoju grada.

“Modernizacija tramvajske pruge u Osijeku donosi značajne inovacije u tehnologiji postavljanja tračnica, čime se osigurava visoka kvaliteta i dugotrajnost gradskog prijevoza”. Kako je istaknuo Dejan Rusmirović, direktor Gradskog prijevoza putnika (GPP), nove tehnike koje se primjenjuju u ovom projektu značajno smanjuju vibracije i buku, čime se osigurava udobnija vožnja tramvajima.

Primjer takve napredne tehnologije vidljiv je na gradilištu u Radićevoj ulici, gdje su u tijeku radovi na postavljanju novih kolosijeka. Ovdje se koristi inovativni sustav pričvršćivanja tračnica za donju podlogu, koji osim što smanjuje buku i vibracije, dodatno povećava trajnost tračnica. Prema dostupnim certifikatima, očekuje se da će ove tračnice moći trajati i do 25 godina bez potrebe za značajnim ulaganjima u njihovo održavanje. Ova modernizacija predstavlja ključan korak u unaprjeđenju infrastrukture javnog gradskog prijevoza, osiguravajući time dugoročnu korist za stanovnike grada.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top