Razgovarali smo s čovjekom koji je zaslužan za izgradnju svih važnih mostova u Hrvatskoj

Nalazimo se danas u uredu dr.sc. Petra Sesara dipl.ing.građ., gdje je prije točno 45 godina, 06.03.1979., započeo svoju karijeru u IGH. Prije točno 50 godina, gosp. Petar Sesar došao je u Zagreb studirati građevinarstvo. Na apsolventskom putovanju, primijetio ga je profesor Dekanović, koji ga je preporučio Institutu IGH. Tada je IGH bio dio fakulteta, a Petar je dobio i preporuku od tadašnjeg direktora zavoda za metalne konstrukcije, E. Hemericha.

Petar je dobio ponudu za terenski posao u nadzoru izrade mosta R. Bogojevo i projektiranje od tadašnjeg voditelja odsjeka za mostove Marjana Košćaka. S obzirom na Petrovu ljubav prema projektiranju, to je bila jednostavna odluka koja će kasnije oblikovati njegovu izvanrednu karijeru.

“U to vrijeme, odjel je izgledao malo drugačije. Nije bilo kompjutera ni AutoCAD-a. Odjel je imao takozvane ‘zeichenplatte’ (crtalačke ploče), na kojima se crtalo u zajednici. Shvatio sam koliko priliku imam za učiti jer se znanje dijelilo. To je nešto po čemu se Institut IGH uvijek razlikuje od ostalih. Uvijek je bio okupljalište zainteresiranih i radoznalih umova koji su bili otvoreni za ideje i inovacije”, prisjeća se Petar.

„Istovremeno sam postao i asistent profesoru Tonkoviću od kojeg sam kasnije naslijedio smisao za oblikovanje. U to doba, taman je završilo sa izradom Krškog mosta, koji je tada bio najveći betonski lučni most na svijetu (390m) i dan danas most s najvećim armiranobetonskim lukom na svijetu. Tako sam dobio priliku raditi sa profesorom Šram iz Mostgradnje, Beograd.“, ističe Sesar

“Nakon toga, radio sam s profesorom Čandrićem koji je stekao svjetsku specijalizaciju u Njemačkoj“, govori nam Petar i nastavlja, „Uvijek sam volio raditi na konstrukcijama. Ima nešto čarobno u simetriji. No mostovi su me oduševili jer tu praktički sve projektirate sami, od početka do kraja. A kod IGH-a se uvijek radi nešto novo, gdje morate biti i forenzičar i inženjerski liječnik”, objašnjava Petar.

Kada je riječ o projektima na kojima je radio, Petar ističe nekoliko koji su mu posebno dragi. Među njima su panelni proračuni na Jadranskom mostu, sanacija ležajeva na Krčkom mostu, mostovi u Karlovcu, most preko Drave te Drežnik preko Kupe.

“Od natječajnih radova najdraži mi je Domovinski most i Čiovski most na kojima smo osvojili druge nagrade te mostovi Jarun i Bundek, gdje smo dobili otkupnu nagradu”, kaže Petar.

Na kraju razgovora, Petar govori o promjenama koje je vidio u Institutu IGH tijekom godina: “Institut je uvijek bio centar znanja koji je donosio u Hrvatsku, učio druge i izvozio znanje. Uvijek je ulagao u znanje, struku i novitete. Samo takvo okruženje je stimulirajuće. Graditeljstvo i mostogradnja su mnogo napredovali od tada. Ponosan sam znajući da sam radio s ljudima koji su bili dio tog napretka i s ljudima koji danas rade na inovacijama.”

Petar Seser je živi primjer posvećenosti, stručnosti i neprocjenjivog iskustva koje Institut IGH njeguje već 75 godina. Njegova izvanredna karijera obilježena je brojnim uspjesima i projektima koji su oblikovali hrvatsku građevinsku industriju. Ovom prilikom čestitamo Petru na ovom 45-oj godišnjici i radujemo se što ćemo i dalje biti svjedoci njegovih pothvata i doprinosa u građevinskoj industriji.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top