Tipske montažne kuće: Pravi izbor za vas?

Kada razmišljamo o kupnji montažne kuće od tvrtke koja se bavi proizvodnjom i izgradnjom takvih kuća, pred nama stoje dvije opcije: izbor standardne montažne kuće ili kuće napravljene po mjeri. Obje opcije nude određene prednosti i imaju svoje mane. U ovom ćemo se članku fokusirati na standardnu montažnu kuću i njezin standardni arhitektonski plan.

Odlučite li se za montažnu kuću umjesto za tradicionalno građenu, prvi korak je obratiti se tvrtkama koje se specijaliziraju za proizvodnju i izgradnju montažnih kuća. Te tvrtke obično nude kataloge s različitim modelima standardnih montažnih kuća. Glavni motiv za odabir standardne montažne kuće često je financijska ušteda u kreiranju arhitektonskog plana i niži troškovi proizvodnje.

Međutim, ova perspektiva može biti zavaravajuća s obzirom na to da se gradi dom za više od 40 godina, koji bi trebao odražavati individualni stil života i navike. Izazov s tipičnim montažnim kućama jest njihova ograničena mogućnost prilagodbe specifičnostima lokacije i potrebama i željama korisnika.

Nakon detaljnog pregleda tipskih planova i njihove funkcionalnosti u stvarnosti, dolazi se do zaključka da pravi tipski plan montažne kuće zapravo ne postoji. Skoro da nema tipske montažne kuće koja je u potpunosti prilagođena specifičnom korisniku. Svaki tipski plan mora biti prilagođen našim željama, potrebama te, na kraju, okolišu (lokaciji) gdje planiramo postaviti buduću montažnu kuću.

U određenim područjima, izgradnju standardne montažne kuće otežavaju prostorni planovi (OPN-ovi), koji precizno definiraju konačni izgled objekta i njegovu prilagodbu terenu. Ovo uključuje strogo određene gabarite objekta, omjere stranica, nagib krova, vrstu fasade, prozora i slično, posebno u zaštićenim područjima poput  područja zaštićenog prirodnog krajolika ili graditeljske baštine.

Za svako područje, lokacijska informacija koju izdaje općina sadrži navedene zahtjeve. Također je bitno spomenuti da se montažne kuće mogu graditi samo na mjestima gdje to dopušta plan detaljne regulacije, koji određuje dozvoljenu površinu gradnje na parceli, visinu, udaljenost od drugih građevina, uvjete za priključke na infrastrukturu i slično.

Prednosti i nedostatci tipskih montažnih kuća

Nedostatci

U gotovo svim slučajevima, kupci u suradnji s arhitektima teže izmijeniti standardni plan montažne kuće. Često, generički i neosobni dizajn tipičan za montažne kuće nije privlačan budućim stanarima. Bitno je da se montažna kuća prilagodi stilu života, potrebama i željama vlasnika kako bi se u njoj osjećali ugodno.

S obzirom na to da se radi o investiciji koja traje do 50 godina, iznimno je važno uzeti u obzir te aspekte. Međutim, prilagodba standardnog plana može rezultirati prostornim neusklađenostima i tehničkim ograničenjima, što može dovesti do povećanja troškova.

Često, nakon početnih konzultacija, klijenti se ipak odluče za kuću napravljenu po mjeri, gdje dizajn počinje s inicijalnim projektom koji u potpunosti uvažava kupčeve želje i potrebe. Izmjene i prilagodbe standardnog plana montažne kuće mogu znatno povećati troškove.

Ipak, standardna montažna kuća dolazi s vlastitim prednostima koje ćemo detaljnije razmotriti u nastavku, kako bismo bolje razumjeli što se dobiva odabirom takvog tipa kuće.

Prednosti

Najveća prednost standardnih montažnih kuća leži u njihovoj povoljnoj cijeni. Pored toga, tu su i ušteda vremena i efikasnost procesa, od inicijalnog sastanka preko izgradnje do useljenja, zahvaljujući prethodno pripremljenim planovima koji omogućavaju brzo dobivanje građevinske dozvole. Budući da su se takve kuće već gradile, i to više puta, rizik od nepredviđenih problema tijekom gradnje je minimalan; arhitekti su imali prilike korigirati sve eventualne greške nastale na početku.

Jedna od ključnih prednosti standardne montažne kuće i njenog plana leži u tome što su standardizirani planovi montažnih kuća ekonomičniji. Zahvaljujući tome što su planovi već razrađeni, koristeći standardizirane detalje i koncepte prostorija, izgradnja je povoljnija s manje potrebe za usklađivanjem i manje komplikacija. Ovo rezultira uštedom koja može iznositi najmanje 15 000 eura.

Troškovi dokumentacije za standardne montažne kuće također su niži. Očekivane uštede pri izradi idejnog arhitektonskog plana i dokumentacije za dobivanje građevinske dozvole mogu biti znatne, s troškovima cjelokupne dokumentacije potrebne za izgradnju standardne montažne kuće kretanjem između 5 000 do 7 000 eura. Cijene kuća prilagođenih specifičnim željama variraju ovisno o opsegu željenih promjena, s dodatnim troškovima u rasponu od 1 000 do 2 000 eura za manje prilagodbe, do početnih 15 000 eura za potpuno jedinstvene projekte.

Gradnja standardne montažne kuće može rezultirati značajnim uštedama, uglavnom zbog manje potrebe za složenim arhitektonskim rješenjima i adaptacijama. Projekti standardnih montažnih kuća su obično jednostavniji i logičniji, što dovodi do manje kompleksnih statičkih zahtjeva, manje izmjena tijekom planiranja i manje adaptacija tijekom izgradnje.

Općenito, u gradnji standardne montažne kuće koriste se standardizirani materijali i detalji koji su cjenovno pristupačni, čineći gradnju po kvadratnom metru povoljnijom.

Što izabrati?

Iako iziskuje veću početnu investiciju i nosi sa sobom dodatne troškove, preporuka je da se ipak opredijelite za montažnu kuću napravljenu po mjeri, koja omogućava prilagodbu prema vašim specifičnim željama i potrebama. Kod standardne montažne kuće i njenog plana, često se susrećemo s problemom da unutarnji raspored i arhitektonski dizajn ne zadovoljavaju potrebe korisnika, jer je rijetkost da su takve kuće doista prilagođene individualnom stilu života.

Ponovno se ističe da je izgradnja kuće investicija za život, te je stoga ključno da se arhitektura kuće uskladi s potrebama njenih stanara. Nitko ne želi provesti ostatak života u prostoru koji mu nije funkcionalan ili koji ne odražava njegove životne navike.

Usporedba cijena standardne montažne kuće s kućom po mjeri varira ovisno o nizu faktora kao što su proizvođač, veličina stambene površine, stil, tip krova, stupanj dovršenosti i konstrukcijski dizajn. Cijena standardne montažne kuće može biti niža za 20% ili više u usporedbi s montažnom kućom napravljenom po mjeri.

Odabir između standardne montažne kuće i kuće napravljene po mjeri ovisi o mnogim faktorima, uključujući proračun, specifične potrebe i želje. Dok standardna montažna kuća nudi prednosti u pogledu cijene i brzine izgradnje, kuća po mjeri pruža mogućnost stvaranja prostora koji u potpunosti odgovara vašim životnim navikama i estetskim preferencijama. S obzirom na to da se radi o investiciji koja će vas pratiti desetljećima, važno je razmotriti sve opcije i odlučiti se za onu koja najbolje odgovara vašim dugoročnim potrebama i željama.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top