Vinkovci kao novo veliko gradilište: Pogled na buduće projekte

Prema izjavama iz upravnih odjela za društvene djelatnosti i turizam u Vinkovcima, u narednim godinama očekuje se pretvaranje grada u veliko gradilište zbog planiranog početka gradnje vrtića, škola i trgova, te su u najavi i tri velika turistička projekta.

Ova godina obilježena je građevinskim radovima u Vinkovcima, započelo se s izgradnjom novog vrtića na Vašarištu, kao i proširenjem vrtića Naša radost i Stribor. Međutim, završetak radova na novom objektu Mali princ očekuje se tek 2025. godine.

Pročelnica Andrea Vinković navela je da njezin odjel za 2024. godinu ima na raspolaganju 24 milijuna eura. Ta sredstva namijenjena su financiranju planova za Dječji vrtić Vinkovci, sedam gradskih osnovnih škola, srednju glazbenu školu Josipa Runjanina, Zajednicu športskih udruga Grada Vinkovaca, koje uključuju sportske klubove i društva, te za konačnu realizaciju tih projekata.

Ulaganja

Andrea Vinković je istaknula da ove godine započinju brojni ključni projekti, uključujući izgradnju novog vrtića na Vašarištu i proširenje postojećih vrtića Naša radost i Stribor, koje bi moglo biti završeno do kraja godine. Međutim, novi objekt Mali princ bit će dovršen tek 2025. godine. Ovi projekti će omogućiti dodatnih 270 mjesta u vrtićima.

Također je napomenula da je objavljen natječaj za izgradnju i proširenje osnovnih škola, te da se intenzivno radi na prilagođavanju projektne dokumentacije novim normativima za osiguranje uvjeta za cjelodnevnu nastavu. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, planira se i proširenje osnovnih škola Vladimira Nazora i Ivana Mažuranića, kao i izgradnja nove Osnovne škole Bartola Kašića.

Također, uskoro će početi radovi na tehničkoj dokumentaciji za novu Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića, što će omogućiti Osnovnoj školi Josipa Kozarca proširenje kapaciteta. Vinković je također najavila nastavak podrške roditeljima, učenicima i studentima, te povećanje cenzusa i iznosa božićnica i uskrsnica za umirovljenike.

Kultura

Danijela Rimac, zamjenica pročelnice odjela za kulturu i turizam, ističe da su Vinkovci u posljednjih nekoliko godina postali centar za brojne kulturne manifestacije koje privlače rastući broj posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Najavila je daljnja ulaganja u nove i postojeće projekte. Među prioritetima su značajna sredstva za Gradski muzej Vinkovci, posebno za obnovu Galerije likovnih umjetnosti Slavko Kopač i instalaciju solarnih panela na novoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice.

Rimac je također istaknula da su, nakon najave krajem 2022. godine, uspješno završili izgradnju knjižnice i pri završetku su radovi na energetskoj obnovi kazališta.Ove godine planira se  započeti s obnovom galerije i rekonstrukcijom Trga Vinkovačkih jeseni. Što se tiče turističkog sektora, grad je u suradnji s Agencijom VIA pripremio i prijavio nekoliko projekata za prekograničnu suradnju.

Željeznica

Tijekom posjeta Vinkovcima, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić, izjavio je da će stanovnici istočne Hrvatske moći putovati vlakom do Zagreba za maksimalno 2,5 sata unutar sljedećih pet godina.

Kršić je također spomenuo da su ulaganja u Vukovarsko-srijemskoj županiji blizu završetka, posebno istaknuvši modernizaciju i elektrifikaciju 18 kilometara duge pruge između Vinkovaca i Vukovara. Očekuje se da će pruga biti puštena u promet s brzinama do 120 km/h u drugoj polovici godine, nakon što se dobiju sve potrebne dozvole.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top