Višemilijunska ulaganja u Puli obuhvaćaju brojne lokacije: Radovi gotovi 2027?

Pula se nalazi u središtu značajnih graditeljskih projekata koji će preobraziti njezin urbani krajolik, povećati energetsku učinkovitost i poboljšati životnu sredinu za sve svoje građane. Od obnove Društvenog centra Rojc do izgradnje inovativne infrastrukture za oborinsku odvodnju, ovi ambiciozni projekti obećavaju postaviti Pulu na kartu kao primjer održivog urbanog razvoja. Saznajte više o detaljima ovih projekata i kako će oni utjecati na život u gradu.

Pročelnica za urbanizam, investicije i razvojne projekte, Samanta Barić, izvijestila je na  sjednici Gradskog vijeća u Puli da su gradski predstavnici posjetili Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kako bi osigurali ITU financiranje. Ukupno je osigurano 33 milijuna eura, od kojih 18 milijuna eura pripada Puli.

Deset milijuna eura iz tog fonda bit će uloženo u pilot projekt unutar ITU programa za Hrvatsku, a odnosi se na obnovu Društvenog centra Rojc u Puli. Sredstva će omogućiti energetsku sanaciju zgrade, uređenje okolnih javnih površina, izgradnju dvaju velikih parkirališta, kao i zelenih površina, skate parka te rukometnog i nogometnog igrališta.

Također, planira se postavljanje fotonaponskog sustava i nove oborinske odvodnje. U sklopu projekta, Društveni centar Rojc će biti opremljen sredstvima za urbanu mobilnost kao što su bicikli, romobili i električna punionica.

Radovi su počeli ove godine

Pročelnica Barić iz Grada Pule informirala je da je ukupna vrijednost projekta Društvenog centra Rojc 10 milijuna eura, s 8.5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz ITU mehanizma i 1.5 milijuna eura financiranih iz gradskog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine, dok se fiskalne godine odnose na period od 2024. do 2029.

Projekt će se izvoditi fazno, s početkom radova ove godine. Za početne pripreme, uključujući izradu projektne dokumentacije za uređenje okoliša, gradski proračun za 2024. godinu predviđa 50.000 eura. Ova dokumentacija će se nadovezivati na prethodne projekte vezane za energetsku obnovu zgrade koje planira provesti kroz ITU mehanizam.

Za 2025. godinu planirano je ulaganje od 3.3 milijuna eura, a za 2026. godinu 6.7 milijuna eura, s ciljem potpune realizacije projekta. Pilot projekt će omogućiti razvoj multifunkcionalne infrastrukture koja obuhvaća sport i rekreaciju, kulturu i socijalnu skrb, te unaprjeđenje zelene infrastrukture kroz povećanje zelenih površina, održivu mobilnost s eko-parkiralištima, kao i energetsku i statičku sanaciju zgrade.

70% uštede

Pročelnica Barić je objasnila da će implementacija mjera energetske učinkovitosti, poput fotonaponskih sustava i obnove zgrade, smanjiti potrošnju energije za do 70%. Također je naglasila da će zgrada biti potpuno prilagođena osobama s invaliditetom, što je u skladu s gradskim ciljevima održivog razvoja.

Projekt obnove uključuje rekonstrukciju suteren, prizemlje i do pet katova u različitim krilima zgrade, koja zauzima ukupno 17.413,37 kvadratnih metara unutar tri hektara zemljišta. Ovaj pilot projekt prati principe Novog europskog Bauhausa, teži za ponovnim uspostavljanjem veze s prirodom, osiguravanjem osjećaja pripadnosti, fokusiranjem na zajednice kojima je to najpotrebnije i promicanjem dugoročnog i sveobuhvatnog pristupa industrijskim ciklusima.

Pročelnica Barić je također spomenula da projekt odgovara ciljevima iz članaka 11. i 19. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, podupirući očuvanje okoliša, zaštitu zdravlja i otpornost na klimatske promjene.

Revitalizacija

Prema riječima Samante Barić, pulske pročelnice za urbanizam, investicije i razvojne projekte, planirana je obnova zgrade uz izgradnju inovativnog sustava za oborinsku odvodnju, koji uključuje “kišne vrtove” u skladu s lokalnim planom upravljanja oborinskim vodama.

Projekt također predviđa revitalizaciju postojećih zelenih površina kroz sadnju drveća, visokog i niskog raslinja, kao i izgradnju parkova i dječjih igrališta na području od 3.000 kvadratnih metara, integrirajući zelenu infrastrukturu za upravljanje oborinskim vodama.

Dodatno, u sklopu projekta planirana je izgradnja pump track staze od 2.500 kvadrata, kao i instalacija ultra brze DC punionice od 45 kW s tri priključka, brze AC punionice 2×22 kW s dva priključka, i punionica za električne bicikle s pet priključaka. Planirano je i uređenje parkirališta za bicikle i romobile na površini od 1.500 kvadratnih metara.

Projekti koji se trenutno provode u Puli predstavljaju značajan korak naprijed u razvoju grada, kako u pogledu infrastrukture tako i u unapređenju kvalitete života njegovih stanovnika.

S obzirom na obimne radove na energetskoj obnovi, izgradnji zelene infrastrukture i implementaciji naprednih tehnologija za održivu mobilnost, Pula se pozicionira kao grad koji aktivno radi na smanjenju svojeg ekološkog otiska i promicanju održivosti.

Sve ove aktivnosti, prema trenutnim planovima, trebale bi biti dovršene do 2027. godine.

 

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top