Zaštita terase od vlage: Važnost hidroizolacije u održavanju doma

Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao proširenje dnevnog boravka. Da bi terasa bila funkcionalna i doprinosila boljoj kvaliteti života u domu, esencijalno je osigurati njezinu pažljivu i ispravnu gradnju. Ako gradnja terase nije adekvatna, to može negativno utjecati na cjelokupnu strukturu kuće, posebice kroz probleme s prodiranjem vlage, što može dovesti do šteta na cijeloj zgradi.

Važnost hidroizolacije ne može se zanemariti! Na starijim zgradama često se susrećemo s problemima hidroizolacije na terasama, gdje izolacija nije adekvatno postavljena ili je uopće nema.

Zbog nedostatka kvalitetne hidroizolacije, vlaženje betonskog estriha koji služi kao osnova za keramičke pločice, kamen ili druge vrste podova može dovesti do oštećenja terasa i fasada. Takvi nedostaci manifestiraju se kroz ljuštenje fasade ili otpadanje žbuke, kao i podizanje podnih obloga.

U pogledu hidroizolacije terasa ili balkona, česte su greške u izvođenju detalja kao što su spojevi ili preboji između različitih materijala. Neadekvatno rješeni spojevi često dovode do brzog propadanja najosjetljivijih dijelova konstrukcije, što rezultira oštećenjima na pročelju terase ili podizanju podova.

Pravilno izvedena hidroizolacija štiti terasu od oborina i općenite vlage. Da bi hidroizolacija bila učinkovita, mora biti skladna s metodama gradnje i strukturalnim zahtjevima. Prilikom izgradnje terase, ključno je osigurati da je površina ravnopravno izravnana te da postoji minimalni nagib od 2% prema vanjskim rubovima kako bi se spriječilo zadržavanje vode. Hidroizolacijski materijali se zatim primjenjuju na pripremljenu površinu kako bi se onemogućio prodor vode.

Vrste materijala

Zaštita terasa od vanjskih vremenskih uvjeta postiže se korištenjem različitih vrsta hidroizolacijskih materijala. Ovi materijali uključuju kompozitne hidroizolacijske trake i premaze za terase.

Kompozitne trake dolaze u različitim varijantama kao što su bitumenske, PVC ili EPDM trake. Ove trake se mogu aplicirati u dva sloja iznad toplinske izolacije ili u jednom sloju ispod nje, sve ovisno o tipu i stanju podloge na koju se postavljaju.

Ključni koraci za učinkovitu izolaciju i odvodnju terasa

Kod gradnje ili obnove terase, ključno je rješavanje izolacije, odvodnje i mehaničke zaštite. U novogradnji se terase često izvode kao konzolne ili kao nastavak međukatne konstrukcije, dok u starijim zgradama mogu stvarati toplinske mostove.

Zbog toga je tijekom sanacije bitno osigurati adekvatnu toplinsku izolaciju, koja treba obuhvatiti sve strane balkonske ploče. Česti problemi uključuju ograničenu visinu gornje strane terase, što može otežati postavljanje svih potrebnih slojeva izolacije i hidroizolacije.

Bez obzira na to nalazi li se terasa ispod krovnog žlijeba ili ne, ona je izložena vanjskim uvjetima i zahtijeva robusnu hidroizolaciju. Hidroizolacija se obično postavlja na EPS izolaciju pod određenim nagibom za učinkovito odvodnjenje. Implementira se u dva sloja koristeći bitumenske trake koje su fleksibilne i otporne.

Prvi sloj hidroizolacije postavlja se na samoljepljivi EPS bez korištenja vatre, dok se drugi sloj zavariva. Važno je osigurati da hidroizolacija prelazi s horizontalne na vertikalnu površinu kod susreta s konstrukcijom zgrade, poput zida ili praga balkonskih vrata. Također, vrh hidroizolacije treba biti mehanički fiksiran i postavljen najmanje 15 cm iznad konačne visine poda.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top