Zbogom gužve: Uskoro se otvara most preko Cetine

Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se ulazi i izlazi iz mosta vode kroz tunele. Troškovi izgradnje iznosili su 23,16 milijuna eura.

Postavljanje mosta vrijednog 23,16 milijuna eura otvorilo je pitanja o kapacitetu povezane ceste. Neizvjesnost oko otvaranja mosta za promet još uvijek visi u zraku, s obzirom na potrebu za dodatnim izračunima za vjetrobrane, koji nisu bili predviđeni u originalnom planu. Iako je otvaranje prvotno planirano za kraj veljače, još uvijek se čeka na provedbu dva tehnička pregleda.

Oduševljenje je pratilo završetak radova na mostu Cetina, koji se ponosno izdiže 70 metara iznad kanjona u blizini Omiša. Lokalni stanovnici su s oduševljenjem prihvatili novu konstrukciju, opisujući je kao “izvanrednu” i “savršeno uklopljenu u prirodno okruženje, ne remeteći prirodni pejzaž na ušću rijeke”.

Mnogi su izrazili divljenje, nazivajući ga “najljepšim mostom kojeg su ikada vidjeli”, s obzirom na to da se nalazi na budućoj obilaznici grada koja obećava rješenje za dugogodišnji problem prometnih gužvi na Jadranskoj magistrali prema Splitu. Ako sve ide prema planu, most bi trebao biti otvoren za promet ove jeseni.

Ceremonija spajanja posljednjeg dijela mosta Cetina, izvedenog pomoću posebne tehnike guranja segmenata, privukla je visoke dužnosnike, uključujući premijera Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića, zajedno s brojnim gostima koji su imali priliku uživati u zadivljujućem pogledu na omiške stijene i ušće Cetine. Međutim, jednom kada most bude pušten u promet, ova mogućnost zaustavljanja i uživanja u pogledu više neće biti dostupna.

Foto: Youtube screenshot/EdoStuff Aviation

Duljina mosta Cetina iznosi 224,45 metara, a izgradnja se odvijala koristeći se po prvi put u Hrvatskoj naprednom metodom guranja segmenata. Od ukupne dužine, oko 150 metara mosta je vidljivo, jer se njegova čelična konstrukcija pruža između dva tunela smještena s obje strane. Trošak izgradnje procijenjen je na 174,46 milijuna kuna (bez poreza na dodanu vrijednost), što je ekvivalentno 23,16 milijuna eura, a za izvođača radova odabran je Strabag.

Premijer Plenković izrazio je očekivanje da će obilaznica biti završena do jeseni, omogućavajući prometovanje preko mosta do državne ceste D70 koja se proteže uz rijeku Cetinu prema sjeveru. Projekt nastavka prometnice Solin – Split – Stobreč – Dugi Rat – Omiš teče dalje, s ukupnom investicijom od oko 320 milijuna eura.

Nova brza cesta će značajno smanjiti prometne zastoje na ovom području, što je iznimno važno za turizam i kvalitetu života lokalnog stanovništva. Također, ovaj projekt doprinosi i estetskom obogaćenju, dodajući Omišu posebnu vrijednost.

Projekt izgradnje mosta Cetina i povezane obilaznice, iako se susreo s nekoliko neočekivanih izazova i dužim vremenskim rokovima nego što je prvotno planirano, na kraju obećava biti značajan uspjeh. Tehničke inovacije i specifičnosti gradnje, kao što je jedinstvena metoda guranja segmenata, unatoč početnim nesporazumima i zabavama javnosti, pokazuju predanost kvaliteti i dugoročnoj vrijednosti.

Iako je došlo do odgoda, uključujući i one zbog dodatnih tehničkih provjera, vizija mosta Cetina i obilaznice koja će smanjiti gužve te potaknuti lokalni turizam i poboljšati kvalitetu života, izgleda svjetla. Uz visoke investicije i strateški pristup, ovaj projekt na koncu stoji kao primjer kako izazovi u gradnji mogu dovesti do izvanrednih rezultata, pružajući Omišu i širem području ključnu infrastrukturnu nadogradnju.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top