Znate li koji je najduži tunel u Hrvatskoj?

Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao najnaprednija grana u zemlji. S ciljem unapređenja povezanosti unutar zemlje, svaka vlada je dala prioritet izgradnji visokokvalitetnih cestovnih mreža, uključujući i izgradnju mnogih tunela. Autocesta A1 posebno se ističe po broju tunela, a iznenađujuće je da se jedan od najdužih tunela nalazi na jednom od manjih hrvatskih otoka. U ovom  članku za naš građevinski portal, predstavljamo deset najdužih tunela u Hrvatskoj, dajući uvid u njihovu dužinu, lokaciju i značaj u prometnoj mreži zemlje.

Od kada je Hrvatska stekla neovisnost, dominantna grana prometa postao je cestovni promet, koji je privukao najveći dio investicija. Ključni cilj bio je povezati sve regije zemlje putem efikasnih i kvalitetnih cesta, što je često uključivalo izgradnju brojnih tunela. Iako se većina tih tunela nalazi duž autoceste A1, interesantno je da je jedan od deset najdužih tunela smješten na jednom od hrvatskih otoka.

10 najdužih tunela u Hrvatskoj

10. Tunel Selca-Dubovica, 1.516 metara: Poveznica između Starog Grada i grada Hvara

Tunel Selca-Dubovica, situiran na autocesti DC-116 na otoku Hvaru, proteže se na 1516 metara i pušten je u promet 1999. godine. Smješten je gotovo 200 metara ispod stare magistralne ceste (6252) i na svom sjevernom ulazu sadrži crpnu stanicu za vodoopskrbu. Ova stanica snabdijeva vodom naselja Veliko Grablje i Brusje.

Foto: Youtube screenshot

9. Tunel Brinje, 1.560 metara: Sigurnost na autocesti A1

Tunel Brinje, koji je dio autoceste A1 između Male Kapele i Žute Lokve, otvoren je za promet 2004. godine. Sastoji se od dvije cijevi, svaka dužine 1542 i 1540 metara, uz maksimalnu dozvoljenu brzinu od 100 km/h. Dodatno, u 2007. godini, tunel je osvojio titulu najsigurnijeg tunela u Europi prema ocjenama Euro TAP testiranja.

Foto: Youtube screenshot

8. Tunel Sveta Tri Kralja, 1.740 metara: Ključna veza na autocesti Zagreb-Macelj

Tunel Sveta Tri Kralja predstavlja važan segment autoceste Zagreb-Macelj, koja je ključna komponenta europskog prometnog koridora X. Izgradnjom ovog tunela postignuti su visoki standardi sigurnosti i operativne efikasnosti.

7. Tunel Tuhobić, 2.141 metar: Spoj Gorskog kotara i Hrvatskog primorja

Tunel Tuhobić, ključni segment hrvatske autoceste A6 i njezin najduži tunel, proteže se na 2143 metra. Ovaj tunel povezuje Gorski kotar s Hrvatskim primorjem, a njegova druga cijev dovršena je deset godina nakon prve. Kompletna autocesta A6, uključujući oba prolaza tunela, službeno je otvorena u listopadu 2008. godine.

Foto: Wikipedia

6. Tunel Plasina, 2.300 metara: Sigurnost na autocesti A1

Tunel Plasina, koji se nalazi na dionici autoceste A1 između Žute Lokve i Ličkog Lešća, obuhvaća dvije tunelske cijevi, od kojih je svaka duga 2300 metara. Ovaj tunel je 2005. godine, prema Euro TAP testiranjima, ocijenjen kao treći najsigurniji tunel u Europi. Dopuštena maksimalna brzina u tunelu je 100 km/h.

Foto: Wikipedia

5. Tunel Debeli brijeg, 2.467 metara: Projekt ‘Cestovna povezanost južne Dalmacije’

Tunel Debeli brijeg, dio projekta ‘Cestovna povezanost južne Dalmacije’, koju je tvrtka Starbug iskopala i dovršila prije samog roka. Jedan od izazova tokom radova na ovom tunelu je bila pandemija koja nije uspjela poremetiti planove tvrtke.

Foto: Youtube screenshot

4. Tunel Sveti Ilija, 4.248 metara: Poveznica priobalnih i kopnenih područja

Tunel Sveti Ilija, koji se proteže kroz planinu Biokovo, povezuje obalna i unutrašnja područja Splitsko-dalmatinske županije. Ovaj tunel je četvrti po dužini u Hrvatskoj i prvi je cestovni tunel u Europi izgrađen kroz krški masiv. Njegova izgradnja završena je u siječnju 2010. godine.

Foto: Wikipedia

3. Tunel Učka, 5.062 metara: Kroz planinski masiv Učke

Tunel Učka, na autocesti A8, prolazi kroz planinski masiv Učke. Bio je to donedavno najduži cestovni tunel u Hrvatskoj. Tunel je opremljen raznim sigurnosnim uređajima.

Foto: Google Maps

2. Tunel Sveti Rok, 5.679 metara: Prolazi kroz planinski masiv Velebit

Tunel Sveti Rok, na autocesti A1 u Lici, prolazi kroz planinski masiv Velebit. 1993. započela je gradnja, a tunel su započele i dovršile domaće tvrtke.

Foto: Google Maps

1. Tunel Mala Kapela, 5.821 metar: Najduži cestovni tunel u Hrvatskoj

Tunel Mala Kapela je najduži cestovni tunel u Hrvatskoj, smješten je na autocesti A1 između sela Jezerane i Modruš. Prolazi kroz planinski lanac Mala Kapela i poznat je po svojim sigurnosnim i komunikacijskim sustavima.

Foto: Hrvatske ceste

Zanimljivosti

U tunelu Sveti Rok otkriven je najduži speleološki objekt, koji se prostire kroz 1.137 metara kanala s visinskom razlikom od 147 metara. Tijekom opsežnih istraživanja, precizno je dokumentirano više kilometara kanala unutar pedesetak kaverni. Ovi speleološki objekti su uglavnom vertikalni, poput jama, i imaju hidrogeološku ulogu povremenih ili stalnih vrela.

Izuzetak je velika dvorana na lokaciji km 200+525, čije su dimenzije 148x53x62 metra. Neki od ovih objekata su znatno dublji i duži, povezani su s površinom i u njima su otkriveni šišmiši. Speleološki objekti su predstavljali izazov tijekom gradnje tunela, ali su zahvaljujući pažljivim sanacijskim mjerama sačuvani kao prirodni fenomeni. Izgradnja tunela Sv. Rok i Mala Kapela zahtijevala je upotrebu više od 2 milijuna kilograma eksploziva, što ilustrira složenost i veličinu ovog građevinskog projekta.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top