Biokamini: Moderno rješenje za dodatno grijanje u vašem domu

S obzirom na to da nam predstoji razdoblje promjenjivih temperatura, razmatranje opcije biokamina može biti iznimno korisno. Biokamini nude fleksibilnost i praktičnost za brzo i efikasno dogrijavanje prostora tijekom prijelaznih mjeseci, kada se temperature često mijenjaju. Za razliku od tradicionalnih sustava grijanja koji zahtijevaju znatno više vremena i resursa za zagrijavanje, biokamini omogućuju brzo postizanje ugodne topline bez dugotrajnog predgrijavanja.

Biokamini?

Na tržištu su dostupni biokamini koji ne zauzimaju puno prostora, jednostavni su za korištenje i održavanje. U daljnjem tekstu razmotrit ćemo prednosti i nedostatke ovog ekološkog rješenja za učinkovito grijanje prostora.

Za razliku od tradicionalnih kamina koji koriste kruta goriva, biokamini koriste bioetanol kao gorivo. Bioetanol je prirodno gorivo dobiveno fermentacijom biomase, obično iz biljnih ostataka poput šećerne trske ili kukuruza, što ga čini potpuno prirodnim izvorom energije. Ova osobina biokamine čini izuzetno ekološkim rješenjem za grijanje.

Biokamini nisu primarni izvor grijanja, već služe kao dodatni izvor topline, posebno korisni tijekom prijelaznih razdoblja godine kada nije potrebno stalno grijanje. Oni efikasno iskorištavaju gotovo 100% proizvedene topline, emitirajući je direktno u prostor, čime se minimizira gubitak energije.

Postoji zabluda da biokamini ne proizvode pravu vatru, što nije istina. Iako ne koriste drvene cjepanice, biokamini stvaraju pravi plamen od bioetanola koji sadrži 96% alkohola. Ovaj plamen gori čisto, bez dima, stvarajući prekrasnu žutu boju.

Biokamin se sastoji od dva dijela: plamenika i ložišta. Plamenik je certificirani uređaj koji omogućuje kontrolirano i sigurno izgaranje etanolovih para, dok ložište pruža sigurno okruženje za njegovu upotrebu.

Prvi biokamin izumljen je 1977. godine od strane talijanskog inženjera Giuseppea Lucifore, koji je predložio korištenje industrijskog alkohola umjesto tradicionalnih drveta za ogrjev.

Koje su prednosti?

Biokamini postaju sve popularniji izbor za dopunsko grijanje jer ne samo da zagrijavaju prostor, već i estetski obogaćuju okruženje, pritom su jednostavniji za korištenje i održavanje u odnosu na tradicionalne kamine.

Potrebno je samo napuniti plamenik bioetanolom i zapaliti ga. Za razliku od kamina na drva, biokamini nakon gašenja vatre ne ostavljaju pepeo, pa čišćenje nije potrebno. To je zato što su proizvodi njihovog izgaranja samo ugljični dioksid i vodena para, bez mirisa, čađe ili dima.

Bioetanol u biokaminu omogućava da se koristi bez potrebe za dimnjakom, ventilacijskim sustavom ili posebnim sustavom za dovod goriva. Za razliku od tradicionalnih kamina koji zahtijevaju razne instalacije poput dimnjaka, biokamini ne zahtijevaju takve instalacije, što omogućuje uživanje u toplini kamina čak i onima koji nemaju dimnjak u domu.

Biokamini nude fleksibilnost u smještaju i mogu biti samostojeći, ugradbeni ili nadgradni, prilagođavajući se prostoru i rasporedu namještaja kako vama najviše odgovara.

Osim funkcionalnosti grijanja, biokamini svojim elegantnim i dekorativnim izgledom obogaćuju svaki prostor, čineći ga privlačnijim i stvarajući ugodnu atmosferu, čak i tijekom toplijih dijelova godine kada se ne koriste za grijanje.

Ubrzan način života često ostavlja malo slobodnog vremena, stoga su biokamini idealni za one koji ne žele trošiti vrijeme na pripremu i održavanje tradicionalnih kamina, kao što su unošenje drva i čišćenje pepela.

Glavna prepreka za instalaciju kamina obično je ograničen prostor, ali biokamini, koji su dostupni u različitim oblicima i veličinama, lako se uklapaju čak i u manje prostore, čineći ih odličnom zamjenom za klasične kamina na drva ili pelet.

Također, biokamini se mogu naručiti po mjeri, nudeći opcije kao što su samostojeći, zidni, ugradbeni ili nadgradni modeli, s ručnim ili automatskim upravljanjem.

Postavljanje biokamina je vrlo jednostavno, a njihova jednostavna montaža i demontaža posebno su korisne pri selidbi ili promjeni dekoracije prostora.Dodatno, biokamini su sigurni za upotrebu jer ne iskre i ne predstavljaju opasnost od požara, što ih čini pouzdanom opcijom za grijanje doma.

Nedostatci

Iako biokamini nude mnoge prednosti, važno je biti svjestan i nekoliko njihovih nedostataka prije nego što se odlučite za njihovu kupnju i instalaciju.

Glavni nedostatak biokamina je što ne može raditi neprekidno. Maksimalno trajanje jednog punjenja bioetanolom je otprilike 3 sata, nakon čega plamenik treba kratko vrijeme za hlađenje, oko petnaest minuta, što onemogućava kontinuirano korištenje.

Također, biokamini proizvode manje topline u usporedbi s kaminima na kruta goriva, zbog čega se obično koriste kao dopunski, a ne kao primarni izvor grijanja.

Kao i tradicionalni kamini, i biokamini troše kisik iz prostorije u kojoj se nalaze, stoga je potrebno redovito provjetravanje prostora. No, za razliku od tradicionalnih kamina, za biokamine nije potrebno instalirati dodatne ventilacijske sustave, dovoljno je samo redovito otvarati prozore.

Za sprječavanje oslobađanja neugodnih mirisa prilikom gorenja, preporučuje se korištenje denaturiranog alkohola, prirodnog etanola, koji kao produkti izgaranja ima samo ugljični dioksid i vodenu paru.

Iako biokamini ne zahtijevaju puno dodatne opreme, preporuča se upotreba zaštitnog paravana od kaljenog stakla kako bi se spriječilo širenje plamena izvan kamina.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top