Koja je optimalna širina i visina stepenica za različite vrste objekata?

Stepenice su ključni arhitektonski element u svakoj zgradi s više katova. Njihova osnovna svrha je omogućiti prevladavanje visinskih razlika između različitih etaža. One raspodjeljuju ukupnu visinu katova na manje segmente koji su prilagođeni ljudskim mjerama. Kod dizajniranja stepenica bitno je uzeti u obzir visinu etaže, kao i širinu, visinu i dubinu svakog stepenika. Također, treba razmotriti dostupan prostor koji će značajno utjecati na dizajn stepenica, debljinu samih stepenica i završnih materijala. 

Faktori koji utječu na dimenzije i dizajn stepenica

Postoje dva ključna faktora koja određuju dimenzije stepenica. Prvi je vezan uz proporcije ljudskog tijela koje su osnova za određivanje minimalnih standarda za projektiranje stepenica kako bi hodanje bilo udobno i sigurno. Drugi faktor je dostupni prostor koji direktno utječe na oblik i veličinu stepenica.

Kao osnova za dizajn, standardne dimenzije korisnika su ključne. Istraživanja su utvrdila da minimalna širina za udobno kretanje iznosi 60 cm, a može ići do 90 cm. Duljina koraka u mirovanju iznosi 35 cm, dok je pri hodanju 75 cm. Prosječna dužina koraka je 63 cm, a visina osobe 180 cm. Također, potrebno je osigurati minimalnu visinu od 200 cm između etaža za slobodno kretanje.

Količina raspoloživog prostora igra značajnu ulogu u određivanju dizajna stepenica. Veći prostori omogućuju veće stepenice koje pružaju veću udobnost i sigurnost pri korištenju. Veće prostorije nude više opcija za estetski i funkcionalan dizajn stepenica koje se skladno uklapaju u ostatak prostora. Iako većina kupaca preferira stepenice minimalnih dimenzija kako bi uštedjeli na prostoru, rijetki su svjesni da manje stepenice mogu umanjiti udobnost i sigurnost pri korištenju.

Planiranje stepenica

Prilikom planiranja stepenica važno je poštivati određene minimalne standarde kako bi se izbjegle potencijalne neugodnosti poput preuskih ili preplitkih stepenica, neprikladne širine stepeništa ili prestrmog nagiba koji može otežavati kretanje.

Optimalna visina stepenica trebala bi biti između 17 i 21 cm, što omogućava udobno i sigurno korištenje. Širina stepenica je ključna dimenzija koja može otkriti namjenu prostorije i cijele zgrade. Ova dimenzija varira ovisno o vrsti objekta u koji se stepenice implementiraju, te je iznimno važna za funkcionalnost i prilagodbu prostoru.

Minimalna širina stepenica
Minimalna širina za unutarnje stepenice iznosi 75 cm. Ova širina je tipična za manje stambene prostore poput mansardi ili pomoćnih zgrada gdje je potrebno maksimalno iskoristiti dostupan prostor. Međutim, valja imati na umu da je ova širina prilično ograničena i ne preporučuje se za redovitu upotrebu u stambenim prostorima.

Standardna širina stepenica
Standardna širina stepenica za obiteljske kuće iznosi 90 cm. Stepenice širine između 90 i 100 cm najčešće se koriste jer omogućuju udobno hodanje i prolazak dvije osobe s minimalnim razmakom.

Širina stepenica u javnim objektima
Za objekte s do 6 katova i manje od 20 prostorija, preporučena širina stepenica je 120 cm, namijenjena za promet do maksimalno 100 osoba. Širina stepenica od 150 cm predviđena je za zgrade s više od 6 katova i omogućava kretanje do 200 osoba. Za javne i poslovne objekte gdje se očekuje broj osoba između 200 i 300, idealna širina stepenica je 180 cm, dok širina od 210 cm odgovara objektima s 300 do 400 osoba.

Izračunavanje visine,dubine i nagiba stepenica

Visina stepenica varira između 17 i 21 cm. Maksimalno dozvoljena visina od 21 cm omogućava relativno udobno i sigurno kretanje. U pojedinim mansardama gdje je prostor ograničen možete pronaći stepenice visine 22 ili čak 23 cm, koje više podsjećaju na ljestve i nisu prikladne za starije osobe ili djecu zbog otežanog kretanja. Standardna visina za unutarnje stepenice iznosi 17,5 cm.

Minimalna dubina stepenica, odnosno gazišta, iznosi 23 cm. Prilikom određivanja idealne dubine koristi se ljudsko stopalo kao mjerilo, koje bi u potpunosti trebalo stati na stepenicu, barem s prednjim dijelom i dijelom pete. Budući da većina ljudi ima stopala veća od minimalnih zahtjeva, idealna dubina stepenica kreće se između 27 i 30 cm.

Nagib stepenica se određuje na temelju visine i dubine stepenica. Ovaj proračun definira idealni omjer između visine i dubine stepenica, a samim time i optimalni nagib za hodanje, koji bi trebao iznositi oko 30°.

Prilikom izračunavanja koristi se formula 2 x v + d = 63 cm (gdje je v visina, a d dubina). Iz ove jednadžbe proizlazi da manja visina stepenica zahtijeva veću dubinu, što zauzima više prostora. Prema tome, preniske stepenice nisu poželjne jer zahtijevaju veći prostor.

Jednadžba za izračunavanje stepenica omogućuje dobivanje temeljnih informacija o ukupnom broju stepenica i minimalnoj potrebnoj dužini stepeništa. Drugim riječima, koristeći ovu formulu možete projektirati idealne i udobne stepenice koje će biti usklađene sa standardima.

Podest

Podest igra ključnu ulogu u situacijama gdje je duljina stepeništa manja od potrebne da se prevlada visinska razlika. Također, potrebno je koristiti podest ako stepenište ima više od 18 stepenica. Minimalna dubina podesta propisana je na 90 cm, što je standardna mjera za obiteljske kuće. Drugim riječima, dubina podesta treba biti jednaka širini stepeništa.

Ograda za stepenice

Svako stepenište mora imati ogradu koja povećava sigurnost korištenja i pruža oslonac prilikom hodanja, što je posebno bitno za starije osobe. Preporučena visina ograde je između 85 i 95 cm, izmjereno od poda stepenica. Također, važno je pravilo da razmak između ograde i stepenica ne smije biti veći od 15 cm.

Zatvoreno stubište

U zatvorenim protupožarnim stepeništima, koji su uobičajeni u višestambenim zgradama i drugim javnim objektima, vrata se moraju otvarati u smjeru suprotnom od stubišta.

Ujednačenost dimenzija stepenica

Prilikom dizajniranja stepenica potrebno je paziti na to da sve stepenice budu jednake veličine. Ako postoji bilo kakva razlika u dimenzijama, ona mora biti minimalna. U većini priručnika navedeno je da najveća dopuštena razlika iznosi 6 mm. Iz sigurnosnih razloga, idealno je da nema nikakvih razlika u veličini stepenica.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top