Kuhinjska magija: Ideje za genijalnu kuhinjsku rasvjetu!

Dobro osvijetljena kuhinja je ključna zbog različitih funkcija koje obavlja – od društvenog okupljanja, prolazne zone, središta pripreme hrane do izložbenog prostora za dekoraciju. Osim što poboljšava vidljivost u prostoru, adekvatna rasvjeta olakšava i ubrzava traženje i izvlačenje predmeta iz visokih ili niskih ormarića, omogućuje precizno rezanje namirnica te može vizualno povećati prostoriju.

Iako mnogi krive nedostatak prirodnog svjetla za tamnost u kuhinji, loše postavljena umjetna rasvjeta može samo pogoršati situaciju. Prilikom planiranja dizajna rasvjete, važno je uzeti u obzir aspekte kao što su funkcionalnost, učvršćenje te vrsta žarulja koje se koriste. Pronalaženje rješenja za uobičajene izazove kuhinjske rasvjete osigurat će najbolje osvjetljenje koje će zadovoljiti sve potrebe u kuhinji.

Temeljite svoj dizajn kuhinjske rasvjete na tri sloja

Vaša kuhinjska rasvjeta idealno bi trebala uključivati svjetiljke iz sljedećih kategorija:

  • Ambijentalno osvjetljenje pruža nježno svjetlo s gornje strane koje osvjetljava pod i zidove, omogućavajući vam lako ulazak, izlazak i kretanje po kuhinji.
  • Radno osvjetljenje je jače i služi za osvjetljavanje radnih površina, otoka, sudopera i drugih mjesta gdje se priprema hrana, kuha i čisti, radi bolje preciznosti.
  • Akcentno osvjetljenje, koje se po jačini nalazi između ambijentalnog i radnog osvjetljenja, naglašava arhitektonske detalje ili dekor u kuhinji, poput stropova sa štukaturama ili zbirki finog porculana.
  • Kombiniranje sve tri vrste rasvjete kroz slojeviti pristup omogućava odgovarajuću razinu osvjetljenja za različite svrhe unutar kuhinje. Osim toga, pomaže u smanjenju sjena, koje se često pojavljuju kada se koristi samo gornje osvjetljenje, i smanjuje odsjaj, koji može nastati korištenjem samo jakog radnog osvjetljenja.

Za svaki sloj osvjetljenja u kuhinji pronađite odgovarajuće stropne svjetiljke:

Za ambijentalno osvjetljenje, u kuhinji koristite ugradbena svjetla postavljena unutar plitkih udubljenja u stropu, površinska ili polupovršinska svjetla koja se montiraju na strop sa malim ili velikim odstojanjem od stropa, te lusteri ili viseće svjetiljke pričvršćene za strop lancima.Za radno osvjetljenje preporučuju se viseće lampe koje vise s stropa, te LED trake s više žarulja ili LED trake koje se mogu montirati ili zalijepiti na ili unutar vaših kuhinjskih ormarića, ostava ili ladica. Rasvjeta postavljena ispod ormarića savršena je za osvjetljavanje radnih površina.

Za akcentno osvjetljenje, koristite ugradbena svjetla za zaljeve koja su ugrađena u strop te pac svjetla—okrugla svjetla niskog profila koja se montiraju na ili unutar ormarića.Ambijentalna rasvjetna tijela trebaju omogućiti ravnomjerno osvjetljenje čitavog prostora kuhinje. Stoga ih rasporedite na sljedeći način:
Kod postavljanja polu-ugradbenih ili ugradbenih svjetiljki, lusteri ili rasvjetnih tijela, smjestite ih direktno iznad kuhinjskog otoka ili u središte stropa ako otok ne postoji.

Za ugradbene svjetiljke, ostavite razmak između njih koji je jednako polovici visine vašeg stropa (npr., svjetiljke rasporedite na udaljenost od 5 stopa jedna od druge u kuhinji s visinom stropa od 10 stopa). Kako biste izbjegli stvaranje sjena na radnim površinama, ugradbena svjetla postavite tako da budu malo ispred prednjeg ruba radne površine.

Radna rasvjeta treba fokusirati svjetlost direktno na radne površine. Postavite ih na sljedeći način:

Viseće svjetiljke postavite iznad sudopera, odvojenih radnih stanica, stolova za jelo ili drugih aktivnih zona, izbjegavajući postavljanje iznad uređaja koji već imaju ugrađeno osvjetljenje poput štednjaka ili hladnjaka. Da bi se smanjio odsjaj, viseće svjetiljke neka budu postavljene najmanje 2,5 stope iznad radne površine.

LED svjetlosne trake smjestite ispod gornjih kabineta kako bi se osvijetlilo područje rada na radnoj ploči. Njihovo postavljanje unutar ladica, iza vrata ormarića ili u smočnici, kao i ispod osnovnih ormarića, može olakšati pristup i skladištenje posuđa, hrane, lonaca i tava te sredstava za čišćenje. Ova svjetla treba postaviti 1 do 3 inča od prednje ivice ormarića radi smanjenja odsjaja.

Akcentna rasvjeta treba naglasiti detalje ili dekor koji želite istaknuti. Rasporedite ih na sljedeći način:
Svjetiljke za uvalu postavite na stropne izbočine kako biste istaknuli dekorativne elemente stropa.

Akcentna svjetla smjestite ispod gornjih ormarića za osvjetljavanje vaza ili drugih dekorativnih predmeta postavljenih na radne površine, ili na vrh police ormarića, 1 do 2 inča od zadnjeg dijela police, za stvaranje elegantnog pozadinskog osvjetljenja za setove za čaj i druge izložene predmete.

Birajte žarulje koje emitiraju idealnu temperaturu boje

Žarulje sa žarnom niti, kompaktne fluorescentne svjetiljke (CFL) i LED žarulje za kuhinju dostupne su u jednoj od tri temperature boje koje određuju karakteristike boje svjetlosti koju žarulja isijava. Postoje nježna bijela (2700K do 3000 Kelvina (K), hladna bijela/svijetla bijela (3500K do 4100K) i dnevna svjetlost (5000K do 6500K). Viša temperatura boje znači hladniju (tj. plaviju) svjetlost, dok niža temperatura boje ukazuje na topliju (tj. žutiju) svjetlost. Izaberite temperaturu boje koja najbolje odgovara namjeni svjetiljke:

Za ambijentalna i radna rasvjetna tijela: birajte žarulje s temperaturom boje od 3500K do 4100K kako biste osigurali da su podovi i radne površine osvijetljeni neutralnim, autentičnim bijelim svjetlom.

Za akcentna rasvjetna tijela: Odaberite temperaturu boje od  2700K do 3000K za toplije pozadinsko osvjetljenje izloženih predmeta ili 3500K do 4100K za jače bijelo svjetlo koje naglašava diskretne arhitektonske detalje ili dekor koji želite istaknuti.

Preuređenje vaše kuhinje tako da uključuje prirodni ambijentalni izvor svjetlosti poput krovnog prozora ili jednog ili više prozora može dodati dodatnu toplinu u prostor i popuniti sve praznine u osvjetljenju vaših umjetnih rasvjetnih tijela. Čak i u prepunoj kuhinji često postoji prostor gdje možete umetnuti prozor, uključujući:

Mali prozor postavljen na sredini stražnjeg zida.
Visoki i uski prozori smješteni u procjepu na zidu između gornjih ormarića.
– Prozori na prozorima, kratki i široki prozori postavljeni iznad razine očiju, obično na vrhu zida.
Prozori s lučicama, mali, okrugli prozori postavljeni visoko na zidu.
– Dodavanje staklenih panela na vrata.

Osiguravanje učinkovite i privlačne kuhinjske rasvjete jednostavna je stvar pravilnog postavljanja odgovarajućih vrsta rasvjete u dizajn vaše kuhinje. Planirajte i implementirajte pravu kombinaciju ambijentalne, radne i akcentne rasvjete i vaš prostor će biti dobro osvijetljen i siguran. Uz pravilno postavljenu kuhinjsku stropnu rasvjetu, vaš novi prekrasni prostor bit će spreman za svečana okupljanja s obitelji i prijateljima.

Često postavljana pitanja o kuhinjskoj rasvjeti

Renoviranje rasvjete u vašoj kuhinji trebalo bi obaviti s pažnjom na detalje, i svakako ćete željeti imati odgovore na sva svoja pitanja prije početka. Provjerite ova česta pitanja kako biste bili potpuno informirani s potrebnim informacijama.

 Koja su najbolja svjetla za kuhinje?
Za sigurnost i funkcionalnost, trebat će vam svjetla koja pružaju ambijentalno svjetlo i svjetlo za rad. Ovisno o vašem prostoru, možda će vam biti potrebna i akcentna rasvjeta za isticanje određenih značajki. Odaberite svjetla koja su pravilno ocijenjena za vlažno i potencijalno prljavo okruženje kuhinje.

Kako odabrati rasvjetno tijelo za kuhinju?
Prvo odredite funkcionalnost rasvjete koja vam je potrebna. Zatim razmislite o dekoru vašeg doma i koji stil rasvjetnih tijela najbolje odgovara. Cijene mogu biti faktor, s obzirom na široki raspon cijena povezanih s rasvjetom, pa ćete željeti odabrati rasvjetna tijela koja se uklapaju u vaš proračun.

Kako odabrati kuhinjski luster?
Odaberite svjetiljku koja pruža odgovarajuće osvjetljenje za vaše okruženje i koja dopunjuje vaš stil dizajna. Vjerojatno će biti potrebno pregledati mnoge online trgovine kako biste pronašli savršeni kuhinjski luster za vaš prostor, ali trud će se isplatiti. Povežite se s kuhinjskim stručnjakom Pronađite licencirane stručnjake za dizajn i izgradnju.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top