Prekidači i utičnice: Dizajn koji prati vaš životni ritam

Planiranje rasporeda električnih utičnica i prekidača ključni je korak koji treba obaviti na samom početku svakog građevinskog projekta. Za postizanje preciznosti i efikasnosti u instalaciji, neophodno je unaprijed izraditi detaljan plan interijera koji obuhvaća sve prostorije vašeg doma, bilo da se radi o kući ili stanu. U ovom članku razmotrit ćemo kako strateški pristupiti postavljanju utičnica i prekidača kako bi vaš životni prostor bio funkcionalan i estetski prihvatljiv.

Posebna pažnja treba biti usmjerena na pozicioniranje ugradbenih i fiksnih električnih uređaja, posebice u kuhinji gdje se nalazi većina takvih uređaja. Detaljan plan kuhinje ključan je za izbjegavanje problema u kasnijim fazama gradnje. Tijekom planiranja rasporeda utičnica važno je razmotriti i mogućnost budućih prenamjena prostora, te prema potrebi predvidjeti dodatne utičnice. U ovom trenutku, dodavanje nekoliko dodatnih utičnica je relativno jeftino, dok je njihovo kasnije dodavanje komplicirano i zahtijeva bušenje završenih zidova.

Prema važećim europskim standardima, preporučuje se postavljanje utičnica na visini od 30 cm od poda, te na minimalno 10 cm od vrata i prozora. Izuzetak čine utičnice u kuhinji koje se postavljaju iznad radne ploče, obično na visini od oko 105 cm, te utičnice u kupaonici koje trebaju biti postavljene na visini većoj od 90 cm. U nastavku članka pružit ćemo vam savjete i preporuke za ugradnju utičnica i prekidača u različitim prostorima vašeg doma.

Postavljanje utičnica u kuhinji

Kuhinja je središte brojnih električnih instalacija i zahtijeva detaljno planiranje kako bi sve bilo ispravno i funkcionalno postavljeno. Postoje različite strategije za smještaj utičnica koje će biti prilagođene ugradbenim kuhinjskim uređajima. Najčešći pristup je postavljanje utičnica u element kuhinje koji se nalazi pored uređaja. Takav raspored omogućava jednostavan pristup za isključivanje uređaja u slučaju kvara ili za servisiranje. Ako situacija zahtijeva montažu utičnice izravno iza uređaja, važno je osigurati dovoljno prostora kako bi se izbjegao kontakt uređaja s priključkom.

Za vašu sigurnost, utičnice treba postaviti najmanje 20 cm dalje od vodovodnih cijevi kod sudopera i perilice posuđa. Priključci za nape mogu varirati; obično se preporučuje spajanje preko utičnice radi lakšeg održavanja, iako neki modeli zahtijevaju direktno povezivanje. Visina priključka za napu ovisi o visini samog uređaja i obično se postavlja na oko 180 cm od poda. Ako se koristi utičnica, ona mora biti pristupačna i nakon montaže uređaja.

U kuhinji su također potrebne utičnice za razne male kućanske aparate. One se obično postavljaju na zidu između gornjih i donjih elemenata na visini od oko 105 cm od poda, što je 10 do 15 cm iznad radne ploče. Sve popularnije su “pop up” utičnice koje se ugrađuju direktno u radnu ploču, pružajući dekorativnu i funkcionalnu vrijednost, iako zahtijevaju određeni prostor ispod ploče za instalaciju. Ne zaboravite i na utičnice koje se koriste povremeno, poput onih za usisavač. Uobičajeno je da takve utičnice budu postavljene na maksimalno 3 metra razmaka, te na 15 cm od vrata ili kraja zida kako bi se postigla vizualna usklađenost s prekidačima i ritmična distribucija kroz prostor.

Postavljanje utičnica u dnevnom boravku

Kada uređujemo dnevni boravak, ključno je osigurati pravilan raspored utičnica za kućni zabavni sustav, a posebno za televizor. Preporučujemo da za televizor i pripadajuće uređaje planirate najmanje dvije M7 utičnice na različitim visinama, osobito ako se televizor montira na zid. Prva skupina utičnica trebala bi biti postavljena izravno iza televizora, pri čemu je važno obratiti pažnju na položaj i način montiranja zidnog nosača, ukoliko ga ima. Te utičnice koriste se primarno za televizor, ali i za moguće dodatke koji se mogu smjestiti iza njega.

Druga skupina utičnica trebala bi biti na istoj vertikalnoj liniji, na visini od 30 cm od poda, iza TV komode čija visina varira od 30 do 50 cm. Ova grupa uključuje više električnih i multimedijalnih utičnica za povezivanje dodatnih uređaja poput HiFi sustava. Ako planirate uključiti više uređaja, razmislite unaprijed o potrebi za dodatnim utičnicama.

S obzirom na stalni razvoj novih tehnologija i multimedijalnih uređaja, korisno je predvidjeti mogućnosti povezivanja tih uređaja s televizorom. Savjetujemo ugradnju vertikalnog kanala u zid pored električnih utičnica, gdje bi se mogli sakriti svi multimedijalni kabeli između televizora i ostalih uređaja poput top box uređaja, soundbarova, HiFi sustava i igraćih konzola. Takav pristup omogućuje lako dodavanje novih uređaja ili promjene u povezivanju bez potrebe za dodatnim radovima na zidu. Ne zaboravite također planirati i dodatne utičnice za podne lampe te druge buduće potrebe u dnevnom boravku.

Postavljanje utičnica u spavaćoj sobi i kupaonici

Utičnice u spavaćoj sobi

Unatoč upozorenjima sociološko-medicinskih istraživanja o negativnim učincima multimedijalnih uređaja u prostorima za spavanje, oni su gotovo neizbježni u suvremenom dizajnu spavaćih soba. Utičnice u spavaćoj sobi najčešće služe za TV i povezane uređaje, a preporuke za njihovo postavljanje su slične onima u dnevnoj sobi.

Većina utičnica u spavaćoj sobi raspoređena je prema položaju kreveta. Utičnice za punjače idealno je postaviti neposredno iznad noćnog ormarića, na visini od približno 70 cm od poda. Ako lampe za čitanje nisu montirane na zid ili okačene na strop, potrebno je predvidjeti utičnice za njih. Iz estetskih razloga, najbolje je postaviti te utičnice na visini od 30 cm od poda, ispod onih za noćni ormarić, kako bi ih ormarić prekrio. Ako su lampe montirane, razmislite o kombiniranju utičnica za punjače i prekidača za centralno svjetlo i lampe za čitanje sa svake strane kreveta.

Utičnice u kupaonici

Pravila za postavljanje utičnica u kupaonicama razlikuju se od onih u ostalim prostorijama. Visina utičnica treba biti najmanje 90 cm od poda. Utičnice se ne smiju postavljati unutar 60 cm od bilo koje izlazne točke vode, kao što su tuš kabine, kade i umivaonici. Ostale utičnice treba rasporediti prema broju električnih uređaja u kupaonici, kao što su perilica i sušilica za robu. Važno je također predvidjeti slobodne utičnice u blizini ogledala za sušila za kosu, električne brijače i slično.

Raspored utičnica i prekidača

Detaljno smo opisali gdje i na koju visinu instalirati utičnice, a sada prelazimo na prekidače. S obzirom na veći broj utičnica i njihovu izloženost, važno je da su pravilno i sigurno postavljeni. Iako s prekidačima ne treba biti toliko oprezan, dobro je unaprijed isplanirati i njihovo pozicioniranje.

U prošlosti je bilo uobičajeno postavljati prekidače na visini ramena ili očiju odrasle osobe, otprilike na 1 m 70 cm od poda. Međutim, danas se sklopke za uključivanje rasvjetnih tijela instaliraju prema ergonomskim principima:

– Prekidači se postavljaju pored vrata, sa strane kvake, na udaljenosti od 10 cm.
– Visina prekidača od poda iznosi 80-90 cm, u visini ruke kada je spuštena.
– U kupaonicama, minimalna udaljenost prekidača od vrata tuš kabine iznosi 60-70 cm.
– Prekidači postavljeni iznad radne plohe u kuhinji, kao i utičnice, ne smiju biti bliže od 50-60 cm od sudopera ili plinovoda.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da na siguran i praktičan način prilagodite i postavite sve utičnice i prekidače u vašem domu.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top