Tehnike postavljanja pločica: Koraci do Savršenog Rezultata

Iako se na prvi pogled može činiti da je postavljanje keramičkih pločica jednostavan zadatak, zapravo zahtijeva specifične vještine i iskustvo. Ako se ne osjećate sigurno u svoje sposobnosti postavljanja pločica, najbolje bi bilo povjeriti taj posao profesionalcu, poput iskusnog keramičara. Takav pristup osigurava da će krajnji rezultat biti bez grešaka i nedostataka koje bi mogli sami nenamjerno proizvesti. Keramičke pločice su izuzetno popularan izbor za podne i zidne obloge, posebno u prostorima poput kupaonica.

Iako se može činiti da je postavljanje keramičkih pločica posao koji ne zahtijeva posebnu vještinu, zapravo predstavlja složen zadatak koji zahtijeva stručno znanje. Ako niste upućeni u tehniku polaganja, najbolje je da ovaj zadatak prepustite profesionalcima.

Na taj način izbjegavate potencijalne probleme i osiguravate kvalitetan završetak. Keramičke pločice su izuzetno tražene za oblaganje podova i zidova, posebno u prostorima poput kupaonica. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da razumijete ovaj proces.

Pripremni Radovi

Prije postavljanja, važno je osigurati da je površina nosiva, čista, suha i ravna. Sve nepravilnosti i ostaci moraju biti uklonjeni, a neravnine izravnane primjenom samonivelirajućeg materijala. Za područja s visokim vlažnostima, kao što su kupaonice, preporučuje se nanošenje vodonepropusnog sloja za dodatnu zaštitu.

Planiranje i Razmještaj

Sljedeći korak uključuje mjerenje prostora i planiranje rasporeda pločica. Točno izmjerite područje kako biste znali koliko vam je pločica potrebno, s tim da uvijek računate i na mogući otpad. Preporučuje se dodatnih 10% na izračunatu količinu. Za precizan raspored, koristite zidarsko uže postavljeno paralelno sa zidovima, počevši od središta prostora.

Rezanje Pločica

Korištenjem specijaliziranog alata za rezanje, možete precizno izrezati pločice prema potrebi. Za oblikovanje oko instalacija ili drugih prepreka, koristite alat prilagođen za detaljne rezove.

Proces Postavljanja

Nanesite ljepilo na podlogu, raspoređujući ga ravnomjerno zubatom lopaticom. Pločice pažljivo postavite na pripremljenu površinu, pritiskajući i blago udarajući gumenim čekićem za optimalno prijanjanje. Upotrebite distancere za jednake razmake između pločica i ravnomjerne fuge.

Nakon što su pločice postavljene, potrebno je pričekati najmanje 12 sati prije nastavka rada kako bi se ljepilo potpuno osušilo. Slijedi fugiranje i čišćenje, nakon čega je vaš novi keramički pod spreman za upotrebu.

 Završna Obrada Pločica: Fugiranje

Kada ljepilo potpuno otvrdne, pristupa se posljednjoj fazi uređenja keramičkih površina, što uključuje fugiranje. Smjesu za fugiranje pripremite prateći upute proizvođača, a zatim je pažljivo rasporedite preko pločica koristeći se gumenom strugalicom ili fleksibilnom gladilicom.

Bitno je osigurati da se fuge potpuno ispune bez praznina, postižući tako glatku i estetski ugodnu površinu. Nakon aplikacije, preostali materijal sa površine pločica uklanja se vlažnom spužvom, koju je potrebno redovito ispirati u čistoj vodi.

Ukoliko se na pločicama pojave tragovi cementa, oni se mogu odstraniti korištenjem specijaliziranih čistača ili domaćih sredstava poput octa. Važno je napomenuti da kutne i ekspanzione fuge ne podliježu fugiranju; umjesto toga, trebale bi biti zaštićene ljepljivom trakom i zatvorene fleksibilnim silikonskim brtvilom.

Troškovi Postavljanja Pločica

Analiza troškova postavljanja pločica pokazuje razliku između cijene za postavljanje na već spremnu podlogu i cijene za kompletne radove od pripreme do završetka. Za postavljanje standardnih pločica dimenzija 20-30 cm^2 na ljepilo, cijena se kreće u rasponu od približno 10 do 12 eura po kvadratnom metru.

Ako se radi o uslugama keramičara po principu “sve uključeno”, cijene se mogu kretati u rasponu od 16 do 25 eura po kvadratnom metru. Ovi troškovi uključuju kompletnu pripremu površine i sve potrebne materijale, nudeći time bezbrižno rješenje za one koji žele profesionalno završene podove bez dodatnog angažmana.

Pločice velikog formata XXL

Kada je riječ o postavljanju manjih i srednje veličine pločica, osobe s manje iskustva mogu se uspješno nositi s tim zadatkom. Međutim, kada su u pitanju pločice većih dimenzija, koje obično imaju duljinu rubova veću od 60 cm, potreban je specifičan pristup. Uobičajeno je da se za njihovo postavljanje zahtijeva rad u paru zbog njihove veličine i težine.

Vrlo je važno posvetiti posebnu pozornost vlažnosti i stanju podloge prije nego što se pristupi postavljanju pločica. Detalji o tome mogu se pronaći u uputama za korištenje odgovarajućeg ljepila. Takođe, od ključne je važnosti pridržavati se preporuke o minimalnoj širini spojnica od 3 mm, s obzirom na to da manji postotak spojnica u odnosu na ukupnu površinu pločica može otežati isparavanje vlage iz ljepila.

Stoga je neophodno uzeti u obzir preporuke proizvođača pločica. Prije postavljanja, trebalo bi detaljno provjeriti dimenzije i boju pločica kako bi se izbjegle kasnije pritužbe, koje nisu moguće jednom kada su pločice postavljene.

Obrada XXL pločica

Pri radu s pločicama većih dimenzija, ključno je precizno označiti željeni rez na površini pločice prije samog reza. To omogućava precizno planiranje i iskorištavanje većeg dijela pločice za proizvodnju više komada. Posebno je korisno imati pomoć pri manipulaciji s pločicama koje prelaze duljinu rubova od 60 cm. Nakon rezanja, pažljivo se uklanjaju iz rezača te se po potrebi rubovi mogu dodatno obraditi za glatkoću.

Za rezanje velikih formata pločica koristi se specijalizirani rezač pločica, omogućavajući izvedbu preciznih i ravnih rezova. Za pločice različitih veličina postoje rezači s mogućnošću rezanja do dužina od 1250 mm. Korištenje vakuumskih podizača olakšava rukovanje teškim pločicama, omogućavajući sigurno i efikasno postavljanje.

Prilikom postavljanja velikih pločica, izbjegavajte postavljanje u polovičnom poravnanju. Preferira se postavljanje u trećinu ili četvrtinu dužine pločice kako bi se izbjegle neravnine. Također, ne postavljajte pločice preko ekspanzivnih spojeva.

Da bi se osigurala vizualna koherentnost površine, pločice je preporučljivo postavljati izmjenično iz različitih pakovanja zbog varijacija u boji i teksturi koje mogu nastati u različitim serijama proizvodnje.

Važno je napomenuti da se na polirane pločice od prirodnog kamena ne bi trebalo stavljati oznake olovkom. U slučaju greške, oznake se mogu ukloniti pomoću posebnih praškova za brušenje i poliranje uz korištenje odgovarajuće spužve. Za maksimalnu sigurnost pri obradi i postavljanju pločica, kao i pri radu s ljepilima i mortovima, preporučuje se nošenje zaštitnih rukavica.

Postavljanje

Za postavljanje pločica većih dimenzija koristite posebno dizajnirano fleksibilno ljepilo, namijenjeno upravo za te svrhe. Ljepilo se priprema dodavanjem vode, nakon čega treba pričekati između 3 i 5 minuta prije ponovnog miješanja radi postizanja jednolične smjese. Važno je slijediti upute specifične za odabrano ljepilo.

Za miješanje ljepila preporuča se upotreba specijalnog nastavka, kako bi se dobila ujednačena smjesa. Nakon toga, uz pomoć lopatice uzmete malo ljepila i stavite na alat za niveliranje.

Da bi se izbjeglo stvaranje praznina ispod pločica, posebno kod onih s izraženim reljefom na stražnjoj strani, potrebno je ljepilo pažljivo nanijeti i ravnomjerno rasporediti do samih rubova pločice, osiguravajući da rubovi ostanu čisti. Ovaj način, poznat kao “Buttering-Floating”, ključan je za postavljanje bez praznina, posebno vanjski.

Zaključak

Ukoliko je posao organiziran kao timski rad, druga osoba može nanositi ljepilo na pod u redovitim intervalima. Kod postavljanja podnih pločica velikih dimenzija koristi se zupčasti alat za niveliranje s minimalnim razmakom od 10 mm između zubi. Pločice se zatim polažu na ljepilo i blago utiskuju u poziciju gumiranim čekićem, koristeći razdjelnike za ravnomjerno formiranje spojeva. Ključno je koristiti pločice iz različitih pakovanja kako bi se osigurala uniformnost izgleda.

Kod neprozirnih pločica od prirodnog kamena treba izbjegavati oštre kontraste između boje pločica i boje fuga, kako bi se postigao skladan izgled.

Za fugiranje velikih pločica, fug masa se nanosi dijagonalno preko spojeva, koristeći gumiranu lopaticu. Nakon što fug masa postane mat, višak se uklanja vlažnom spužvom. Tijekom čišćenja pločica, spužva se redovito ispire i cijedi, najbolje koristeći valjkasti mehanizam na kanti.

Za završno brtvljenje uglova i spojeva prvo se postavljaju zaštitne trake na rubove, a zatim se brtvilo nanosi specijalnim pištoljem. Nakon kratkog čekanja, do 5 minuta, višak se uklanja alatom za niveliranje, nakon čega se trake uklanjaju i po potrebi dodatno zagladi spojevi.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top