Dva lica modernog Osijeka: Poslovni i medicinski arhitektonski biseri

Dva značajna arhitektonska projekta u Hrvatskoj nedavno su privukla pažnju kako lokalne, tako i međunarodne javnosti svojim inovativnim dizajnom i funkcionalnošću. Prvi projekt obuhvaća Gospodarski Centar u Osijeku koji se natječe za titulu najljepše fasade u Europi.  Drugi važan projekt je nova zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema osječkog Kliničkog bolničkog centra, koja je osvojila prestižnu BIG SEE Architecture Award 2024.

Oba projekta su primjeri kako arhitektura može poslužiti ne samo funkcionalnim potrebama, već i kako može pozitivno utjecati na zajednicu i okolinu. U sljedećim člancima istražujemo detalje i dublje analiziramo kako su ovi projekti postigli svoj izvanredan uspjeh.

Prestižna arhitektonska nagrada dodijeljena novoj zgradi Kliničkog bolničkog centra u Osijeku

Klinički bolnički centar u Osijeku primio je renomiranu arhitektonsku nagradu BIG SEE Architecture Award 2024. tijekom svečanosti dodjele nagrada BIG Architecture u Ljubljani. Zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) KBC-a Osijek impresionirala je žiri svojom estetikom i funkcionalnošću.

Estetika i funkcionalnost 

Dok su medicinska stručnost i opremljenost ključni za liječenje, estetika i funkcionalnost prostora također igraju važnu ulogu. Objedinjeni hitni bolnički prijam KBC-a Osijek ističe se modernim dizajnom i praktičnošću, što doprinosi boljem iskustvu pacijenata.

Značaj ovog projekta prepoznao je i stručni žiri BIG SEE, koji je proglasio ovaj projekt najboljim arhitektonskim rješenjem. Prestižna nagrada BIG SEE Architecture Award 2024. dodijeljena je Predragu Rechneru i Bruni Rechneru iz arhitektonske firme Rechner Architects, što dodatno potvrđuje izvrsnost realizacije.

Arhitektura koja odgovara na potrebe korisnika

Novi objekt impresionira ne samo svojim estetskim izgledom, već i funkcionalnim rješenjima koja olakšavaju odvojene puteve komunikacije za osoblje i pacijente, osiguravajući im zasebne ulaze, hodnike, stubišta i dizala.

Iz KBC-a poručuju da su izuzetno zadovoljni što je  zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija zaslužila ovu uglednu nagradu, te upućujemo iskrene čestitke Rechner Architects. Njihova predanost i inovativnost su izvor inspiracije i zaslužuju svako priznanje. Ovo priznanje potvrđuje njihovu incijativu i viziju, i s ponosom im čestitamo na ovom prestižnom uspjehu, ističu iz Uprave osječkog Kliničkog bolničkog centra.

Transparentnost i funkcionalnost u dizajnu
Dodatno, naglašeno je kako je projekt razvijen u suradnji s korisnicima, uključujući upravu, voditelje odjela, liječnike i medicinske sestre, kako bi se osigurala najviša razina izvedbe prilagođena specifičnim zahtjevima.

Prostor mora biti intuitivan, lako navigabilan, jasno strukturiran i vizualno umirujući kako bi se izbjeglo negativno utjecanje na psihološko stanje pacijenata. Upravo zbog toga posebna pažnja je posvećena doživljaju pacijenata koji traže pomoć, ističe stručni žiri. Također, izražavaju pohvale za arhitektonsku inovaciju u obliku vertikalnih aluminijskih žaluzina koje ne samo da estetski dopunjuju zgradu, već i pružaju efikasnu zaštitu od sunca.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da su pacijenti izrazili zadovoljstvo izgledom nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, što je potvrđeno brojnim pozitivnim komentarima od kada je zgrada otvorena prošlog rujna. Objekt zauzima prostor veći od 9.500 kvadratnih metara.

Osječki Gospodarski Centar u utrci je za prestižno priznanje Baumit LifeChallenge 2024, s ciljem osvajanja titule za najatraktivniju fasadu u Europi

Gospodarski Centar u Osijeku je među finalnim kandidatima za uglednu međunarodnu nagradu Baumit LifeChallenge 2024, boreći se za naslov najljepše fasade u Europi u kategoriji “Zapanjujuća struktura”. Projekat se istaknuo među 300 izvanrednih prijava iz cijele Europe, a u konkurenciji je sa fasadom koja pokriva više od 1.000 kvadratnih metara, izrađenom korištenjem Baumit CreativTop silk tehnike.

Nominacija za ovu nagradu potvrđuje iznimnost dizajna i truda svih uključenih u projekt. Gospodarski Centar predstavlja ključni razvojni projekt u regiji, s Mislavom Salitrežićem iz arhitektonskog ureda Sirrah Projekt i Natašom Tramišak iz Osječko-Baranjske županije kao glavnim protagonistima.

Mislav Salitrežić, arhitekt projekta, osvrnuo se na izazove s kojima su se suočavali tijekom realizacije, ističući da je cilj bio kreirati prostor koji ne samo da odgovara funkcionalnim zahtjevima, već i postavlja visoke standarde u održivosti i estetici. Izbor Baumit materijala pokazao se kao idealno rješenje zbog njihove kvalitete i povoljnih cijena, uz tehničku podršku koja je bila ključna u procesu.

Nataša Tramišak, predstavnica investitora, naglasila je važnost zajedničkog rada i inovativnosti u realizaciji projekta Gospodarskog Centra, ističući kako je suradnja omogućila uspješno ostvarenje zacrtane vizije.

Fokus je bio na izgradnji energetski efikasne građevine koja koristi suvremene tehnologije i materijale, kako bi objekt bio ne samo estetski privlačan već i usko povezan s prirodom kroz upotrebu prirodnih materijala kao što su drvo i zeleni zidovi. “Ovaj centar predstavlja živuću jezgru poslovanja u Slavoniji i Baranji. Partnerstvo s Baumitom ključno je bilo za dostizanje visokih standarda kvalitete koje smo postavili,” istaknula je Tramišak.

Gospodarski Centar u Osijeku postavlja se kao ključna točka za poslovne aktivnosti u regiji, te služi kao primjer arhitektonske superiornosti. Ceremonija dodjele Baumit Life Challenge nagrada za 2024. godinu održat će se krajem svibnja u Ljubljani.

O natjecanju: Baumit Life Challenge je prestižno natjecanje koje slavi arhitektonsku odličnost i inovaciju, priznajući najistaknutije fasade širom Europe. Baumit je započeo ovaj projekt 2012. godine s lansiranjem “Life”, inovativne linije fasadnih boja, najopsežnije u Europi. Sa više od 500 učesnika iz Baumit zemalja, ovaj događaj okuplja vrhunske arhitekte, investitore i partnere kompanije.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top