Kako uštedjeti tisuće eura na temelju? Otkrivamo vam metodu!

Vijčani temelji su često korištena opcija zahvaljujući brojnim prednostima koje nude. Međutim, prilikom njihovog odabira, važno je uzeti u obzir i potencijalne nedostatke. Za one koji žele samostalno postaviti ovakav temelj, preporučuje se pregledavanje video sadržaja koji detaljno prikazuje sve korake u izradi. Ovaj tekst može poslužiti kao uvod u članak o vijčanim temeljima, gdje će čitatelji moći

Što su vijčani temelji i gdje se koriste?

Već duže vrijeme, temelji izvedeni pomoću vijčanih stupova koriste se u izgradnji vojnih objekata, zahvaljujući brzini kojom se mogu izgraditi strukture. Vijčani temelji nisu samo za vojne objekte; koriste se i za izgradnju stambenih i poslovnih zgrada, uključujući postavljanje vjetroturbina na vijčane pilote. U Rusiji, ova vrsta temelja tradicionalno se koristila za lake konstrukcije, ali s pojavom novih vrsta vijčanih stupova, primjena se proširila na različite vrste zgrada, uključujući industrijske objekte.

Broj vlasnika nekretnina koji se odlučuju za temelje na vijčanim pilotima raste iz godine u godinu, dijelom zbog sve veće dostupnosti ovih materijala. Ovi temelji su česta opcija pri izgradnji montažnih kuća, kao i pri izradi paviljona, terasa i staklenika.

Vijčani piloni su posebno korisni na mjestima gdje tlo nije pogodno za klasične temelje, kao što su područja s kompliciranim reljefom, visokom vlažnošću tla, ograničenjem na izvođenje zemljanih radova ili gdje je tlo podložno dubokom smrzavanju. Također se koriste za popravak ili potpunu zamjenu starih temelja. Značajno je istaknuti da se vijčani piloti često upotrebljavaju za pojačavanje postojećih temelja.

Vezanje hrpe, kanala i greda?

Da biste shvatili je li vijčani temelj potreban za vaš projekt, bitno je upoznati se s njegovim karakteristikama. Vijčani temelj je prikladan kada nisu očekivana velika opterećenja. Izgradnja takvog temelja može značajno uštedjeti sredstva, s obzirom na to da su troškovi izgradnje manji u odnosu na druge vrste temelja. Valja istaknuti da se objekti na ovakvim nosačima mogu izgraditi u relativno kratkom roku.

Važno je zapamtiti da postavljanje pilota samo po sebi ne garantira odsutnost deformacija konstrukcije, stoga je nužno provesti uvez. Uvez podrazumijeva međusobno povezivanje svih nosača. Pri postavljanju temelja s vijcima, ključno je slijediti sve propisane smjernice za rad kako bi se izbjegle deformacije konstrukcije tijekom korištenja.

Vezivanje kanalom je metoda koja se bira kada je kuća izgrađena od opeke ili kada je razlika u visini tla veća od 0,5 m. Također se primjenjuje pri izgradnji dvokatnih kuća od SIP ploča ili kod objekata izvedenih okvirnom tehnologijom.

Vezivanje metalnom rešetkom dodatno povećava prostornu krutost konstrukcije. Za vezivanje se koristi metalni kutak dimenzija 7,5×7,5 cm s debljinom police od 5 mm. Treba imati na umu da se materijali koji su već korišteni u građevinarstvu ne smiju koristiti za vezivanje zbog rizika od deformacije pod opterećenjem.

Kanal se može montirati direktno na nosače, povezujući ih pod kutom od 45 stupnjeva. Druga opcija uključuje spajanje dva kanala postavljena na krajevima i zavarivanje u jedinstvenu strukturu. Dimenzije dijelova za vezivanje ovise o promjeru pilota. Važno je da se spojevi nalaze iznad pilota; ako su u zraku, mogu doći do prekida veze pod utjecajem opterećenja nakon izgradnje kuće. Vezivanje grede uključuje pripremu glava na pilote, na koje se zavaruju metalne šipke. Na tim se elementima fiksiraju drveni dijelovi.

U nekim situacijama, puko vezivanje temelja s vijčanim pilotima iz šipke može biti nedostatno. To je slučaj pri izgradnji kuće na padini u području s jakim vjetrovima, gdje je potrebno dodatno ojačati konstrukciju pomoću metalnog kuta ili profilne cijevi. Nakon izgradnje, mnogi teže zatvoriti prostor ispod kuće, ponekad i izolirajući ga. Međutim, zatvaranje prostora između nosača nije uvijek nužno.

Prednosti vijčanih pilota

Brojni pojedinci preferiraju vijčane nosače zbog njihovih brojnih prednosti:

Ponovna upotreba je moguća jer se ti nosači ne oštećuju tijekom korištenja.
Ograničena potreba za opsežnim radovima.
Brzina montaže omogućava dovršavanje svih radova na postavljanju temelja unutar 1-2 dana.
Mogućnost odmah započeti s izgradnjom kuće nakon instalacije nosača.
– Nosači su idealni za dodavanje proširenja već izgrađenoj kući.
Vijek trajanja temelja može doseći više od 100 godina, a u optimalnim uvjetima, i preko 200 godina.
Niža cijena temelja u usporedbi s trakastim temeljima.
Bez otpada na gradilištu nakon radova.

Međutim, temelj na pilotima ima i svoje nedostatke. Oni uključuju teškoće s korištenjem na kamenitom tlu. Također je bitno istaknuti da neadekvatna procjena tla može dovesti do slijeganja konstrukcije.

Među nedostatcima su i mogućnosti deformacije temelja ako se tijekom montaže pilota ne pridržava točno određena tehnologija, npr., ako se ne osigura fiksni položaj pilota prilikom uvrtanja.

Dodatni nedostatak predstavlja rizik od korozije zbog neadekvatne obrade pilota. Valja napomenuti da se na pilotima ne mogu graditi masivne strukture. Unatoč navedenim nedostacima, graditelji često odabiru ovaj tip temelja zahvaljujući njegovim brojnim prednostima.

Kako se postavljaju vijčani piloti

Prije nego što započnete, neophodno je označiti područje gdje planirate postaviti temelj od pilota. Za to je bitno unaprijed izračunati dimenzije buduće strukture. Nakon što je područje označeno, sljedeći korak je odrediti lokacije gdje će se postaviti nosači temelja.

Dalje, možete pristupiti postavljanju pilota. Ovi elementi su metalni stupovi opremljeni spiralnom oštricom na jednom kraju, što omogućuje njihovo čvrsto pričvršćivanje u tlo. Pri instalaciji, svaki se element mora uvrtati u zemlju.

Gornji kraj svakog pilota dizajniran je za uvrtanje u tlo. Izuzetno je važno osigurati da su piloti postavljeni vertikalno, od čega ovisi stabilnost cjelokupne konstrukcije. Važno je imati na umu da dva radnika moraju obavljati uvrtanje pilota, što znači da ovaj zadatak nije moguće obaviti samostalno.

Dodatno, prilikom postavljanja pilota ključno je paziti na položaj cijevi, stoga je preporučljivo da posao obavlja troje ljudi. Duljina pilota varira od 1,5 do 9 metara, a odabir ovisi o vrsti tla i specifičnostima lokacije.

Nakon što su piloti uvrtani, potrebno ih je ispuniti betonom. Zatim se zavaruje glava i postavlja rešetka, koja se može pričvrstiti zavarivanjem ili vijcima. Izrada ove komponente temelja znači da je konstrukcija završena.

Iako je tehnologija izrade vijčanog temelja samostalno relativno jednostavna i omogućava izvođenje radova bez angažiranja stručnjaka ili korištenja teške građevinske opreme, važno je napomenuti da su u nekim situacijama profesionalci neophodni. To se posebice odnosi na izgradnju temelja s pilotima duljine oko 9 metara, gdje samostalna instalacija nije izvediva. Ako se temelj dodatno ojačava, preporučljivo je angažirati i radnu snagu.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top