Međunarodna konferencija “Krajobraz-krajina-pejzaž: Smart landscapes”

Međunarodna konferencija  “Krajobraz-krajina-pejzaž: Smart landscapes”, Zagreb, 2023., održana je  4. prosinca 2023. u Društvu arhitekata Zagreb.

Međunarodna konferencija “Krajobraz-krajina-pejzaž: Smart landscapes” održana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Veleposlanstva Republike Slovenije, Veleposlanstva Kraljevine Danske i Veleposlanstva Španjolske.

Cilj konferencije bio je upoznati stručnjake i širu javnost s digitalnom industrijom te mogućnostima primjene u krajobraznoj arhitekturi. „Smart landscapes“ zapravo predstavljaju krajobrazna rješenja upotpunjena  rješenjima srodnih i nesrodnih struka koja s,u čistim i inovativnim tehnologijama funkcionalno povezana sa postojećim ili planiranim sustavima u cilju otklanjana ili umanjivanja negativnih utjecaja klimatskih promjena, zagađenja, koja štede energiju recikliranjem ili nadopunjavaju kontaktni okoliš sadržajem koji minimalno ili uopće ne zadire u fizičku dimenziju prostornog oblikovanja a svojim utjecajem značajno doprinose očuvanju i unapređenju okoliša.

Predavači na konferenciji bili su članovi strukovnih udruženja krajobraznih arhitekata, renomirani krajobrazni arhitekti. Predstavljeni su najnoviji projekti koji su ujedno i korak ispred u promišljanjima te prate svjetske trendove.

Konferencija je pobudila iznimno zanimanje stručnjaka i javnosti, a posjetilo ju je oko 120 krajobraznih arhitekata, arhitekata, BIM managera, diplomiranih inženjera šumarstva, biologa, proizvođača softvera za projektiranje te proizvođača bespilotnih letjelica i drugih tehnoloških rješenja za projektante. Na konferenciji su bili prisutni i službenici institucija javne i lokalne samouprave.

Konferencija Krajobraz-krajina-pejzaž, skup je koji se tradicionalno održava od 2014. godine, u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, Društva krajinskih arhitektov Slovenije i Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, a sve u cilju razmjene iskustva i znanja između strukovnih udruženja.

Konferenciju je otvorila predsjednica HDKA, gđa. Barbara Klemar, koja se zahvalila svim sudionicima konferencije te je naglasila važnost primjene “pametnih” rješenja u projektiranju i oblikovanju krajobraza te povezivanju svih struka kako bi se dobila kvalitetna, održiva rješenja u prostoru.

Skup su pozdravili i visoki uzvanici. Ispred Veleposlanstva Kraljevine Danske, skup je pozdravio Nj.E. Frijs-Madsen, koji se zahvalio Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata na kontinuiranom povezivanju s danskom tvrtkom Kompan, vodećim proizvođačem sprava za dječju igru izrađenih od plastike iz oceana i recikliranog tekstila. Također, je naglasio važnost krajobraznih arhitekata u planiranju vanjskih prostora i istaknuo da su krajobrazni arhitekti glasnici promjena ključni u borbi protiv klimatskih promjena.

Veleposlanik Slovenije, Nje.E. Dovžan, izrazio je veliko zadovoljstvo dugogodišnjom tradicijom i okupljanjem triju udruženja te istaknuo kako se Slovenija i slovenski krajobrazni arhitekti suočavaju s velikim problemom klimatskih promjena u vidu velikih poplava koje su se dogodile nedavno te je pozvao na jače povezivanje srodnih struka i uključivanje krajobraznih arhitekata u rješavanje gorućih problema.

Skup su pozdravili i predsjednici strukovnih udruženja krajobraznih arhitekata, gđa. Anđelka Jevtović iz Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije i gđa. Urška Škerl, predstavnica Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Predstavnici dvaju udruženja srdačno su pozdravili skup te naglasili važnost suradnje između triju strukovnih udruženja koja traje već od 2014. godine.
Nakon uvodnih govora uzvanika, skup je pozdravila gđa Alana Lalić, u ime tvrtke Abraxas d.o.o. iz Hrvatske, zlatnog sponzora međunarodne konferencije, ujedno i ekskluzivnog zastupnika danske tvrtke Kompan. Tvrtka Kompan iz Danske svjetski je proizvođač sprava za dječju igru te jedina tvrtka na svijetu koja je proizvela jednako sigurne i estetski atraktivne sprave od reciklirane plastike i tekstila.

Ispred zlatnog sponzora Hunter iz Španjolske, skup je pozdravio gdin Lorenzo Arcangeli koji se osvrnuo na klimatske borbe i nužnost racionalnog postupanja s vodom i naglasio kako je tvrtka Hunter dosegnula značajne razine uštede vode u svojim sustavima navodnjavanja te kako su razvijene tehnologije nešto u što svi moramo ulagati kako bismo pomogli u očuvanju ugroženih prirodnih resursa.

Među krajobraznim arhitektima ističemo, gdina Nigela Thorne-a, iz Velike Britanije. Gdin Thorne je bivši predsjednik Europskog udruženja krajobraznih arhitekata, a trenutno radi kao voditelj projekta u „Harley Street Area Partnership Business Improvement District“. Gdin Thorne se ukratko osvrnuo na izazove koji stoje pred svim krajobraznim arhitektima u očuvanju našeg planeta. Ujedno je istaknuo i važnost korištenja pametnih tehnologija i rješenja u službi čovječanstva.
Marta Siso Kompan, iz danske tvrtke Kompan (zlatni sponzor), predstavila je fantastična danska rješenja u proizvodnji sprava za dječju igru od reciklirane plastike iz oceana, posebno od ribarskih mreža te odbačenog tekstila. Istaknula je kako je Danska predvodnik korištenja održivog upravljanja resursima i predstavila neka nova dostignuća i tehnologije koja seu trenutno u postupku testiranja u danskom istraživačkom laboratoriju

Gdin Lorenzo Arcangeli, iz tvrtke Hunter (zlatni sponzor), predstavio je nova rješenja za navodnjavanje vanjskih prostora te nove mogućnosti uštede vode. Istaknuo je problem sve većih urbanih sredina i sve veće potrebe za navodnjavanjem zelenih površina što u konačnici zahtijeva sve više pametnih rješenja upravljanja takvim masivnim sustavima. Tvrtka Hunter, naglasio je, kontinuirano ulaže investiciju u razvoj sve kvalitetnijih sustava upravljanja vodom, što rezultira kvalitetnim upravljanjem potrošnjom vode, smanjenjem troškova održavanja te kvalitetnijim rješenjima u prostoru.

Nova rješenja u primjeni bespilotnih letjelica te mogućnost korištenja istih u krajobraznoj arhitekturi predstavio je gdin Ivan Slunjski te naglasio kako su bespilotne letjelice, zajedno sa softverima trenutno jedine kvalitetne opcije za analizu terena i koje služe kao podloga krajobraznim arhitektima u svakodnevnom radu. Predstavio je recentne primjere u prikupljanju prostornih podataka i široku primjenu ovakvih istraživanja. Na njegovo se predavanje nadovezao gdin Dušan Jelić, koji se bavi pošumljavanjem uz pomoć bespilotnih letjelica. Istaknuo je prednosti primjene tehnologije, posebno na terenu nedostupnom za ručno pošumljavanje i predstavio projekte iz Hrvatske i susjednih zemalja, gdje su ovakvi projekti aktivni.

U ime španjolske tvrtke Asuni Lands, predavanje je održao Alfonso Melero, BIM stručnjak. Njegovo predavanje održalo se online, jer je gdin Alfonso bio spriječen osobno sudjelovati na konferenciji. Predstavio važnost trodimenzionalnog projektiranja u krajobraznoj arhitekturi te predstavio alate koji olakšavaju procese planiranja i projektiranja.

Ispred srebrnog sponzora, tvrtke Knauf Insulation, predavanje je održao gdin Franc Rauter iz Slovenije. On je predstavio suvremena rješenja za uštedu vode na zelenim površinama, koja primjenjuju Urbanscape Green Roll sustava”, podloge za travnjake koje zadržavaju vodu te tako smanjuju potrebnu za učestalim navodnjavanjem.

Na konferenciji je bila prisutna i tvrtka Semmelrock d.o.o. (srebrni sponzor). Predstavljanje tvrtke i odlično predavanje održala je gđa Iva Filipović. U predavanju se osvrnula se na novitete u izradi opločnika te posebno naglasila prednosti novih materijala, tehnologija i krajnjih proizvoda koji se koriste kao odgovor na sve veće zagrijavanje planeta.

Ispred Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, predavanje je održala krajobrazna arhitektica, gđa Anica Teofilović, a ispred Društva krajinskih arhitektov Slovenije, krajobrazna arhitektica Petra Grmek.

Odlična predavanja o novim tehnologijama, a koja su primjenjiva za krajobrazne arhitekte u osmišljavanju novih rješenja održali su Miro Marinković, ispred tvrtke Gradatin (srebrni sponzor) i Edi Smolčak, ispred tvrtke Geomatika Smolčak (brončani sponzor). Stručnjaci su predstavili nove aplikacije koje se razvijaju u području oblikovanja vanjskog prostora, a koje prate odlične mogućnosti prezentacije investitorima, samim projektantima u osmišljavanju vlastitih ideja ali i svima koji žele koristiti nove tehnologije u svakodnevnom radu.

HDKA

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top