Kako do kvalitetne radne snage u građevinskom sektoru?

U današnje vrijeme, pronalazak kvalitetne radne snage predstavlja izazov u mnogim sektorima, a građevinski sektor u Hrvatskoj nije iznimka. Kvalitetna radna snaga ključna je za uspjeh svakog projekta, stoga je važno razumjeti kako građevinske tvrtke mogu prevladati izazove povezane s pronalaskom i angažmanom adekvatnih radnika. Razgovarali smo s vlasnicom licencirane agencije za zapošljavanje, koja je podijelila svoje bogato iskustvo u posredovanju između građevinskih poduzetnika i radnika, nudeći uvid u najbolje prakse za privlačenje i održavanje kvalitetne radne snage.

Uslijed sve veće potrebe za kvalificiranom radnom snagom u Hrvatskoj, posebice u sektorima građevinarstva, turizma i brodogradnje, poslodavci se zalažu za hitno povećanje kvota za uvoz radnika za nadolazeću godinu. Međutim, sindikati i odgovorni ministri vjeruju da u zemlji postoji dovoljan broj kvalificiranih radnika. Očekuje se da će se sljedećeg tjedna donijeti odluka o određivanju kvota.

U sklopu građevinskog portala, donosimo vam intervju s Anom Malenicom, direktoricom ASM Manpower Consulting d.o.o., jedne od vodećih tvrtki u području savjetovanja za zapošljavanje u građevinskom sektoru. U razgovoru s Anom dotakli smo se ključnih tema vezanih za izazove s kojima se suočava građevinska industrija u Hrvatskoj, posebno usmjerenih na pitanje pronalaska i zadržavanja kvalificirane radne snage. S obzirom na rastuće potrebe tržišta rada i dinamičnu situaciju u sektoru, Ana Malenica dijeli svoje bogato iskustvo i perspektive o tome kako građevinske tvrtke mogu efikasno navigirati kroz izazove zapošljavanja u današnje vrijeme.

Koji su ključni aspekti na koje bi građevinski poduzetnici trebali obratiti pažnju prilikom zapošljavanja novih radnika?

Pri traženju radnika, poduzetnici prvo trebaju obratiti pozornost na izbor licencirane agencije. Postoje brojni slučajevi gdje su se poslodavci našli u neugodnim situacijama zbog suradnje s neovlaštenim agencijama. Licencirane agencije, osim što pružaju sigurnost, nude i pomoć u procesu prilagodbe novih djelatnika, često organizirajući sastanke kako bi im predstavili radnu sredinu i kulturu zemlje.

Koje su preporuke za izbor stranih radnika po zemljama porijekla?

Nema striktnih pravila, ali iskustvo pokazuje da se radnici s iskustvom u Katru, Dubaiju i iz Uzbekistana brzo uklapaju u timove. Važno je u prvim danima osigurati im mentorstvo i podršku, što dovodi do brzih poslovnih rezultata i motiviranijih radnika.

Što je važno znati prilikom angažmana agencije za zapošljavanje?

Poduzetnici bi trebali izbjegavati agencije koje obećavaju brze rezultate bez stvarne posvećenosti. Također, ne treba se ustručavati tražiti stranog radnika unaprijed, jer povećanje plaća domaćih radnika nije uvijek održivo za ostanak konkurentnim na tržištu.

Iz kojih hrvatskih regija je potražnja za građevinskim radnicima najveća?

Najveća potražnja je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, slijedi Slavonija koja postaje veliko gradilište, što je pozitivan trend.

Kakvi su izazovi s dozvolama za boravak i rad stranih radnika?

Proces dobivanja dozvola može biti dugotrajan, posebno u Zagrebu. Idealno bi bilo omogućiti izdavanje dozvola za boravak i rad u bilo kojem dijelu Hrvatske, što bi ubrzalo proces. Također, predlaže se da dozvole mogu zatražiti samo licencirane agencije i poslodavci, čime bi se smanjilo vrijeme čekanja.

Razgovor s Anom Malenicom, direktoricom ASM Manpower Consulting d.o.o., ističe ključna razmatranja za građevinske tvrtke u potrazi za kvalitetnom radnom snagom. Suradnja s licenciranim agencijama, strateško planiranje u angažmanu radnika i važnost mentorstva i podrške novozaposlenima ključni su za uspješno prevladavanje izazova na tržištu rada. Malenica također naglašava potrebu za efikasnijim procesima izdavanja dozvola za boravak i rad, naglašavajući kako kvalitetna radna snaga i prilike koje strani radnici donose mogu biti od velike koristi za hrvatski građevinski sektor.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top