Zaštitite svoj dom od ljetnih vremenskih nepogoda: Praktični savjeti

Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja. Od modernizacije unutrašnjosti doma za veću energetsku učinkovitost do zaštite eksterijera od vjetra i oluja, potrebno je obaviti puno posla. Uz građevinski portal saznajte kako najbolje ažurirati svoj dom, iznutra i izvana, za ljetne pogodnosti i nepogodnosti. Ljetno vrijeme znači dane na bazenu i plaži, roštiljanje i zvjezdane noći. To također znači insekte, toplinske valove i visoke račune za struju. S malo pripreme možete povećati svoju udobnost i uživanje tijekom ljetnih mjeseci kod kuće.

Očistite ventilatore i postavite ih na ispravan način
Prije nego što uključite ventilatore, provjerite jesu li čisti i vrte li se u pravom smjeru. Također, možete omotati jastučnicu oko lopatice ventilatora. Povucite unutarnji dio jastučnice preko vrha lopatice ventilatora kako biste skupili prašinu. Grudice prašine će pasti unutar jastučnice. Nakon što očistite ventilator, postavite ga da radi u smjeru suprotnom od kazaljke na satu (gledajući prema gore) kako bi zrak strujao ravno prema dolje.

Većina ventilatora ima preklopni prekidač na središnjem dijelu. Prebacivanjem prekidača mijenja se smjer ventilatora. Odabir alata s produžetkom znači da možete čistiti ventilator dok su vam noge sigurno na tlu. Ako morate koristiti ljestve za dosezanje ventilatora, pazite na sigurnost pri korištenju ljestava.

Provjera klima uređaja

Klima uređaji na prozorima mogu postati vrlo prljavi i uzrokovati respiratorne probleme ako se ne čiste redovito. Čist klima uređaj također će raditi učinkovitije. Evo nekoliko koraka kako pripremiti i održavati vaš klima uređaj:

1.  Isključite uređaj: Prije nego što počnete s čišćenjem, uvijek isključite uređaj iz struje.
2. Uklonite filter: Izvadite filter iz jedinice. Filteri su obično smješteni iza prednje rešetke.
3. Očistite filter: Operite filter u toploj vodi sa sapunom. Ostavite ga da se potpuno osuši prije nego što ga vratite natrag.
4. Očistite rešetku i vanjski dio: Obrišite prednju rešetku i vanjski dio uređaja vlažnom krpom. Koristite blagi deterdžent ako je potrebno.
5. Provjerite unutarnje dijelove: Ako imate pristup unutarnjim dijelovima, lagano ih očistite od prašine i prljavštine.
6. Ponovno sastavite uređaj: Nakon što su svi dijelovi suhi i čisti, ponovno sastavite uređaj.
7. Redovito održavanje: Čistite filter svaki mjesec tijekom sezone korištenja i zamijenite ga ako je potrebno.

 Provjerite propuštanje zraka
Izolacija ne služi samo za zadržavanje toplog zraka u vašem domu tijekom zime. Također pomaže zadržati hladan zrak unutra tijekom ljeta. Propuštanje izolacije u vašem domu može povećati troškove grijanja ili struje tijekom bilo kojeg godišnjeg doba. Najbolje je pozvati stručnjaka za izolaciju da provjeri vaš dom na propuštanje zraka. Ipak, postoji i “uradi sam” opcija. Možete zapaliti štapić tamjana i prošetati po kući. Pažljivo držite tamjan blizu područja koja mogu uzrokovati propuštanje zraka. Ako dim tamjana ide bilo gdje osim ravno gore, možda imate problem s izolacijom.

Uobičajena mjesta gdje zrak može izlaziti su:
– Podovi, zidovi i stropovi
– Ventilacijski kanali
– Kamini
– Područja gdje cijevi prolaze kroz zidove
– Vrata
– Prozori
– Ventilatori i otvori
– Električne utičnice

Držite insekte vani
Izolacija vašeg doma od propuštanja zraka također može pomoći u sprječavanju ulaska insekata. Međutim, postoje još neki koraci koje možete poduzeti kako biste spriječili ulazak ljetnih rojeva insekata u vaš dom: Dodajte brtve za vrata i trake za vremensku izolaciju na vrata. Održavajte mrežice na prozorima. Kupite mrežice veličine 20cm ili manje za prozore. Popravite sve rupe na postojećim mrežicama.

Male rupe na mrežicama možete zatvoriti prozirnim lakom za nokte. Ispraznite ili ispustite svu stajaću vodu. To može uključivati tačke, kamine na otvorenom koji skupljaju kišnicu ili vrtove koji se poplave bez brzog drenažiranja. Kontaktirajte stručnjaka za suzbijanje štetočina da poprskate područje oko vašeg doma.

Pobrinite se za eksterijer kako biste zaštitili dom od olujnog nevremena
Priprema vašeg doma za ljetne uvjete zahtijeva više od pripreme za vrućinu. Također se morate pripremiti za oluje i tuču. Najbolje je napraviti ove promjene u proljeće ili jesen, ali većinu ovih ažuriranja možete obaviti i tijekom ljeta. Najbolje je angažirati stručnjaka za provjeru odvoda i žlijebova početkom proljeća. Ipak, možete to učiniti bilo kada tijekom godine. Također možete sami očistiti žlijebove. Teleskopski nastavci za čišćenje žlijebova mogu koštati samo 40 eura i odlično uklanjaju stare listove i prljavštinu iz žlijebova.

Obrezivanje grana i stabala
Oluje lako mogu srušiti velika stabla i grane. Razgovarajte sa službom za uklanjanje stabala ako imate visoka stabla unutar 30 metara od vaše kuće. Provjerite i grane koje vise iznad vaše kuće te razmislite o njihovom uklanjanju ili obrezivanju.

Očistite i pregledajte prozore
Razmislite o nabavci prozora otpornijih na pritisak za svoj dom. Oni mogu izdržati mnogo jače vjetrove od standardnih prozora. Također, profesionalno očistite prozore u proljeće ili rano ljeto. Jaki naleti vjetra mogu otpuhati prljavštinu, prašinu i mrtve insekte iz vaših prozorskih kutija u vaš dom

Osiguranje
Razgovarajte sa svojom osiguravajućom kućom kako biste bili sigurni da je vaša polica osiguranja doma ažurirana. Oni će vam moći pomoći da odredite imate li odgovarajuću pokrivenost za svoj dom. Prijelaz vašeg doma iz zimskih u ljetne uvjete nije uvijek jednostavan. Postoje poslovi koje ćete uvijek morati obavljati poput čišćenja prozora i žlijebova. Ali Majka Priroda može vam također zadati neočekivane probleme. Zato je važno zaštititi kuću od elemenata tijekom svake sezone. A kada su ažuriranja gotova, svakako se opustite i uživajte u toplom ljetnom vremenu uz hladno piće. Uostalom, ljeto je za opuštanje.

Krovovi i nevrijeme

Dobra veza građe unutar krovišta ključna je za kvalitetan krov, a osim toga, mudro je birati krovove u neutralnim tonovima jer se sporije zagrijavaju. Ljeto donosi česte oluje i nevremena s jakim vjetrovima i gromovima, pri čemu krovovi najviše stradaju. Kada započnete gradnju kuće, sigurno planirate da će ta građevina trajati godinama i da će je naslijediti buduće generacije. Zato je važno da od samog početka, posebno krov, sve bude izdržljivo i neuništivo.

Danas na tržištu postoje različite opcije za krovne materijale, uključujući glineni crijep, šindru i limene krovove. Limeni krovovi su dobro rješenje jer se mogu deformirati tijekom oluje, ali pružaju zaštitu kući i ljudima. Općenito, svaki materijal bi trebao biti dovoljno izdržljiv i trajan ako je cijela konstrukcija krova pravilno izrađena. Stručnjaci preporučuju korištenje neutralnih boja za krovove, izbjegavajući tamne nijanse kako ne bi privlačile sunčeve zrake, što bi dodatno zagrijavalo prostor tijekom visokih ljetnih temperatura.

Za otpornost krova na vremenske neprilike, ključna je kvalitetna veza i građa unutar krovišta. Sve drvene grede i unutarnji materijali čine temelj koji smanjuje šanse da će vaš krov biti oštećen tijekom grmljavinske oluje. Najčešća greška u gradnji je neadekvatna veza između krova i konstrukcije. Gradnju krova treba povjeriti stručnjacima i konzultirati se s njima o izboru materijala. Najbolji savjet koji mogu dati je slijediti upute projektanata i statičara kako bi se izbjegle sve moguće nepravilnosti i kako bi vaš krov bio potpuno spreman za sve vremenske uvjete.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top