Zašto je osiguranje za iznajmljivače pametna investicija, a ne trošak?

U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za stanare tijekom cijelog razdoblja boravka u stanu. Je li to zakonito? Smije li vlasnik stana tražiti da najmoprimci imaju osiguranje za iznajmljeni prostor i je li zaista potrebno imati takvo osiguranje? Saznajte u nastavku, sve odgovore na ova pitanja koja donosimo u sklopu građevinskog portala na temu trebaju li iznajmljivači posjedovati osiguranje?

Iako zakoni ne obavezuju najmoprimce na posjedovanje osiguranja, iznajmljivači imaju priličnu slobodu u određivanju uvjeta ugovora o najmu. Ako vam uvjeti koje iznajmljivač postavlja nisu prihvatljivi, uvijek imate opciju potražiti drugi stan.

U stvari, iznajmljivač koji zahtijeva osiguranje od svojih stanara može se smatrati pozitivnim; osiguranje za najmoprimce pruža zaštitu i stanarima i vlasnicima nekretnina, a takav zahtjev može ukazivati da je iznajmljivač dobro upućen u detalje vašeg najma i da će biti transparentan u odnosima s vama.

Polica osiguranja za najmoprimce financijski pokriva troškove popravka ili zamjene vaših osobnih predmeta u slučaju njihova oštećenja ili uništenja zbog požara, štete od oluje, vandalizma ili krađe. Kao i kod osiguranja za vlasnike kuća, platit ćete godišnju premiju, odabrati opseg pokrića i visinu odbitka.

U slučaju nužde ili katastrofe pokrivene osiguranjem, platit ćete svoj dio troškova (franšizu), a osiguravatelj će snositi troškove obnove ili zamjene vaših predmeta do granice pokrića. Ako smatrate da je to nepotrebno, pokušajte napraviti popis svoje imovine i procijeniti troškove zamjene za svaki predmet.

Možda ćete se iznenaditi vrijednosti. Dakle, jeste li obavezni uzeti osiguranje za najmoprimce? Ako to vaš iznajmljivač zahtijeva, odgovor je da. Trebate li osiguranje za najmoprimce? Vjerojatno je korisnije nego što pretpostavljate.

Zakon ne zahtijeva od iznajmljivača osiguranje iznajmljivača, ali to može zahtijevati vlasnik nekretnine

Vlasnici nekretnina posjeduju komercijalno ili osiguranje za iznajmljivače koje pokriva strukturu zgrade i ponekad nude kućna jamstva za pokrivanje sustava i uređaja unutar svojih objekata. Zahtijevanjem da najmoprimci sami osiguraju svoje stvari, iznajmljivač se štiti od mogućih zahtjeva za odgovornošću i smanjuje povezane rizike. Osiguranje iznajmljivača je polica koja pokriva financijske gubitke zbog određenih događaja koji uzrokuju oštećenje ili gubitak osobne imovine stanara, uz dodatne pogodnosti.

Koliko osiguranja iznajmljivača bi stanodavac trebao zahtijevati? Ovo je složeno pitanje jer neki iznajmljivači postavljaju specifičan iznos u dolarima u klauzuli o osiguranju ugovora o najmu, dok drugi to ne čine.

Obično, samo zahtijevanjem da najmoprimci imaju policu, iznajmljivač se oslobađa svake pretpostavljene odgovornosti za osobnu imovinu najmoprimaca, tako da je iznos kojim ćete osigurati svoje stvari stvar osobnog izbora. Ipak, ako se odlučite za plaćanje police, važno je da se adekvatno pokriju sve vaše vrijednosti i imovina.

Ako vaš najam nalaže osiguranje, bitno je da odmah počnete s kupovinom. Prvo, ako je osiguranje obavezni dio vašeg najma, ne možete ga zanemariti bez rizika od deložacije, a vaš iznajmljivač možda neće biti razumijevajući prema bilo kakvim kašnjenjima. Uz to, ne sve police su iste, stoga je važno imati dovoljno vremena za istraživanje i pronalaženje police koja odgovara vašim potrebama.

Na primjer, ako posjedujete glazbene instrumente, skupu elektroniku, nasljedni nakit ili investicijske kolekcionarske predmete, možda će vam trebati posebna dopuštenja unutar police da ih učinkovito osigurate. Ne treba žuriti s odabirom prve dostupne police—ako već plaćate za osiguranje, pobrinite se da budete odgovarajuće osigurani.

Čak i u slučaju da upravitelj nekretnina ne traži osiguranje za najmoprimce, preporučljivo je imati ga

Dakle, vaš iznajmljivač zahtijeva osiguranje za najmoprimce. Iako to predstavlja dodatni trošak, imati vlastitu polisu osiguranja donosi značajne prednosti.  Osiguranje iznajmljivača je mnogo pristupačnije nego što većina misli i svakako jeftinije od zamjene svega što imate. Ako se pitate “Zašto mi je potrebno osiguranje iznajmljivača?“, razloga je mnogo.

Kao najmoprimac, vjerojatno nemate fond za hitne slučajeve kao što to imaju vlasnici kuća, zbog čega je zaštita vaše osobne imovine još bitnija. Čak i ako vaš stan čine naslijeđeni komadi namještaja i stvari od prijatelja, troškovi zamjene namještaja i osobnih predmeta mogu biti veći nego što možete priuštiti, ostavljajući vas pred izborom između  nakupljanja duga na kreditnoj kartici  ili života u djelomično opremljenom prostoru.

Ako je vaš stan pažljivo opremljen odabranim komadima koje ste godinama skupljali, još je bitnije osigurati mogućnost zamjene vaših stvari komadima koji zadovoljavaju vaše standarde.

Osiguranje iznajmljivača pokriva određene scenarije koji dovode do gubitka ili oštećenja osobne imovine

Zašto iznajmljivači zahtijevaju osiguranje za najmoprimce? Požari, vremenski uvjeti, krađe, vandalizam, oštećenja vodom zbog kvara na uređaju ili puknuća cijevi, šteta od dima zbog malog požara u stanu na gornjem katu – sve su to situacije koje ne možete predvidjeti, za koje niste odgovorni, a koje mogu prouzročiti štetu vrijednu tisuće dolara.

Za iznajmljivače, osiguranje predstavlja financijsku sigurnost za njihovo poslovanje. No, što zapravo pokriva osiguranje iznajmljivača? Obuhvat događaja koje pokriva osiguranje za najmoprimce je širok. Osim zamjene imovine, osiguranje pokriva i odgovornost u slučaju da uzrokujete štetu ili ozljedu drugih osoba ili imovine, čak i kada niste doma. Primjerice, ako se susjed posklizne u vašoj kuhinji i ozlijedi se, osiguranje pokriva tu odgovornost.

Još jedna prednost osiguranja koja se često zanemaruje je pokriće privremenog preseljenja. Nakon katastrofe, vaš stan možda neće biti pogodan za život dok se popravci ili rekonstrukcija ne obave. Iako ćete vjerojatno morati nastaviti plaćati najamninu, troškovi hotela ili privremenog smještaja, zajedno s neugodnostima preseljenja, poput troškova obroka izvan doma ili kupovine osnovnih potrepština, mogu biti znatni. Osiguranje iznajmljivača pokriva ove troškove dok se stan popravlja.

Neki scenariji nisu pokriveni: Šteta uzrokovana poplavama zbog ekstremnih vremenskih uvjeta specifično je isključena, kao i šteta od potresa. Najmoprimci mogu nabaviti zasebne police osiguranja od poplava u područjima visokog rizika, ali takvi slučajevi nisu obuhvaćeni standardnim osiguranjem za najmoprimce.

Nakon što utvrdite potrebnu količinu osiguranja za najmoprimce, možete zatražiti ponude od različitih osiguravajućih društava kako biste pronašli pokriće koje najbolje odgovara vašim potrebama

Kada odredite koliko vam osiguranje iznajmljivača treba, možete početi prikupljati ponude od raznih osiguravatelja kako biste pronašli najpovoljnije pokriće. Važno je prvo napraviti inventuru vaše imovine te je poduprijeti računima, procjenama i, kad je to moguće, fotodokumentacijom.

To će vam pomoći odrediti vrstu pokrića koja vam je potrebna. Pokriće stvarne novčane vrijednosti  nadoknadit će vrijednost vaših predmeta u trenutku njihova uništenja, uzimajući u obzir amortizaciju. Iako je ova vrsta pokrića povoljnija, možda neće pokriti troškove zamjene. Nasuprot tome, pokriće zamjenske vrijednosti  isplaćuje troškove nabavke novih predmeta slične vrijednosti danas.

Također, razmislite o dodatnom pokriću za vrijedne predmete ako zamjena određenih stvari, poput umjetnina ili nakita, premašuje osnovni iznos pokrića. Pritom obratite pažnju na franšizu, odnosno iznos koji plaćate iz vlastitog džepa prije nego osiguranje preuzme troškove. Viša franšiza smanjuje premiju, dok niža povećava početne troškove ali smanjuje vašu financijsku izloženost u stresnim razdobljima.

Nakon što utvrdite koje pokriće vam je potrebno i koji je vaš budžet, vrijeme je da istražite koja osiguravajuća društva nude najbolje uvjete. Provjerite ponude od osiguravatelja s kojima već surađujete, zatražite preporuke od prijatelja i obitelji te sami istražite online.

Zatražite ponude s istim uvjetima pokrića i franšize od nekoliko tvrtki, kako biste mogli usporediti što vam svaka od njih nudi. Ne škodi aplicirati kod više njih! Različiti osiguravatelji mogu nuditi jedinstvene popuste, stoga se raspitajte o mogućim uštedama.

Pažljivo pročitajte sve uvjete prije odabira kako biste točno znali što vaša polica pokriva. Nakon odabira, možete kupiti policu i dokazati svom iznajmljivaču da ispunjavate uvjete najma, te uživati u miru znajući da ste financijski zaštićeni u slučaju nepredviđenih situacija. Iako možda ne morate iznajmljivaču pokazivati dokaz o osiguranju, odgovor na pitanje “Trebam li uzeti osiguranje za najmoprimce?” je gotovo uvijek da.

 

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top