Želite novo kupatilo?:Otkrivamo ključne korake za uspješnu renovaciju kupaonice

Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i instalacije koje sadrži. Kada se suočimo s izazovima kao što su stalna vlažnost ili zastarjele pločice, često se odlučujemo za njenu temeljitu renovaciju. Tijekom takvog projekta ne mijenjamo samo vanjske elemente, već obično i kompletnu infrastrukturu poput vodovodnih i električnih instalacija. Renovacija uključuje zamjenu sanitarnih uređaja, obnovu podova i zidova te ažuriranje rasvjete i vodovodnog sustava.

Procjena opsežnosti renovacije kupaonice ključna je prije početka radova. Važno je razmotriti zamjenu cijevi, električnih instalacija i potrebu za instaliranjem dodatnih funkcija, kao što je podno grijanje. Kada se radi o angažiranju izvođača, potrebno je osigurati koordinaciju između stručnjaka za tehničke i vodovodne instalacije, električare i keramičare. Za učinkovitiju izvedbu, može se odabrati opcija “ključ u ruke” gdje jedan izvođač preuzima odgovornost za sve radove u suradnji s partnerima.

Za dizajniranje kupaonice često se koriste usluge arhitekta ili dizajnera interijera. Odabir keramičkih pločica i sanitarnih elemenata može se napraviti pregledom kataloga na internetu, ali je korisno i osobno posjetiti salone keramike kako bi se materijali vidjeli iz prve ruke. Alati za dizajn kupaonica i stručni savjetnici u salonima mogu pomoći u vizualizaciji konačnog rasporeda s odabranom opremom. Veličina i tip pločica koje će se koristiti ovisi o dimenzijama kupaonice; veće kupaonice mogu podržati veće pločice, dok su manje pločice bolje za manje prostore.

Obnova instalacija u kupaonici

Instalacije u kupaonici, iako skrivene od pogleda, igraju ključnu ulogu u određivanju rasporeda sanitarnih elemenata. Osnovno ograničenje predstavlja položaj centralnog kanalizacijskog šahta kuće, jer su od njega ovisni svi odvodi, uključujući i zahodsku školjku koja bi trebala biti što bliže kako bi se izbjegli problemi s začepljenjima i oslabljenom čvrstoćom poda.

Često se instalacije postavljaju iza zidova od suhozida, poznatih kao “instalacijski zidovi”, što omogućava jednostavnije održavanje i manje invazivne intervencije. Podno grijanje u kupaonicama postalo je gotovo neizostavan dio modernih kupaonica. Možete birati između podnog grijanja na toplu vodu iz centralnog sistema ili električnog podnog grijanja, pri čemu se električno grijanje češće koristi pri renovacijama jer ne uzrokuje povišenje tlaka u sistemu. Grijanje na toplu vodu može zahtijevati dodatne izmjene u podu.

Uklanjanje starih pločica
Postupak uklanjanja pločica može biti prilično neredan i prašnjav. Ako pločice nisu čvrsto pričvršćene i zvuče šuplje ili se lako odvajaju, njihovo uklanjanje je najbolje rješenje. Nakon uklanjanja, zidove je potrebno izravnati i pripremiti za postavljanje novih pločica. Kada se rade radovi na podnim pločicama koje pokrivaju instalacije podnog grijanja, potrebno je postupati izuzetno pažljivo kako ne bi došlo do oštećenja. Za uklanjanje i odvoz materijala često je bolje angažirati profesionalce, ali neke početne radove, poput rušenja i odvoza otpada, može se obaviti i samostalno kako bi se uštedjelo.

Pločice i mozaici za kupaonice
U kupaonicama se često koriste pločice različitih veličina. Mozaici, koji su po kvaliteti slični pločicama, mogu dodati vizualni interes prostoru svojim finim uzorcima. U većim kupaonicama treba izbjegavati prekomjernu upotrebu sitnih mozaika kako prostor ne bi djelovao prenatrpano. Mozaici su idealni za manje kupaonice ili kao detalj u većim prostorima, gdje služe kao dekorativni elementi koji dopunjuju klasične pločice.

Upotreba kamena i drveta u kupaonici
Tradicionalno se u kupaonicama koriste pločice i mozaici, ali su sve popularniji i drugi materijali poput kamena i drveta. Kamene ploče, koje se često koriste za oblaganje podova i zidova, pružaju prostoru klasičan i elegantan izgled, iako su manje otporne i zahtijevaju više održavanja u usporedbi s keramičkim pločicama. Drvo je također sve češći izbor, ne samo za namještaj već i za podne i zidne obloge u kupaonici, stvarajući topao i ugodan osjećaj. Važno je odabrati vrste drveta koje su otporne na promjene temperature, vlagu i vodu, poput tikovine koja se često koristi u brodogradnji. Postavljanje drvenih obloga treba omogućiti ventilaciju kako bi se smanjilo održavanje.

Troškovi renovacije kupaonice

Troškovi obnove kupaonice variraju ovisno o obimu radova, kvaliteti materijala i veličini kupaonice, krećući se od približno 2.000 do 6.000 eura. Uobičajeno je da manje kupaonice imaju veću cijenu po kvadratnom metru u usporedbi s većima. Prilikom izbora izvođača važno je provjeriti da ponuda uključuje demontažu stare opreme, odstranjivanje pločica, odvoz otpada, grube vodovodne i zidarske radove, pripremu podloge, polaganje i fugiranje pločica, te završne montaže. Kupovina materijala preko izvođača može rezultirati nižom poreznom stopom, uključujući elemente poput keramičkih pločica, građevinskog i vodovodnog materijala, sanitarnih uređaja, tuš-kabina i umivaonika.

 

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top