Nivelir masa: Osnovni korak za postavljanje podnih obloga

Nivelir masa je nezamjenjiv građevinski materijal koji se koristi za izravnavanje podova i drugih površina, čineći ih idealnima za postavljanje različitih podnih obloga kao što su laminat, parket, vinil podovi, pločice i mnogi drugi. Sastavljena od pijeska, gipsa, cementa i dodatnih tvari, dolazi u obliku praha koji se miješa s vodom prije upotrebe. Iako ima brojne prednosti, uključujući jednostavnu upotrebu i brzo sušenje, pravilna priprema i primjena su ključni za postizanje najboljih rezultata. U ovom članku istražit ćemo sve što trebate znati o nivelir masi – od njezinih karakteristika i načina primjene do savjeta za postizanje savršeno ravnog poda.

Prednosti i Nedostaci Nivelir Mase

Nivelir masa, poput svakog građevinskog materijala, ima svoje prednosti i nedostatke. Idealan je materijal za izravnavanje podova, ali može biti izazov odrediti prave omjere prilikom miješanja, a samo miješanje može biti problematično. Koristi se kao osnovni korak prije postavljanja laminata, parketa, ploča od prirodnog kamena, pločica, tapisona ili vinil poda.

Upotreba Nivelir Mase

Nivelir masa se koristi za izravnavanje svih neravnina ili popunjavanje rupa na podlozi. Može se primijeniti na određenom dijelu poda koji je udubljen, ili se može nanijeti po cijeloj površini poda, ovisno o stanju podloge. Ako postavljate laminat, vinil pod, pločice ili parket na neravan pod, završni rezultat neće biti zadovoljavajući i pod neće biti potpuno funkcionalan.

Priprema i Miješanje Nivelir Mase

Prilikom pripreme nivelir mase važno je slijediti upute na pakiranju i pridržavati se omjera praha i vode. Na primjer, za 25 kilograma mase potrebno je između 4,5 i 5 litara vode. Miješanje se obavlja posebnim mikserom na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka. Za manje količine mase, omjere treba također pažljivo pratiti, a miješanje se može obaviti ručno pomoću lopatice. Smjesu treba ostaviti dvije minute da odstoji prije nego se ponovno malo promiješa prije upotrebe.

Nanošenje Nivelir Mase

Nakon miješanja s vodom, nivelir masa se jednostavno nanosi na podlogu. Kod popravaka dijelova poda, nanosi se lopaticom i razmazuje dok pod ne postane ravan. Nije potrebno nanositi velike količine odjednom, već se nanosi u manjim slojevima.

Kod izravnavanja cijelog poda, nivelir masa se postupno izlijeva na pod iz kante u kojoj se miješala. Lopaticom se zatim razmazuje dok površina ne postane ravna. Važno je ne dirati podlogu nakon što je nivelir masa nanesena i poravnana.

Sušenje Nivelir Mase

Postoje brzosušeće vrste nivelir mase koje se mogu osušiti za otprilike 30 minuta na manjim površinama, nakon čega je pod spreman za daljnje radove. Za nivelir masu koja se nanosi cijelom površinom i nije brzosušeća, potrebno je čekati do 72 sata prije postavljanja pločica, ili do sedam dana prije postavljanja parketa.

Priprema Podloge

Prije nanošenja nivelir mase, podove je potrebno dobro očistiti i ukloniti svu prašinu. Podloga mora biti vlažna, što predstavlja dodatni korak u pripremi. Priprema mase mora biti precizna, kako bi smjesa bila dobre konzistencije bez mjehurića zraka, jer ti mjehurići mogu uzrokovati uzdignute točke na podu.

Cijena Nivelir Mase

Cijena nivelir mase varira ovisno o proizvođaču i količini. Za pet kilograma mase cijena iznosi oko 4 eura, dok za 20 kilograma treba izdvojiti oko 15 eura. Prilikom kupovine, treba obratiti pažnju na namjenu mase – za unutarnje ili vanjske radove – te odabrati brzosušeću masu ako se žuri s postavljanjem poda.

Nivelir masa je ključan materijal za izravnavanje podova prije postavljanja laminata, parketa, vinil podova ili pločica. Važno je pravilno pripremiti masu i čekati odgovarajući period da se posuši prije daljnjih radova. Cijena ovisi o težini pakiranja, a prilikom kupovine treba obratiti pažnju na nekoliko važnih faktora.

 

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top