7 načina da vaš mali stan postane prostraniji!

Uređivanje malog stana predstavlja pravi izazov. Često se može činiti da su takvi prostori prenapučeni ili čak u neredu. Obično smo prisiljeni odustati od određenih komada namještaja ili dekorativnih predmeta jer jednostavno ne postoji dovoljno prostora za njih. Međutim, mnogo je neiskorištenih kutaka, praznina na zidovima i ostalih skrivenih dijelova u stanu koji mogu biti pametno iskorišteni. U ovom tekstu u sklopu građevinskog portala nudimo 7 načina kako na estetski ugodan i praktičan način optimizirati svaki centimetar prostora u malom stanu.

U kompaktnim stambenim prostorima, svaki kvadratni metar je ključan kako bi se postigla optimalna funkcionalnost i estetski dojam doma. Pronaći pravu ravnotežu između praktičnosti i osobnog stila pri uređenju može biti izazovno. Ključ je u tome da se efikasno iskoristi svaki dostupni centimetar, čime se može ostvariti željena kombinacija funkcije i dizajna.

1. Uspravne police

Vjerojatno imate barem jedan dio zida koji zbog ograničenog prostora nije pronašao svoju svrhu. Jednostavno rješenje za takav problem je vertikalna polica, koju možete pronaći u trgovinama s namještajem ili naručiti prema vlastitim dimenzijama. Vertikalno rješenje za skladištenje osigurava da prostor ne izgleda zagušeno. Bilo da se odlučite za integrirane police ili usku vitrinu, bilo otvorenu ili zatvorenu, možete je koristiti za pohranu knjiga, lončanica, dekorativnih elemenata, ili u kuhinji za posuđe, namirnice, tegle i posude s začinima.

Za optimalno iskorištavanje prostora, idealno je da polica ide od poda do stropa. U više dijelove rasporedite manje korištene predmete koje želite zadržati, dok je donji, lako dostupni dio, savršen za svakodnevno korištene predmete koji trebaju biti nadohvat ruke. Za one koji žele dodati osobni, čak i rustikalni pečat svom domu, razmislite o kreativnoj upotrebi starih ljestvi. Obojite ih ili ih oslikajte i pretvorite u jedinstvenu vertikalnu policu.

2. Horizontalni prostor u kuhinji

Praznina između visokih i niskih kuhinjskih ormarića često se ne iskorištava, iako može biti vrlo funkcionalna. Razmislite o postavljanju zidnih polica na tom mjestu za smještaj začina, noževa ili tegli, kao i o ugradnji modularnih elemenata poput šipki s kukama. Na njih možete vješati posude, tave ili razne kuhinjske dodatke. Ovakvim uređenjem zid u kuhinji postaje funkcionalan i estetski dopadljiv, dok su vam sve često korištene stvari lako dostupne. Osim što uštedite prostor, također postižete efikasniji i praktičniji raspored. Kuke su također odlične za vješanje kuhinjskih krpa ili rukavica.

3. Ne iskorišteni zid

Često zanemaren, zid iza vrata može postati ključan za pohranu teških odjevnih predmeta, torbi, ručnika ili krpa, bez obzira na to nalazi li se u hodniku, kuhinji, spavaćoj sobi ili kupaonici. Korištenje vrata za postavljanje kukica također je pametan potez, jer u skučenim prostorima svaki komad namještaja ili element prostora mora imati višestruku svrhu.

Iskoristite zid iza vrata za montažu tzv. plutajućih polica koje mogu služiti za odlaganje dragih predmeta. Na zid iza ulaznih vrata praktično je postaviti viseće džepove ili policu za smještaj košare s ključevima i drugim neophodnim stvarima koje trebate imati na dohvat ruke. Modularne ili sklopive police iza kuhinjskih vrata mogu poslužiti za organiziranje začina, oslobađajući prostor unutar kuhinjskih ormarića. Dodavanje kukice za pregaču također je koristan trik za održavanje reda.

4. Zidovi u kupatilu

Površina zida pored kade ili tuš-kabine često se ne koristi, iako nudi odličan prostor za pohranu. Postavljanjem polica na ovom zidu možete organizirano smjestiti bočice šampona, losiona i ostalih proizvoda za osobnu njegu, čime se sprječava nered koji je čest u malim kupaonicama.

5. Radni prostor

Uređivanje radnog prostora u malim stanovima često predstavlja izazov. Kutovi soba, koji se redovito ne iskorištavaju, idealni su za postavljanje kutnog stola ili police. Namještaj po mjeri, koji mogu izraditi stolari, savršen je za ovakve situacije, iako se kutni stolovi i police mogu pronaći i u trgovinama s namještajem.

Ovo rješenje omogućava efikasno korištenje inače neiskorištenog prostora, stvarajući funkcionalno mjesto za rad. Za dodatnu optimizaciju prostora, razmotrite instalaciju trokutaste tuš-kabine u kupaonici. Ovaj oblik tuš-kabine zauzima upola manje prostora u usporedbi s tradicionalnim kvadratnim modelima.

6. Ladice

Znate li da se u nekim trgovinama s namještajem i salonima mogu pronaći modularne ladice raznih veličina koje se bez problema mogu integrirati u već postojeće komade namještaja?

Bilo da je riječ o dodatnom prostoru na vrhu ormara, pored noćnog ormarića, na radnom stolu ili čak ispod kreveta, modularne ladice pružaju odličnu priliku za proširenje kapaciteta za skladištenje. Zahvaljujući velikom asortimanu dostupnih dizajna fronti modularnih ladica, lako je naći opcije koje će se estetski savršeno uklopiti s vašim trenutnim namještajem.

7. Terasa

Vanjski prostor poput terase također se treba mudro iskoristiti, poštujući načelo maksimalnog iskorištavanja svakog kvadratnog centimetra. Razmišljajte vertikalno kada je riječ o neiskorištenim zidovima. Za ljubitelje biljaka, instalacija vertikalnog vrta na prazan zid može biti odlična ideja. Ovaj zeleni kutak ne samo da neće zauzeti vrijedan prostor, već će i unijeti prirodu u vaš dom.

Vertikalni vrtovi su, u suštini, vrtove postavljene vertikalno, gdje možete uzgajati omiljene biljke, uključujući začinske biljke i čak povrće, što će biti poseban užitak za one koji preferiraju svježe sastojke pri kuhanju. Čak i u malom stanu, možete uživati u vrtlarenju, potrebno je samo malo motivacije.

No, bitno je obratiti pažnju na nekoliko važnih faktora prije uspostave vertikalnog vrta. Mjesto gdje planirate svoj vrt treba biti dobro osunčano, toplo i s dobrom cirkulacijom zraka. Biljke koje odaberete trebaju imati slične uvjete za rast, uključujući potrebe za vodom, hranjivim tvarima i temperaturom. Stručnjaci za uređenje pejzaža obično preporučuju korištenje manjih biljaka koje ne zahtijevaju brz rast za ovu svrhu.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top