Knauf ploče ili žubkanje – što odabrati?

Razmišljate li o izgradnji doma iz vaših snova ili ste nedavno kupili staru kuću koju planirate renovirati? Jedno od ključnih pitanja u ovom procesu je odabir pravog materijala za oblaganje zidova, kako unutarnjih tako i vanjskih. Dok su neki već odlučili što će koristiti, mnogi još uvijek razmatraju najbolju opciju između žbukanja zidova i postavljanja knauf ploča. U sklopu građevinskog portala u nastavku ćemo razmotriti prednosti i mane svake od ovih metoda kako bismo vam pomogli u donošenju odluke.

Prednosti žubkanja zidova

Klasično žbukanje zidova ima svoje prednosti, posebno u smislu čvrstoće materijala, što ga čini idealnim izborom za novogradnje. Iako može zahtijevati veću početnu investiciju, dugotrajnost i pouzdanost žbukanja su neosporni. Žbuka je robusna i otporna, te pruža osjećaj čvrstine bez šupljina pri lupkanju zida. Njena veća nosivost omogućava postavljanje teških polica, a budući da se nanosi izravno na ciglu, smanjuje se rizik od skloništa za kukce i glodavce.

Žbukanje omogućava izravnavanje zidnih nepravilnosti, stvarajući tako ravnu površinu idealnu za farbanje ili postavljanje tapeta, što rezultira urednijim i ravnijim zidovima.

Kada je riječ o odabiru između strojnog i ručnog žbukanja, preporuča se strojno žbukanje zbog brzine izvedbe i homogenosti smjese. Kompresor uniformno nanosi žbuku, dok kod ručnog žbukanja postoji rizik od neujednačenosti u teksturi i tvrdoći zbog potencijalnih varijacija u pripremi smjese.

Nedostatci žbukanja

Kada se razmatra izbor između žbukanja zidova i upotrebe knauf ploča, važno je uzeti u obzir različite aspekte i izazove oba pristupa. Na primjer, s žbukom dolaze određeni izazovi poput nakupljanja materijala, prašine i ostataka cementa i vapna, što može komplicirati rad.

Ako se odlučite za žbukanje, imajte na umu da proces može potrajati duže. Potrebno je pričekati da se zidovi potpuno osuše prije nego što se nastavi s daljnjim radovima, kao što su gletanje i bojanje. Također, ako trebate skriti instalacije poput električnih žica ili vodovodnih cijevi, morat ćete napraviti dodatne pripreme u zidovima.

Pri donošenju odluke između žbukanja i knauf ploča, treba razmotriti nekoliko ključnih faktora: vrstu renovacije ili gradnje, vrstu podloge, namjenu prostorije, željene arhitektonske elemente, kao i vaše financijske mogućnosti. Također, izbor iskusnog majstora je od presudne važnosti.

Prednosti knauf ploča

Knauf predstavlja brzu i efikasnu metodu suhe gradnje, s gipsanim kartonskim pločama koje su postale izuzetno popularne i kvalitetne. Te ploče, koje su uglavnom izrađene s gipsanim unutarnjim dijelom i kartonskom vanjskom površinom, dolaze u različitim varijantama namijenjenim specifičnim upotrebama.

Postavljanje knauf ploča obično uključuje njihovo pričvršćivanje na zidove uz pomoć posebnog ljepila. Nakon što se ploče postave, spojevi se izgletaju, omogućavajući da se boja može nanijeti direktno na njih. Knauf je također idealan za dodavanje izolacije i skrivanje instalacija, koristeći knauf profile za stvaranje prostora između zidova i ploča za izolacijske materijale poput stiropora ili vune.

Jedna od najvećih prednosti knaufa je brzina montaže. Za razliku od žbuke, koja zahtijeva određeno vrijeme sušenja, s knaufom se radovi mogu nastaviti odmah nakon instalacije. Ova metoda je posebno pogodna za adaptacije ili rekonstrukcije starih zgrada, gdje se vremenski okvir može znatno skratiti.

Nedostatci knauf ploča

Poput svakog građevinskog materijala, i knauf ima svoje specifične nedostatke. Jedan od glavnih je sklonost lomljenju. Iako knauf ploče imaju određeni kapacitet nosivosti, postoji rizik od pucanja, osobito na spojevima, ako se na zidove postavljaju izuzetno teški objekti. Čak i uz pažljivo postavljene tiple, dugotrajno opterećenje može dovesti do oštećenja ploča.

Još jedan izazov s knaufom je njegova izolacijska svojstva. Ako između zida i ploče ne postavite izolaciju, moguće je primijetiti manjak otpornosti na buku i temperaturne promjene. Također, važno je napomenuti da instalacija knauf ploča može neznatno smanjiti veličinu prostora, iako je taj gubitak prostora obično minimalan.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top