Koji su najčešći stereotipi o podnom grijanju?

Podno grijanje je dostupno u dva osnovna tipa: električno i hidraulično (vodeno) grijanje. Hidraulički sustavi se dalje dijele na “suhe” i “mokre” sustave, koji se razlikuju po načinu ugradnje cjevovoda. U “mokrim” sustavima cijevi su ugrađene u estrih, dok su u “suhim” sustavima cijevi postavljene unutar podnih ploča koje služe kao provodnici topline. Novogradnje često koriste “mokru” varijantu hidrauličkog grijanja, dok su “suhi” sustavi i električno podno grijanje pogodniji za projekte renoviranja. Nakon upoznavanja s tehničkim aspektima podnog grijanja, vrijedi istražiti i razne mitove i zabluda koje okružuju ovaj način grijanja.

Podno grijanje iznimno je skuplje od radijatora?

Iako instalacija podnog grijanja inicijalno može biti skuplja za oko 30% u usporedbi s tradicionalnim radijatorskim sustavima, ovakav oblik grijanja predstavlja isplativu dugoročnu investiciju. Zbog veće energetske učinkovitosti i manje potrebe za održavanjem, korisnici podnog grijanja mogu očekivati niže račune i ukupne troškove u odnosu na korištenje klasičnih radijatora.

Kuća s podnim grijanjem nikad nije dovoljno ugrijana?

Iako podno grijanje možda ne generira toliko visoku temperaturu kao tradicionalni radijatori, ono ipak proizvodi dovoljno topline za stvaranje ugodne atmosfere u prostoriji. Ovaj sustav funkcionira na principu jednolike raspodjele topline kroz cijelu površinu poda, omogućavajući da sobna temperatura lako dostigne ugodnih 25°C.

Podno grijanje radi na princip električnog grijanja?

Tako je, električni sustavi podnog grijanja funkcioniraju na električnu energiju, dok hidraulični sustavi koriste toplu vodu i centralno grijanje. Postoji također opcija povezivanja podnog grijanja s dizalicom topline. Iako dizalica topline zahtijeva određenu količinu električne energije za rad, ona primarno koristi obnovljive izvore energije. S obzirom na to da podno grijanje funkcionira u niskotemperaturnom režimu, integracija dizalice topline u vaš sustav grijanja predstavlja optimalno rješenje.

Temperatura nikada nije konstantna?

Iako se električno podno grijanje zagrijava gotovo jednako brzo kao klasični radijatori, hidraulični sustavi imaju nešto sporiji odziv. Međutim, to ne znači da ćete osjećati hladnoću. Ključno je prilagoditi sustav vašem načinu života i osigurati da unutarnji prostor ostane na temperaturi koja vam odgovara. Na primjer, s hidrauličkim sustavom možete podesiti termostat tako da noću temperatura padne samo za tri stupnja, čime se održava ugodna toplina.

Podno grijanje se ugrađuje samo u pod?

Iako je uobičajena percepcija da se podno grijanje primjenjuje isključivo na podove, istina je da se ovakav sustav grijanja može efikasno ugraditi i u zidove ili stropove, što može znatno ubrzati proces zagrijavanja prostorija. Podno grijanje ima prednost u tome što ne zauzima dodatan prostor, omogućavajući mu da se besprijekorno uklopi u svaki moderni dizajn interijera.

Zbog podnog grijanja otiču noge?

U početnim fazama razvoja podnog grijanja, postojao je problem prekomjernog zagrijavanja, gdje bi sobna temperatura mogla dosegnuti više od 35°C, uzrokujući neugodnosti poput otečenih nogu i stopala. Međutim, današnji sustavi podnog grijanja su dizajnirani da spriječe ovakve situacije, pogotovo u dobro izoliranim kućama. Štoviše, kombiniranjem podnog grijanja s dizalicom topline, sustav ne samo da pruža grijanje, već može i hladiti prostor tijekom vrućih ljetnih mjeseci, pružajući tako dodatnu udobnost.

Podno grijanje pogoršava zdravlje?

Podno grijanje pridonosi smanjenju cirkulacije prašine i alergena u zraku, što ga čini idealnim za osobe koje pate od alergija i respiratornih problema. Korisnici ovog sustava uživaju u brojnim prednostima, uključujući nižu razinu suhoće zraka te zdravije životno okruženje bez prisutnosti grinja i plijesni. Ove karakteristike podnog grijanja su posebno korisne za osobe s poteškoćama u disanju ili alergijama, pružajući im udobniji i zdraviji prostor za život.

Podno grijanje i parket ne idu jedno s drugim?

Uzimajući u obzir određene faktore, moguće je uspješno kombinirati podno grijanje s parketom. Na tržištu je dostupan širok spektar parketa koji su posebno dizajnirani za upotrebu s podnim grijanjem. Uz pomoć savjeta od stručnjaka, pravilna instalacija i upotreba parketa uz podno grijanje može osigurati izuzetan komfor i eleganciju vašem domu.

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top