Ovaj program Europske komisije donosi u Hrvatsku značajna sredstva za energetsku učinkovitost zgrada

Europska komisija objavila je rezultate natječaja Programa LIFE za 2022. godinu. Sufinanciranje iz Programa LIFE u iznosu od 396 mil. eura dodijelit će se 171 novom projektu za provedbu aktivnosti iz područja zaštite prirode i okoliša, borbe protiv klimatskih promjena te prelaska na čistu energiju. Projekti će mobilizirati ukupne investicije od 722 milijuna eura diljem Europe što predstavlja povećanje od 28.5% u odnosu na godinu prije.

Korisnici iz Hrvatske sudjeluju na 21 projektu, od čega su koordinatori na 5 projekata u okviru potprograma Priroda i bioraznolikost te potprograma Prijelaz na čistu energiju (CET).

Tako projekt IMPROVE RIVER LIFE, kojeg vodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ima za cilj spasiti mekousnu pastrvu od ruba izumiranja (Salmothymus obtusirostris), ugroženu vrstu koja je u EU isključivo prisutna u Hrvatskoj. Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), vodi projekt CEESEN-BENDER koji će se intervencijama u ranjivim četvrtima boriti protiv energetskog siromaštva, te projekt inCross renoHome koji će stvoriti one-stop-shop za vlasnike kuća i stručnjake kako bi obnovili svoje zgrade i učinili ih energetski učinkovitijima i klimatski prihvatljivijima.

Tu su još projekt CROSS koordinatora Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koji ima za cilj modernizirati zgrade u javnom sektoru u Hrvatskoj, te projekt LIFE-COMET kojeg vodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Višedržavni projektni konzorcij koji stoji iza ovog projekta ima za cilj stvoriti energetske zajednice i koalicije za koordinaciju akcija na nacionalnoj i međunarodnoj razini u istočnoeuropskim zemljama.

Financijski doprinos hrvatskim korisnicima iz natječaja Programa LIFE za 2022. godinu iznosi preko 13,4 milijuna eura, a ukupna vrijednost 21 projekta u kojima sudjeluju hrvatski korisnici je 17,6 milijuna eura.

Program Europske unije za okoliš i klimatske aktivnosti LIFE vodeći je financijski instrument Europske unije posvećen zaštiti okoliša i djelovanju u području klime koji djeluje od 1992. godine. Sufinanciranje aktivnosti kroz Program LIFE ključno je za postizanje ciljeva iz Europskog zelenog plana i ostvarivanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

LIFE natječaji raspisuju se svake godine (aktualno programsko razdoblje je 2021. – 2027.), a konkurenciju čine prijavitelji iz svih država članica EU te trećih pridruženih zemalja. U pravilu, LIFE projekti zahtijevaju uključenost svih dionika (javna tijela, poslovni sektor, nevladine organizacije) kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja za implementaciju ključnih politika. Za sufinanciranje se odabiru samo najkvalitetniji projekti čije aktivnosti na inovativan način rješavaju postojeći okolišni ili klimatski problem, a čiji rezultati se mogu replicirati na području cijele Europske unije. LIFE projekti doprinose uspješnijoj provedbi politika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i integraciji okolišnih i klimatskih ciljeva u relevantne sektore.

Na natječaju Programa LIFE za 2023. godinu, koji je netom završio, prijavljena su 653 nova projekta iz cijele Europe ukupne vrijednosti od oko 3 milijarde eura. Rezultati tog natječaja očekuju se u tijekom 2024. godine.

Više informacija o najnovijim hrvatskim projektima koji su ostvarili sufinanciranje iz natječaja 2022. te samom Programu LIFE možete dobiti na web stranici Nacionalne kontakt točka za Program LIFE www.lifeprogramhrvatska.hr. Nacionalna kontakt točka djeluje u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te zainteresiranima pruža informacije o programskim pravilima, uvjetima LIFE natječaja i redovito organizira informativna događanja i radionice kao podršku prijaviteljima u fazi pripreme projektnih prijedloga.

 

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top