Revolucionarna tehnologija: Zidovi izolirani mineralnom vunom za maksimalnu učinkovitost!

Mineralna vuna na vanjskim zidovima predstavlja jednu od najboljih i najsigurnijih opcija za toplinsku izolaciju. Iako se tehnologija smatra pouzdanom, postoji određena mana. Za ventilirane fasade s oblogom stručnjaci imaju visoke preporuke. Međutim, većina korisnika preferira žbukanje zidova, što ima svoje opravdane prednosti. Odabirom kvalitetne mineralne vune, moguće je izolirati vanjski dio fasade s namjerom žbukanja, što osigurava dugovječnost i iako inicijalno može biti skuplje, ulaganje se smatra opravdanim i isplativim na duže staze.

Koja mineralna vuna bolje ide uz žbuku?

Dekorativno žbukanje preko toplinske izolacije od vlakana često se primjenjuje, ponekad iz nužde. Primjerice, upotrebom mineralne vune ispod žbuke za izolaciju aeriranih betonskih blokova može se istovremeno riješiti više izazova:

– Omogućava se propusnost vodene pare kroz žbuku bez stvaranja ledenog sloja na fasadi;
– Zaštićeni su nosivi zidovi fasade od negativnog utjecaja kondenzirane ili zaleđene vlage;
– Postiže se povećana učinkovitost izolacije fasade.

Kuće izgrađene korištenjem “toplih” tehnologija obično su napravljene od materijala s visokom poroznošću kao što su lagane šuplje cigle, plinski silikat i pjenasti beton. Teorijske karakteristike tih materijala često se koriste prilikom izračuna potrebne debljine zidova.

Za izolaciju se koristi mineralna vuna u obliku ploča visoke gustoće, što omogućuje efikasnu toplinsku izolaciju. Međutim, u praksi, materijali kao što su plinski silikat i pjenasti beton imaju tendenciju apsorbiranja vlage, što drastično smanjuje učinkovitost toplinske izolacije. Osim toga, sami zidni materijali mogu propadati pod utjecajem leda i vode, dovodeći do pukotina.

Ovaj problem djelomično se može riješiti povećanjem debljine zidova na fasadi do 50-60 cm, ili korištenjem izolacije tehnologijom fasadnog maltera s mineralnom vunom. Druga opcija je često povoljnija, jednostavnija i ponekad jedina izvediva iz tehnoloških razloga.

Slične izazove susreću i drvene kuće, gdje nedostatak toplinske izolacije rezultira stalnom hladnoćom. Pravilna zaštita drva vanjskim završnim slojevima i adekvatno rješenje za vodenu paru ključni su za očuvanje kvalitete. U takvim slučajevima, vanjska izolacija drvene kuće mineralnom vunom ispod žbuke predstavlja optimalno rješenje po pitanju troškova i sigurnosti.

Važno je izabrati pravi materijal za izolaciju zidova. Glavni izazov s mineralnom vunom je njezina relativno niska mehanička čvrstoća. Osim toga, ploče od mineralne vune moraju biti postavljene u istoj ravnini za jednostavno izravnavanje žbukom tijekom finalizacije radova.

Ponekad, zbog neodgovarajućeg odabira gustoće i strukture materijala, izolacija od mineralnih vlakana može se odvojiti od zidova, stvarajući hladne mostove ili čak odvajanje izolacije od zidova.

Odabir prave gustoće mineralne vune za primjenu ispod žbuke

Kada se postavlja izolacija mineralnom vunom na fasadu, često se koristi nosivi okvir od galvaniziranog profila ili drvenih letvica. U situacijama bez okvira, ploče mineralne vune pričvršćuju se upotrebom ljepila i posebnih fasadnih dubela. Mineralna vuna mora podnijeti ne samo vlastitu težinu već i težinu nanesenog maltera.

Prilikom izbora odgovarajuće mineralne vune, obratite pažnju na:

– Gustoću koja bi za fasadnu izolaciju trebala iznositi minimalno 130 kg/m^3;
– Uniformnost i čistoću materijala. Ploče bi trebale biti jednolično prešane, bez prisustva grudica, praznina ili čvrstih inkluzija.
– Otpornost materijala na raslojavanje pod pritiskom, što znači da kvalitetne ploče neće biti lako oštećene ručnim manipulacijama. Također je bitno obratiti pažnju na prašinu koja se može odvojiti od vune, što može ukazivati na manje kvalitetnu proizvodnju.

Za određene primjene, preporučuju se sljedeće marke mineralne vune:

“Rockwool FACADE BATTS” s gustoćom od 130 kg/m^3, pogodan za sve vrste fasada i maltera;
– “TECHNOFAS” od TechnoNIKOL, s gustoćom od 145 kg/m^3, smatra se jednim od najkvalitetnijih proizvoda za fasadnu izolaciju, pogodan za žbukanje i postavljanje keramičkih pločica;
– “Baswool Facade 140” preporučuje se za zakrivljene zidove zbog svoje fleksibilnosti, mogućnosti prilagodbe do 100 mm po ploči.

Za one koji traže povoljniju opciju izolacije ispod žbuke, “PSB-S 25F” ili “Isoroc Isofas 110” mogu biti ekonomični izbori. Za garantiranu dugotrajnost i pouzdanost pri žbukanju, “Isoroc Izofas 140” predstavlja optimalan izbor.

Kako se razlikuje izolacija fasade mineralnom vunom ispod žbuke od korištenja bočnih strana ili blokada za kuću?

Upotreba zaštitne obloge s bočnim panelima na fasadi bitno utječe na mogućnost propuštanja vodene pare, što znači da vlagu nije teško prodrijeti kroz zidove i sloj mineralne vune, ali isparavanje pare otežava prisutnost vjetrootporne zaštite i nepropusnosti vanjskih obloga. To dovodi do prekida u osnovnom principu izrade fasadne izolacije, gdje bi svaki vanjski sloj trebao biti propusniji od unutarnjeg.

Posljedice takve konfiguracije mogu se vidjeti na primjeru gdje se zbog akumulacije vlage između zida i obloge, zidovi intenzivno vlaže, postaju prašnjavi i stvaraju povoljno okruženje za razvoj štetnih mikroorganizama.

Kod izolacije zidova mineralnom vunom s vanjske strane pod žbukom, bitno je odabrati odgovarajuću žbuku koja omogućava adekvatno oslobađanje vodene pare. Međutim, mogu se javiti manji problemi ukoliko se ne prate upute za pravilnu izolaciju ili ako je mineralna vuna prašnjava, što može dovesti do pojavljivanja specifičnih mrlja na fasadi.

Mnogi vlasnici novogradnji izbjegavaju korištenje mineralne vune, što može biti nepotrebno. Uspostavljanje efikasne i trajne izolacije često je povoljnije i jednostavnije s mineralnom vunom nego s korištenjem manje sigurne i potencijalno štetne pjene.

Koji su materijali i alati potrebni?

Za postavljanje izolacije potreban vam je osnovni set alata za obloge:

– Rotacijski čekić s kompletom za bušenje dubokih rupa;
– Različite vrste građevinskih libela, uključujući hidraulične i mjehuriće;
– Nazubljena gleterica i alat za izravnavanje žbuke;
– Set širokih kistova za nanošenje temeljnog premaza i valjak za bojanje;
– Ljepljiva traka i klamerica, kao i kutni konektori za sigurno spajanje izolacijskih ploča na rubovima.

Materijal za izolaciju trebat će precizno rezati i prilagoditi direktno na mjestu instalacije, što je posao koji stvara prašinu. Stoga je bitno osigurati radni stol, zaštitne rukavice, zaštitne naočale i masku za disanje. Na radnom stolu također se priprema i primjenjuje ljepilo na ploče mineralne vune prije njihovog postavljanja.

Za vanjsku izolaciju fasade s završnom gipsanom obradom, potrebni su vam sljedeći materijali:

– Temeljni premaz i specijalizirani temeljni premaz za bolju penetraciju;
– Suho fasadno ljepilo za montažu izolacijskog materijala;
– Dubeli s glavičastom kapom dužine minimalno 200 mm;
– Armirajuća plastična mrežica;
– Temeljni premaz za žbukanje i dekorativna žbuka, poželjno silikonska.

Dodatno, potreban je i pocinčani startni profil prilagođen debljini izolacijskih ploča od mineralne vune.

Priprema zida?

Prvi korak uključuje temeljito čišćenje površine zida. Ovaj korak je ključan za osiguranje adekvatnog prijanjanja ljepila te za uklanjanje prašine i nečistoća koliko god je to moguće, s ciljem sprječavanja apsorpcije nečistoća od strane mineralne vune koja djeluje poput spužve.

Priprema fasade odvija se u nekoliko koraka:

– Prvo uklanjamo sve ostatke građevinskog maltera, soli koje izbijaju na površinu (eflorescencije) i tragove boje koristeći četku s tvrdim vlaknima za suho čišćenje;
– Primjenom valjka nanosimo temeljni premaz s dubokom penetracijom na fasadne zidove. Važno je ne štedjeti na kvaliteti premaza, jer što je površina bolje pripremljena, to će se ploče lakše i čvršće lijepiti;
– Temeljni premaz nanosimo u dva sloja, pri čemu se trudimo da drugi sloj apliciramo pod kutom različitim od prvog, kako bi osigurali bolju pokrivenost. Preporučljivo je izvođenje ovog koraka kada nema vjetra i izravne sunčeve svjetlosti, budući da se smatra da premaz pod takvim uvjetima sporije suši, bolje prodire u materijal zida i manje privlači prašinu.

Postavljanje izolacije

U skladu s usvojenim metodama izolacije, savjetuje se započeti s postavljanjem mineralne vune lijepljenjem prvog sloja. Ako se na dnu zgrade nalazi izbočeno postolje ili temeljni pojas, prve ploče se mogu lako zalijepiti za zidove uz podršku izravnajućih drvenih panela. Ovaj pristup se preporuča za zidove bez otvora, kao što su prozori i vrata.

Postupak postavljanja izolacije ide ovako:

– Prvo postavljamo početni profil i fiksiramo ga na fasadu korištenjem dubela, pazimo da profil bude poravnat s horizontalom;
– Provjeravamo kako ploča odgovara na zid, obrezujemo je po potrebi, posebno ako moramo zaobići cijevi ili otvore;
– Na radnom stolu pripremamo mineralnu vunu, nanosimo ljepilo gletericom na površinu i rubove ploče;
– Ljepilo rasporedimo po zidu i pritisnemo ploču da se ljepilo ravnomjerno rasporedi kroz spojeve;
– Dubeli se postavljaju u sredinu i duž gornjeg ruba izolacije za dodatno pričvršćenje.
– Nakon što se ljepilo stvrdne, u roku od 10-15 minuta, provjeravamo pristajanje izolacije laganim tapkanjem. Ako ne postoji zvuk koji bi ukazivao na praznine, postavljamo preostale dubele i nastavljamo s postavljanjem sljedeće ploče.

Tehnika Ojačavanja

Za postizanje čvrstoće sloja žbuke na mineralnoj vuni, nužno je provesti dodatno ojačanje. Iako žbuka na bazi mineralne vune pruža solidnost, nedovoljna rigidnost izolacijskog sloja može uzrokovati pojavu pukotina ili odvajanje završne dekorativne obrade. Stoga, gipsane ploče i sama izolacija zahtijevaju pojačanje.

– Na izolacijski sloj nanosi se tanki sloj ljepila debljine 2-3 mm;
– Armirajuća mreža se reže i postavlja vertikalno s preklapanjem na rubovima od 5-7 cm, pažljivo se utiskuje u pripremljeni ljepilni sloj;
– Cijela površina zatim se premaže prvo tekućim ljepilom, a zatim debeljim slojem za izravnavanje. Površina izolacije treba biti što ravnija, stoga se koristi pravilo za žbuku kako bi se izbjegli tragovi i ogrebotine.

Nanošenje Žbuke na Mineralnu Vunu

Pravilnom pripremom zidova, proces nanošenja dekorativnog sloja žbuke ne razlikuje se puno od tradicionalne tehnike na opekarskim površinama. Kod korištenja cementno-pješčane žbuke, izolacija se može obložiti bez prethodnog korištenja temeljnog premaza, no važno je žbuku nanijeti direktno na svježe pripremljeni armaturni sloj.

Za žbuke na bazi akrila, silikata i silikona, izolacijski sloj tretira se prajmerom s kvarcnim punilom. Nakon što se prajmer temeljito osuši, moguće je nanijeti dva sloja žbuke, idealno s odmakom od nekoliko sati između slojeva.

 Preciznost u Postavljanju Izolacije

Ključ uspjeha leži u točnom prilagođavanju dimenzija izolacijskih ploča. Česta pogreška početnika je neplanirano rezanje i priprema materijala prije njihova postavljanja na zidove. Posebno je važno pravilno obraditi prostor oko otvora, gdje bi perimetar prozora ili vrata trebao biti pokriven cijelim pločama s precizno izrezanim uglovima.

Izolacija fasade kuće mineralnom vunom ispod žbuke predstavlja sofisticiran, ali iznimno učinkovit pristup poboljšanju toplinske izolacije. Zbog svoje otpornosti na glodavce, nezapaljivosti i trajnosti, mineralna vuna je investicija koja se isplati u kratkom vremenskom periodu, pružajući značajne energetske uštede.

 

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top