Otkrijte tajne savršeno obojenog stropa: Najbolji valjci za vodene boje!

Mnogi koji su se ikada susreli s zadatkom bojenja stropa slažu se da odabir pravog valjka igra ključnu ulogu u uspjehu. Iako odabir alata često biva tretiran olako, što može dovesti do frustracija poput prskanja boje i stvaranja pruga. Ove nevolje mogu se lako izbjeći odabirom odgovarajućeg alata.

Što su valjci za farbanje?

Mnogi čimbenici utječu na kvalitetu procesa bojanja. Ključne karakteristike odnose se na materijale kojima je presvučena radna površina alata za nanošenje boje. Proizvođači nude širok spektar mlaznica, ali često izostavljaju specifične preporuke, ostavljajući vam mogućnost da sami odaberete najbolji valjak za bojanje stropa. Evo nekoliko opcija:

Mikrovlakna se koriste kada cilj nije potpuno prebojavanje nego osvježavanje površine.
Valjci kratkih vlakana, čija površina podsjeća na kratko ošišani sintetički tepih, omogućavaju bojanje različitih vrsta stropova, uključujući i one sa složenim strukturama. Ti valjci su također poznati kao nitni ili končani.
Valjci dugih vlakana, izrađeni od poliamida i dužine do 15 mm, idealni su za nanošenje boje na grube i neujednačene površine.
Materijal krzna nudi gustu, ali meku srednju dlaku.
Mikrovelur ili velureks, s teksturama koje podsjećaju na velur na mekoj podlozi, pogodni su za bojanje svih vrsta stropova.
Pjena ili mikroporozni poliuretan idealni su za nanošenje tankih slojeva, kao što su kreda ili temeljni premaz.

Ostali materijali, poput filca, vune, sintetičke tkanine ili sintetičke vate kao radne površine za valjke, obično se ne preporučuju za bojanje stropa.

Za bojanje stropova bojama na vodenoj bazi ili vodenim disperzijama, univerzalni velur valjak izvrsna je opcija za sve tipove površina. Većina ovih materijala ima tendenciju brzog upijanja boje, ali može pružiti otpor prilikom pokušaja njezinog oslobađanja, što zahtijeva dodatan napor za postizanje ujednačenog nanošenja. To može dovesti do brzog umora i rezultata bojanja koji nisu zadovoljavajući, manifestirajući se kroz pruge i mrlje.

Savjet: Nije nužno kupovati specijalizirani alat za svaki projekt bojanja stropa ili zidova. Umjesto toga, možete se odlučiti za kupnju zamjenske valjkaste mlaznice. Teoretski, moguće je koristiti bilo koji tip valjka, uključujući i one od pjene, pod uvjetom da ih otapalo ne ošteti. Međutim, za postizanje izuzetno visoke kvalitete završne površine, odabir najprikladnijeg valjka za boju stropa ovisi o usklađivanju materijala valjka s posebnostima boje. Prije nego što se odredi idealna dužina vlakana valjka za bojanje, možda će biti potrebno provesti nekoliko probnih nanošenja kako bi se pronašli optimalni uvjeti.

Univerzalni verul valjak za sve vrste plafona

Kako odabrati valjak za farbanje stropa?

Rad na stropu znatno je zahtjevniji od rada na zidovima ili podovima. To je uglavnom zato što bojenje stropa zahtijeva više napora, a prenos boje s valjka na stropnu površinu često je neefikasan. Za uspješno i nekomplicirano bojanje običnog stropa u domu ili stanu, preporučljivo je izabrati valjak koji zadovoljava dva kriterija:

Valjak treba biti umjereno mekan i porozan kako bi se prilikom pritiska na strop oslobodila određena količina boje, ali bez stvaranja mjehurića zbog efekta povratne “pumpe”;Struktura i dužina vlakana valjka trebaju biti prilagođene viskoznosti boje.
Korištenje viskoznih lakova i boja moguće je samo ako je valjak pravilno odabran; u suprotnom, valjak se neće ravnomjerno okretati i prenositi boju na strop, već će kliziti, što rezultira gubitkom većine boje koja završava na podu.

Jastučići od mikrovlakana

Tekstura valjka je slična labavom, izuzetno mekanom sintetičkom filcu. Prilikom prvog uranjanja u boju, primjećuje se da valjak upija malo boje, stvarajući tanak, gotovo proziran sloj boje. Ovo omogućava brzo bojanje stropa bez opasnosti od stvaranja prskanja. Za bojanje stropa bojama na vodenoj bazi ili disperzijama najbolje je koristiti valjke koji stvaraju vrlo tanak sloj boje. Mikrovlakna su otporna na prljavštinu, ali mogu lako stradati ako se ne rukuju pažljivo. Preporučuju se za završne radove, kada je važno precizno nanijeti dekorativni premaz na strop.

Za emulziju na bazi vode, valjak za navoj bi bio najbolja opcija

Kako odabrati valjak za bojanje stropa

Za bojanje stropa bojom na vodenoj osnovi s valjcima dugih vlakana potrebni su velika strpljivost i vještina. Ipak, ponekad su neizbježni, posebno kada je potrebno obojiti betonski pod s brojnim udubinama i nedostacima. Nijedna druga vrsta valjka neće učinkovito pokriti te propuste. Valjak s dugim vlaknima efikasan je s ljepljivim materijalima, ali zahtijeva postupno dodavanje boje i pažnju na prašinu i ostatke koji bi se mogli zadržati među vlaknima. Osim toga, valjci s dugim vlaknima nisu prikladni za bojanje alkidnim emajlima i viskoznim sastavima, jer će samo kliziti po površini bez okretanja. Dužina vlakana i materijal valjka trebali bi se birati na temelju praktičnog iskustva, razrijeđenosti boje i kvalitete površine. Na primjer, suhozid se može relativno brzo obojiti valjkom s ugrađenom posudom. Kada je riječ o vodenim disperzijama s niskom viskoznošću, bojanje će biti prilično brzo, ali se preporučuje samo za glatke površine s blagom hrapavošću.

Bojanje stropa akrilnom bojom

Za vodene osnove, pjenasta guma i vlakna poput velura ili krzna nisu najbolji izbor. Ako želite kvalitetno, ali ne nužno brzo, bojanje, najbolji izbor bi bio valjak za navoje. Povećanje brzine kretanja alata može uzrokovati curenje, prskanje i kapljanje boje. Zbog veće viskoznosti lateksa u usporedbi s uobičajenom vodenom emulzijom, krzneni ili dugodlaki valjci mogu se učinkovito koristiti za bojanje stropa. Lateks boja često u jednom sloju stvara debeo premaz, pa je važno paziti na jednoliko trošenje valjka. Za grundiranje stropa prikladni su valjci bilo koje vrste, ovisno o kvaliteti površine stropa.

Viskoznost i brzina sušenja temeljnog premaza također su važni čimbenici pri odabiru. Za temeljitu pripremu, poliamidni valjci su izvrstan izbor za bojanje stropa. Kratkodlaki valjci dobro drže vodene i lateks sastave, ne linjaju se i izdržljiviji su od drugih materijala. Također, valjci bez šavova s zaobljenim rubovima smanjuju rizik od prskanja i kapljanja boje, olakšavajući bojanje uglova i niša. Pravilan odabir valjka za bojanje stropa ključan je za uspjeh završnog izgleda. Odabirom odgovarajućeg valjka možete umanjiti težinu posla i fizički napor, te osigurati visoku kvalitetu završne obrade.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top