Otkrivamo: Koja je poveznica tvrtke Geberit s najboljim nogometnim stadionima

Na brojnim nogometnim stadionima diljem svijeta implementiran je napredni sustav krovne odvodnje Geberit Pluvia, koji značajno doprinosi udobnosti gledatelja tijekom kišnih dana. Dok nogometna utakmica na kiši može biti manje ugodna za igrače, gledatelji mogu ostati suhi i uživati u događaju zahvaljujući pokrivenim tribinama opremljenim ovim efikasnim sustavom odvodnje. Građevinski portal donosi priču o poveznici među stadionima i ove hrvatske firme, istražujući kako njihova tehnologija pomaže oblikovati iskustvo gledanja sporta širom svijeta.

Geberit grupa, europski lider u sektoru sanitarnih proizvoda, ima snažnu lokalnu prisutnost u većini europskih zemalja i nudi jedinstvenu vrijednost u području sanitarne tehnologije i kupaonske keramike. Njihova proizvodna mreža uključuje 26 proizvodnih lokacija, s četiri pogona izvan Europe. S centralom u Rapperswil-Jona, Švicarska, Geberit zapošljava oko 12,000 ljudi u približno 50 zemalja, te je u 2022. godini zabilježio neto prodaju od 3,4 milijarde CHF. Dionice Geberita su kotirane na SIX Swiss Exchange i dio su Swiss Market Indexa od 2012. godine.

Geberit Pluvia koristi princip podtlaka za brzo usisavanje vode s krova, omogućavajući da cijevi sustava brzo postanu ispunjene vodom, što rezultira efikasnim i brzim odvodom. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, sustav odvodnje može obraditi velike količine vode s minimalnim brojem ulaznih točaka na krovu, što omogućuje da voda teče horizontalno na veće udaljenosti do vertikalnih odvodnih cijevi. Ovaj sustav ne samo da štiti gledatelje od kiše, već i održava infrastrukturu stadiona suhom i funkcionalnom.

Ključna komponenta u dizajnu modernih stadiona

Andreas Mosebach, menadžer proizvoda u tvrtki Geberit, ističe ključne prednosti sustava Pluvia u izgradnji stadiona. S obzirom na to da krovovi rijetko pokrivaju cijeli stadion, ostavljajući teren otvorenim i zidove izloženima samo s vanjske strane, instalacija odvodnih cijevi može biti izazov. Sustav Pluvia, s njegovom sposobnošću za duže horizontalne odvodne cijevi, idealno je rješenje za ovakve izazove.

Veliki kapacitet odvodnje ovog sustava dodatno olakšava upravljanje velikim količinama vode s krova, koji često obuhvaća velike površine. “S malo materijala postižemo visoku učinkovitost,” objašnjava Mosebach. Zbog toga je moguće cijeli krov odvoditi koristeći samo nekoliko točaka, što omogućava veću arhitektonsku slobodu i minimalni utjecaj na dizajn. Ova osobina čini Geberitov Pluvia sustav posebno privlačnim za arhitekte i graditelje stadiona, koji su često prava arhitektonska remek-djela.

Geberit i arene

Allianz arena

Dizajniran od strane poznatih bazelskih arhitekata Herzog & de Meuron, Allianz Arena u Münchenu predstavlja vrhunac moderne arhitekture stadiona od svog otvaranja 2006. godine. Karakterizira ju vanjski omotač koji prelazi u krovnu strukturu, ukrašen sa gotovo 2800 pneumatskih dijamantnih panela. Strukturalna opterećenja krova distribuiraju se kroz 48 čeličnih greda koje se oslanjaju na armiranobetonske stupove. Na ovom impresivnom krovu instaliran je Geberitov Pluvia sustav za odvodnju, koji je povezan sa sustavom odvodnih cijevi koristeći fleksibilne spojnice, osiguravajući efikasnu funkcionalnost i estetiku.

Stadion Cape Town

Smješten u blizini Atlantskog oceana te centra Cape Towna, južnoafrički Svjetski kup stadion prvotno je izgrađen za 64.000 posjetitelja. Jedinstvena karakteristika stadiona je njegov zakrivljeni krov od laminiranog stakla, koji kombinira prozirnu sredinu s emajliranim vanjskim prstenom koji služi za ublažavanje intenziteta topline i svjetlosti. Za učinkovito upravljanje odvodnjom krova koristi se sustav Geberit Pluvia, osiguravajući tako da struktura ostane suha i funkcionalna bez obzira na vremenske uvjete.

Olimpijski stadion Baku

Nacionalni stadion u Bakuu, koji može primiti preko 69.000 gledatelja, kombinira funkcije nogometnog stadiona i atletske arene. Fasada stadiona oživljena je svijetlim bojama panela koji neodoljivo podsjećaju na Allianz Arenu u Münchenu. Struktura čeličnog krova dizajnirana je da izdrži privremena opterećenja, poput onih uzrokovanih vjetrom, te progibe i naprezanja. Geberitov Pluvia sustav instaliran na krovu stadiona osigurava efikasnu odvodnju, održavajući tako krovnu površinu optimalno funkcionalnom u svim vremenskim uvjetima.

Nacionalni stadion Varšava

Nacionalni stadion u Varšavi, izgrađen za potrebe Europskog prvenstva 2012., zamijenio je stari i dotrajali stadion Dziesieciolecia, koji je bio napušten još 1988. godine. Izgradnja novog stadiona bila je podijeljena u dvije faze: tribine su izrađene od montažnih betonskih elemenata, dok je krov konstruiran od čelične mreže prekrivene tekstilnom membranom. Dodatno, stadion ima unutarnji krov napravljen od mobilnog membranskog jedra koje se može preklapati preko igrališta. Za efikasno odvodnjavanje krova koristi se sustav Geberit Pluvia, koji osigurava da krov ostane suh i funkcionalan u svim vremenskim uvjetima.

Vodafone arena

Nogometni klub Beşiktaş sada ima novi stadion kapaciteta 42,000 gledatelja, smješten na europskoj strani Bospora s predivnim pogledom na četvrt Üsküdar. Dio starog stadiona, uključujući južnu fasadu i zapadna glavna ulazna vrata, očuvan je zbog zaštite spomenika, uspješno integrirajući povijesne elemente s modernim dizajnom. Krov stadiona izrađen je od silikonski obložene membrane od staklenih vlakana, dok sustav Pluvia efikasno upravlja odvodnjom kišnice s relativno ravne površine krova.

Kvaliteta je ključ uspijeha

Na temelju razmatranih primjera stadiona diljem svijeta, jasno je kako sustav odvodnje Geberit Pluvia igra ključnu ulogu u održavanju funkcionalnosti i estetike modernih sportskih objekata. Implementacija ovog sustava na stadionima od Južne Afrike do Turske i Njemačke pokazuje globalno priznanje i povjerenje koje je ova hrvatska tvrtka stekla zahvaljujući svojoj inovativnosti i kvaliteti.

Za dodatne informacije o Geberit Pluvia sustavu odvodnje i detaljnijem pregledu njegovih primjena na stadionima širom svijeta, posjetite službenu web stranicu. Na web stranici možete pronaći tehničke specifikacije, projekte, te informacije o drugim proizvodima i rješenjima koje nudi ova tvrtka.

Sve potrebne informacije dostupne su na: Geberit Pluvia

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top