Garancije u građevinarstvu: Što morate znati?

Kada potpisujete ugovor s izvođačem za građevinske ili obrtničke poslove, važno je ne usredotočiti se isključivo na ponuđenu cijenu. Bitno je pažljivo pregledati sve stavke ugovora, posebice one koje se tiču garancije za kvalitetno izvršen rad, jer su one esencijalne.

Po zakonu, sve usluge, uključujući građevinske i obrtničke radove, moraju imati dvogodišnju garanciju i jamstvo, bez obzira na uvjete navedene u ugovoru. To znači da izvođač radova, poput obrtnika ili građevinara, mora unutar osam dana odgovoriti na vašu pisani prigovor o bilo kojoj stvarnoj grešci u radu, čak i ako formalni ugovor nije potpisan, i obavezan je ispraviti grešku.

Što kaže zakon?

Zakonska zaštita za građevinske i obrtničke radove može se činiti kratkom s obzirom na to da se u kući ili stanu živi dugi niz godina. Stoga je ključno da izvođač u ugovoru ili u općim uvjetima jasno navede garanciju. U specifičnim preporukama za građevinske uvjete, preporuča se da projektant ili izvođač jamči za čvrstoću konstrukcije deset godina od završetka projekta.

Za radove kao što su krovovi, fasade i druge vrste radova gdje se koriste trajni materijali, izvođači obično nude desetogodišnju garanciju. Da biste osigurali zadovoljstvo s izvedenim radovima, važno je na početku dobiti više ponuda i temeljito ih usporediti, obratiti pažnju na sve bitne elemente svake ponude.

Gledanje samo na cijenu pri odabiru ponude za građevinske ili obrtničke radove često može biti velika greška. Iako vam može izgledati kao ključan faktor, važno je uzeti u obzir i druge aspekte kao što su rok završetka posla, jesu li predviđena mjesečna plaćanja ili jednokratni trošak.

Obratite pozornost na sljedeće

Također, važno je provjeriti reference i preporuke izvođača te postojanje ugovornih kazni. Prije nego što potpišete ugovor, obratite pažnju na garanciju koju nudi izvođač, te na detaljno definiranje opsega posla, cijena, rokova za izvođenje radova, kao i na garanciju za obavljeni posao i rokove za ispravak mogućih grešaka.

Često se dogodi da se veći dio posla završi u predviđenom roku, dok za završetak manjih radova treba čekati duže. Takve situacije mogu se regulirati kroz ugovor. Nakon obavljenih radova, izvođač je dužan izdati detaljno specificiran račun, što vam omogućava da provjerite ispravnost u pogledu obima i kvalitete usluge.

Ako se tijekom građevinskih ili obrtničkih radova pojave greške poput odvajanja parketa, otpadanja pločica ili pucanja gipsanih ploča, imate nekoliko opcija:

  • Prva je zahtjevati od izvođača da ispravi nedostatke ili ponovno obavi rad.
  • Druga opcija je tražiti povrat dijela uplaćenog iznosa proporcionalno greškama u izvedbi. U rijetkim slučajevima možete tražiti povrat cijelog iznosa.
  • Važno je zahtijevati predračun prije početka radova. Ako predračun uključuje jamstvo, izvođač može tražiti dodatni novac samo u iznimnim okolnostima. Ukoliko predračun ne sadrži jamstvo, izvođač vas mora obavijestiti čim primijeti da će troškovi premašiti predračun.

 

Možda Vas zanima…

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti...
Mini montažne kuće su idealan izbor za one koji traže praktičnost, čak i kada je u pitanju manji...
U našem ugovoru o najmu za novi stan stoji da smo obavezni nabaviti i održavati osiguranje za...
Priprema doma za ljeto zahtijeva više od stavljanja mrežica na prozore i čišćenja vrtnog namještaja...
Terasa predstavlja ključni dio kuće za druženje i uživanje u slobodnom vremenu, funkcionirajući kao...

Upišite se u adresar građevinskih tvrtki

Istražite portal

Često se može čuti o pojmovima “posjedovni list” i “vlasnički list” koji izgledaju slično, ali...
Od osamostaljenja, Hrvatska je intenzivno radila na razvoju svoje cestovne infrastrukture, čime je promet postao...
Kupaonica treba biti funkcionalna i estetski privlačna, što može biti izazov s obzirom na sve sanitarne uređaje i...
Zanimljivo je da danas više od polovice globalne populacije čini svoj dom u urbanim područjima. Promjene u načinu...
Most preko rijeke Cetine prostire se na dužini od 224,45 metara, s tim što je otprilike 150 metara mosta vidljivo jer se...
Više od četiri godine nakon potresa u Zagrebu, Arheološki muzej je u potpunosti otvoren, nakon što su završeni stalni...
Grad Pula organizirao je javni arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za novu zgradu Dječjeg vrtića Valmade u...
U srcu turističkog raja, žnjanski plato doživljava transformaciju koja će znatno doprinijeti turističkoj ponudi i...
Scroll to Top